Bahsisler ucret olarak kararlastirilabilir mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
264.936
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Bahşişler ücret olarak kararlaştırılabilir mi?​

Yargıtay, bahşişin ücret olarak kararlaştırılabileceğini kabul etmiştir. Şu koşulla ki, eğer bahşişlerin aylık tutarı yasal asgari ücretlerin al¬tında kalıyorsa, işverenin aradaki farkı işçiye ödemesi gerekecektir.

İş sözleşmesinde ücret net mi brüt mü?
Toplu iş sözleşmesi yapılırken işçi maaşları net veya brüt ücret üzerinden belirlenebilir. Sözleşmelerde ücretin özellikle “net” olarak belirlenmesi durumunda, vergi dilimi vs. sebebiyle ücrette meydana gelecek azalmaların işveren tarafından karşılanacağı anlamına gelir.
İkramiye net mi brüt mü?
Brüt ücret Asıl (net) ücrete ek olarak ücret ekleri (ikramiye, prim, komisyon, kardan pay alma) ve sosyal yardımların (yemek, yol, yakacak, giyim yardımı) toplamı ile ortaya çıkan ücret brüt ücrettir. Kesintilere tabi olan bu ücretin vergi yükü işçinin üzerindedir.

Ücret Nedir unsurları nelerdir?​

Ücret, işverene tabi ve belirli bir işyerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı verilen para ve ayınlar (hizmet karşılığının mal olarak verilmesi) ile sağlanan ve para ile temsil edilebilen (konut, araç sağlanması vb.)
Ücret sistem çeşitleri nelerdir?
Ücret türleri; asıl ücret, ücret ekleri (ikramiye, prim, komisyon, kardan pay alma), parça başına (akort) ücret ve yüzde yöntemine göre ücret ve bahşişler olarak sıralanabilir.
Işçi alacakları brüt mü net mi?
Kural olarak işçilik alacakları brüt olarak hüküm altına alınmalıdır. Ancak davacının alacaklarını net miktar üzerinden talep etmesi hâlinde hüküm fıkrasında talep dikkate alınarak alacaklar net olarak hüküm altına alınmalıdır.
Bu durumda dava açılırken ve ıslah edilirken alacağın açıkça net olarak istendiği belirtilmemiş ise davacının talebinin brüt olduğunun kabulü gerekmektedir.
İkramiye vergi dilimine girer mi?
Maaş ödemesinin yanı sıra aynı dönemde yapılan ve ücret olarak değerlendirilen prim, ikramiye, huzur hakkı, mesai ücreti, döner sermaye ücreti, ek ders ücreti gibi ödemeler de dikkate alınarak istisna uygulanacak.
İşçi ücrete ne zaman hak kazanır?
İş sözleşmesinin, herhangi bir nedenle sona ermesi halinde işçinin hak kazanıp da kullanmadığı yıllık izin sürelerine ait ücreti, sözleşmenin sona erdiği tarihteki ücreti üzerinden kendisine veya hak sahiplerine ödenir. Bu ücrete ilişkin zamanaşımı iş sözleşmesinin sona erdiği tarih- ten itibaren başlar.

İş sözleşmesinde ücret kararlaştırılmamışsa ne olur?​

İş Sözleşmesinde Ücret Kararlaştırılmamışsa Ne Olur? İşçi ve işveren, asgari ücretin altında kalmamak kaydıyla ücretin miktarını serbestçe kararlaştırabilirler. İş sözleşmesinde ücret miktarının açıkça belirtilmemiş olması iş sözleşmesinin bulunmadığı anlamına gelmez.
İşçinin aldığı ücret nedir?
Bir işçinin en temel hakkı olan ücret, İş Kanunu m. 32/1’de ifade edildiği üzere; bir kimseye (işçiye) bir iş karşılığında işveren veya üçüncü kişiler tarafından sağlanan ve para ile ödenen tutardır. İşçi ücreti, işveren tarafından ödenmelidir.
İkramiye Asgari ücrete dahil mi?
Kıdem tazminatı hesaplamaları sırasında işçiye ödenen ücretin yanı sıra, kendisine düzenli olarak sağlanan tüm para ve para ile ölçülebilen menfaatlerin (yol parası, yemek parası, düzenli olmak koşuluyla ikramiye ödemeleri vb.) brüt tutarları dikkate alınmaktadır.

Maaşını alamayan işçi ne yapmalı?​

Maaşı Ödenmeyen İşçinin İşverene İhtarname Göndermesi ve Arabulucuya Başvurması Maaşı ödenmeyen işçinin istifa etsin veya etmesin önce işverene alacağının ödenmesi yönünde bir ihtarname gönderebilir. Bu ihtarname sonucunda maaşın ödenmemesi halinde ücret alacağı için dava açılmalıdır.
İş sözleşmesinde ücret belirtmek zorunlu mu?
4857 sayılı Yasanın 8 inci maddesinde, işçi ile işveren arasında yazılı iş sözleşmesi yapılmayan hallerde en geç iki ay içinde işçiye çalışma koşullarını, temel ücret ve varsa eklerini, ücret ödeme zamanını belirten bir belgenin verilmesi zorunlu tutulmuştur.
Ücret ve ücret sayılan ödemeler nelerdir?
Dolayısıyla, hizmet erbabına ödenen aylık ücret, mesai, prim, ikramiye, gider karşılığı ve sair adlarla yapılan tüm ödemeler ve sağlanan menfaatler de ücret kapsamında değerlendirilmektedir.
Maaş ödemelerinin gecikme süresi en fazla 20 gündür. Bu süre, sadece 20 iş günü değildir. Gecikme süresi hem iş günü hem de tatillerin toplamıdır. İşveren tarafından 20 gün içerisinde ödenmeyen maaşlarda, çalışanların çalışmayı durdurması bir haktır.
Ücret alacakları nelerdir?
Başlıca işçi alacaklarını 4857 Sayılı İş Kanunu’ na göre sıralayalım;
İkramiye kıdeme dahil mi?
Buna göre ikramiye, devamlılık arz eden prim, yakacak yardımı, giyecek yardımı, kira, aydınlatma, servis yardımı, yemek yardımı ve benzeri ödemeler kıdem tazminatı hesabında dikkate alınır.
 
Geri
Üst