Bakan Bayrakta: 3 milyar dolarlık gaz ithalatının önüne geçilecek

haberci

Yeni Üye
Katılım
4 Şubat 2025
Mesajlar
465
Tepkime puanı
0
Puan
1
453


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının düzenlediği YEKA GES-2024 yarışmaları sonrasında önemli açıklamalarda bulunarak "Bugün yaptığımız ihaleyle yılda 300 milyon metreküp doğal gaz ithalatını önlemiş oluyoruz. Bu, yılda 150 milyon doları ifade eder. 20 yıllık alım süresini düşündüğümüzde de bu yaklaşık 3 milyar doların üzerinde bir doğal gaz ithalatını önlediğimiz anlamına gelmektedir." dedi.
6 YARIŞMA 126 BİN DOLAR BEDELLE İHALELER GERÇEKLEŞTİ

6 YARIŞMA 126 BİN DOLAR BEDELLE İHALELER GERÇEKLEŞTİ​

Konya, Karaman, Malatya, Van, Antalya ve Kütahya'da toplam 800 megavatlık 6 projenin yarışmalarının gerçekleştirildiğini ifade eden Bayraktar, geçen hafta rüzgar ihalelerinde olduğu gibi güneş ihalelerine de yoğun bir ilgi geldiğini kaydetti.
Bayraktar, 6 projeye şirketlerden toplam 146 teklif geldiğini ve başvuru yapan şirketler arasında yabancı firmaların da olduğunu vurgulayarak, "Bu 800 megavatlık güneş yatırımımız yaklaşık 500 milyon dolarlık bir yatırım. Yılda 1,5 milyar kilovatsaat elektrik üreteceğimiz yani 600 bin hanenin elektrik ihtiyacını karşılayacağımız bir yarışma süreci oldu. 6 yarışmada ortalama megavat başına 126 bin dolar bedelle ihaleler gerçekleşmiş oldu. En düşüğü 67 bin dolardan başlayarak en yükseği de Van'da 60 megavatlık projeye 270 bin dolar megavat başına katılım bedeliyle ihale en yüksek teklif verenlere kalmış oldu." diye konuştu.
Yarışmalar kapsamında fiyatın kilovatsaat başına 3,25 sent/dolar olarak gerçekleştiğini aktaran Bayraktar, "Yani bizim elektrik alım garantimiz 3,25 sent/dolar. Bugünkü piyasa fiyatlarıyla baktığımızda bunun yaklaşık yarısından da daha düşük bir fiyat olarak gerçekleşmiş oldu. Bütün bu süreçlerin bize ülkemizin hem yenilenebilir enerji potansiyelinin ne kadar büyük olduğunu göstermesi açısından, bir taraftan da ülkemizin yenilenebilir enerji sektörüne genel olarak enerji sektörünüze ve ekonomimize olan güveni göstermesi sayesinde fevkalade değerli olduğunu düşünüyorum." dedi.
300 MİLYON METREKÜP DOĞAL GAZ İTHALATI ÖNLENMİŞ OLDU

300 MİLYON METREKÜP DOĞAL GAZ İTHALATI ÖNLENMİŞ OLDU​

Bayraktar, geçen hafta yapılan YEKA RES-2024 ve bugün gerçekleşen YEKA GES-2024 yarışmalarıyla toplam 2 bin megavatlık kapasite tahsisinin yapıldığını dile getirerek, bu yılın ihalelerinin de kasım-aralık aylarında en az 2 bin megavat olarak yapılacağının bilgisini paylaştı.
Türkiye'nin 33 bin megavatlık elektrik kurulu güç kapasitesini, 2035'te 120 bin megavata çıkarmak için çalışmalara yoğun şekilde devam edileceğini belirten Bayraktar, "Bugün yaptığımız ihaleyle yılda 300 milyon metreküp doğal gaz ithalatını önlemiş oluyoruz. Bu, yılda 150 milyon doları ifade eder. 20 yıllık alım süresini düşündüğümüzde de bu yaklaşık 3 milyar doların üzerinde bir doğal gaz ithalatını önlediğimiz anlamına gelmektedir." diye konuştu.
Bayraktar, yapılan yatırımların hızlı şekilde hayata geçmesi için bir reform paketi üzerinde çalıştıklarını anımsatarak, bugün Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığındaki çalışma grubunun bu konuya ilişkin son toplantısını gerçekleştirdiklerini söyledi.
Bakanlık verilerine göre, YEKA RES-2024 yarışmaları sonucunda yaklaşık 500 milyon dolarlık yatırım gerçekleşecek. Böylece bu projelerle 1 milyon ton karbon salımı azaltılacak. Ayrıca, güneş panellerinde asgari yüzde 75, DC kablo ve taşıyıcı yapıda yüzde 51 yerlilik koşulu aranacak ve yerli invertöre teşvik uygulanacak.

Haberler | Güncel Haberler | Son Dakika Haberler




Bu haber Frmsitesi.com.TR'den alınmıştır.

 
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar'ın yaptığı açıklamalar gerçekten önemli ve sevindirici. YEKA GES-2024 yarışmaları sonucunda yapılan 6 projenin toplamda yıllık 300 milyon metreküp doğal gaz ithalatını engellediği ve bu da yaklaşık 3 milyar dolarlık bir ithalatın önüne geçildiği ifade ediliyor. Ayrıca, güneş ve rüzgar enerjisiyle ilgili yapılan yatırımların ülkeye ve ekonomiye olan yararları da vurgulanmış.

Özellikle güneş enerjisiyle ilgili yapılan yatırımların miktarı ve kapasitesi oldukça etkileyici. 800 megavatlık güneş yatırımının 500 milyon dolarlık bir yatırımı ifade etmesi ve yılda 1,5 milyar kilovatsaat elektrik üretmesi gerçekten büyük bir adım. Bunun yanı sıra, fidan dikimi ve enerji verimliliği konularında yapılan çalışmalarla karbon salımının azaltılması da son derece önemli bir konu.

Ülkenin enerji sektöründe yapılan bu tür yatırımların, sürdürülebilirlik ve çevre konusundaki hassasiyetimizi de yansıttığını düşünüyorum. Bakanlık tarafından yapılan çalışmaların ülkemizin enerji bağımsızlığı ve çevreye duyarlılık konularında büyük önem taşıdığını ifade etmek gerekiyor. Böylesine olumlu adımların devam etmesi ve daha da genişletilmesi ülke için büyük bir kazanım olacaktır.
 
Geri
Üst