Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Bakanliklarin kurulmasi ne ile olur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
45.337
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Bakanlıkların kurulması ne ile olur?​

Bakanlıkların Kurulması Bakanlıklar, Anayasanın öngördüğü sayı ve ilkelere uygun olarak Başbakanın önerisi ve Cumhurbaşkanının onayı ile Resmi Gazete’de yayımlanacak bir kararname ile kurulur ve kaldırılır.

Bağlı ilgili ilişkili kuruluş ne demek?​

Ayrı kamu tüzel kişiliği olan bağlı kuruluşlar ile ilgili ve ilişkili kuruluşlar aynı zamanda hizmet yönünden yerinden yönetim kuruluşlarıdırlar. Başka bir ifadeyle “kamu kurumu” kategorisini oluştururlar. Merkezi yönetimin, genel idare hizmetlerden sorumlu ülke çapına yayılan birimleridir.

Bakanlıkların kurulması ne zaman?​

Bakanlıkların kurulması ne zaman?
1990: 53). 1937 yılında çıkarılan 3117 ve 3271 sayılı Kanunlar, 1946 yılında çıkarılan 4951 sayılı “Bakanlıklar Kuruluşu Hakkında Kanun”11 ile yürürlükten kaldırılmıştır. 4951 sayılı Kanun’da; “Devlet Daireleri Başbakanın teklifi ve Cumhurbaşkanının onamasıyla Bakanlıklara ayrılır.

Hangi konuda Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarılamaz?​

Hangi konuda Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarılamaz?
Cumhurbaşkanı, yürütme yetkisine ilişkin konularda Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarabilir. Anayasanın ikinci kısmının birinci ve ikinci bölümlerinde yer alan temel haklar, kişi hakları ve ödevleriyle dördüncü bölümde yer alan siyasi haklar ve ödevler Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle düzenlenemez.

Kamu kurumları nelerdir?​

Kamu Kurum ve Kuruluşları
- Türkiye Büyük Millet Meclisi.
- Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı
- Başbakanlık.
- Adalet Bakanlığı
- Milli Savunma Bakanlığı
- İçişleri Bakanlığı
- Dışişleri Bakanlığı
- Maliye Bakanlığı

Ilgili kuruluşlar nelerdir?​

Devlet Malzeme Ofisi Genel Müdürlüğü (KİT)

Cumhurbaşkanlığı kararnamesi hangi konularda çıkarılır?​

Cumhurbaşkanlığı kararnamesi hangi konularda çıkarılır?
 
Cumhurbaşkanlığı kararnamesi genellikle yürütme yetkisine ilişkin konularda çıkarılır. Anayasanın ikinci kısmının birinci ve ikinci bölümlerinde yer alan temel haklar, kişi hakları ve ödevleriyle dördüncü bölümde yer alan siyasi haklar ve ödevler Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile düzenlenemez. Bu nedenle, genellikle idari düzenlemeler, atama kararları, idari görevlerin tanımlanması gibi konularda Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarılmaktadır. Ancak Anayasa ve yasaların belirlediği sınırlar içinde kalarak, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile düzenlenebilecek konular belirlenmiştir.
 
Geri
Üst