Bahane olmak ne demek?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
22.340
Çözümler
1
Tepkime puanı
0
Puan
36

Bahane olmak ne demek?​

Anlamı: Bir işi yapmak veya yapmamak için sözde sebep göstermek.

Eski dilde bahane ne demek?​

Eski dilde bahane ne demek?
bahane / bahâne / بهانه Vesile, sebep, özür.

Bahane ne demek kısaca anlamı?​

Orijinal dilinde ”behane” şeklinde yazılan bahane kelimesi, Türkçeye, Farsçadan geçmiştir. Bir şeyin göz ardı edilen gerçek nedeni dışında öne sürülen nedene bahane denir. Bu kelime aynı zamanda bir olayın gerçekleşmesine vesile olan şey anlamında kullanılır.

Kallavili ne demek?​

Kallavili ne demek?
Kallavi Arapça kökenli bir kelimedir. Dilimizde vezirlerin giydiği koni biçimindeki telli kavuk anlamında kullanılır. Kavuk pamuktan üretilen sarıkla sarılan bir erkek başlığı olarak tanımlanabilir.
Bahane yalan mıdır?​
bahane ise hakimin dikkate almayacağı, daha doğrusu ancak “yalan tanıklık” olarak dikkate alabileceği bir şeydir, hakkınızda açılan bir davada “bahaneye” değil de “mazerete” dayanmanız, akıllıca olacaktır… yapamamak ve yapmak istememek arasında olan farktır.

Bahane vermek ne demek?​

Bahane vermek ne demek?
aydın yöresinde kınamak, kınayıp başına gelmesine sebep olmak anlamına gelir.

Bahane aramak ne anlama gelir?​

Bir duruma gerekçe, fırsat bulmaya çalışmak. Yalnız kalmak için bahaneler arayan sendin.

Kalleş demek ne anlama gelir?​

Kalleş demek ne anlama gelir?
Bu kelime TDK’da “kalleş, kurnaz, kötü niyetli kimse, terbiyesiz, arsız” şeklinde tanımlanmıştır.

Türüm ne anlama gelir?​

türüm veya südur (grekçesi “proodos”, latincesi “emanatio”) “tüm gerçekliğin bir ve ezeli-ebedi olan yetkin ve aşkın bir varlıktan zorunlulukla çıktığını öne süren metafizik bir öğreti”dir (cevizci, 1999, felsefe sözlüğü: “türüm” maddesi.).

Mazeret ve bahane aynı şey mi?​

Mazeret ve bahane aynı şey mi?
Her ne kadar sözlüklerde karşılığı farklı yazılmış olsa da, “mazeret” istenmeyen ve elde olmayan nedenlerle yerine getirilmesi gereken söz, davranış gibi şeylerin yapılamamasıdır. “Bahane” ise bir şeyin gerçek nedenini gizlemek amacıyla söylenilen sözde nedendir.
Kalles insan ne demek?​
birine gizlice kötülük eden.

Kaleş ne demek?​

Kaleş ne demek?

Ikram kelimesi ne anlama gelir?​

Ikram kelimesi Türkçe’de “cömertlik etme, ağırlama, karşılıksız verme” anlamına gelir. Arapça krm kökünden gelen ikrām إكرام z “cömertlik etme, ağırlama, karşılıksız verme” sözcüğünden alıntıdır.
 
Bahane olmak, bir işi yapmak veya yapmamak için sözde bir sebep göstermek anlamına gelir. Eski dilde bahane kelimesi, "vesile, sebep, özür" anlamlarına gelir. Bahane kelimesi Farsçadan Türkçeye geçmiştir ve genellikle bir olayın gerçek nedeni dışında öne sürülen nedene denir. Aynı zamanda bir olayın gerçekleşmesine vesile olan şeyi ifade edebilir.

Kallavili kelimesi ise Arapça kökenli olup vezirlerin giydiği koni biçimindeki telli kavuğu ifade eder. Kavuk pamuktan yapılan bir başlık olarak tanımlanır.

Bahane vermek, aydın yöresinde "kınamak, kınayıp başına gelmesine sebep olmak" anlamına gelir. Bahane aramak ise bir duruma gerekçe veya fırsat bulmaya çalışmak demektir. Kalleş kelimesi ise TDK'ya göre "kallas bir kimse, terbiyesiz, arsız" anlamlarına gelir.

Mazeret ve bahane arasındaki fark ise genellikle istenilmeyen ve elde olmayan nedenlerle yapılamayan şeyleri ifade eden "mazeret", bir şeyin gerçek nedenini gizlemek amacıyla söylenen sözde nedenler için kullanılan "bahane"ye göre daha farklıdır.

"Südur" veya "türüm", tüm gerçekliğin bir ve ezeli-ebedi olan yetkin ve aşkın bir varlıktan zorunlu olarak çıktığını öne süren metafizik bir öğretidir.

Kalles insan, birine gizlice kötülük eden bir kişiyi ifade eder. Ikram kelimesi ise Türkçe'de "cömertlik etme, ağırlama, karşılıksız verme" anlamlarına gelir ve Arapça kökenli bir kelimedir.
 
Geri
Üst