AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Bagli olmak mi bagimli olmak mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
139.317
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Bağlı olmak mı bağımlı olmak mı?​

Bağımlılık ve bağlılığın aynı şey olmadığına dikkat çeken CİSED Genel Başkanı Dr. Cem KEÇE; “İlişkilerde bağlılık, bir kişiye özgürce sevgi ve saygı ile yakınlık duymak ve yakınlık göstermek demektir; bağımlılık ise, başka bir kişiye bağlı olmak, muhtaç olmak, özgür ve özerk olmamak demektir.

Neden bağımlı olur insan?​

Kişinin ruhsal özellikleri, genetik yatkınlık, çevresel faktörler, maddeye ulaşılabilirlik, aile yapısı, toplumsal çevre ve kültürel özellikler kişinin madde kullanmaya başlaması ve bağımlılığa dönüşmesinde en önemli etkenlerdir.

Insan nelere bağımlı olur?​

Insan nelere bağımlı olur?
Buna ek olarak bilgisayar oyunları, internet bağımlılığı, sanal alışveriş bağımlılığı, yeme, spor, seks, nikotin, kumar, şans oyunları, teknoloji, ilişki/aşk/insan, sosyal medya bağımlılığı da tedavi edilmesi gereken diğer bağımlılık türlerini oluşturmaktadır.

Birine bağımlı olduğumu nasıl anlarım?​

Davranışın negatif sonuçlarını görmezden gelmek ve inkâr etmek, Uykusuzluk ve kronik yorgunluk gibi fiziksel belirtiler, Sürekli olarak yalnız kalmak istediğini ifade etmek ve bağımlılık davranışı ile ilgili yalan söylemek gibi belirtiler de bağımlılık geliştiğinin işaretleridir.

Bağımlı ilişki ne demek?​

Bağımlı ilişki, kişinin zarar gördüğünü bildiği halde içinde bulunmaya devam ettiği ilişki türüdür. Bu ilişki türünde kişi hayatının merkezine partnerini oturtur ve bireyselliğini koruyamaz. Bu yüzdendir ki giderek özgüveni ve özsaygısı yok olur.

Aşk mı bağımlılık mı?​

Aşk mı bağımlılık mı?
Aşk da bazen sanki bir madde bağımlılığı gibidir. Basit bir duygudan tehlikeli bir uyuşturucuya ve bir çeşit bağımlılığa dönüşebilir. Örneğin aşık olduğu kişi tarafından sürekli hakarete uğrayan ancak vazgeçemeyen kişilere sık rastlarız. Çünkü her uzaklaştığında yoksunluk hisseder ve geri dönmek zorunda kalır.

Kimlere bağımlı denir?​

Sakinleştirici, keyif verici ya da uyuşturucu etkisi olan, süreç içinde giderek daha fazla alma isteği doğuran, bırakıldığında yoksunluk belirtileri doğuran maddeleri kullanan kişilere bağımlı denir.

Bağımlılık nedir kaça ayrılır?​

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre madde bağımlılığı türleri;
- Opiat Tipi Bağımlılık.
- Alkol, Barbütürat, Benzodiazepin Tipi Bağımlılık.
- Esrar Tipi Bağımlılık.
- Kokain Tipi Bağımlılık.
- Uyarıcı Tipi Bağımlılık.
- Hallusinojen Tipi Bağımlılık.
- Solunan Çözücü Tipi Bağımlılık.
- Tütün Tipi Bağımlılık.

Insanı bağımlı olmaya iten faktörler nelerdir?​

Insanı bağımlı olmaya iten faktörler nelerdir?
Bireyi Bağımlılığa İten Faktörler
- Bağımlılık yaratan unsurun bireyin dikkatini çekmesi.
- Etkileşimin giderek artması ve yaşama yayılması (yaşamın rutini haline gelmesi). Dolayısı ile yaşam kalitesinde düşme.
- Tolerans geliştirme.
- Geri çekilme belirtileri (Faaliyetten ve iletişimden uzaklaşma)
- Çatışma ve nüksetme.

Birinin madde bağımlısı olduğu nasıl anlaşılır?​

Fiziksel olarak ağız kuruluğu, göz bebeklerinde küçülme, nefes almada yavaşlama, çökkün ve bitkin bir beden hali, peltek konuşma yarı uykulu bir hal gözlenir. Madde etkisi geçtikten sonra ishal, kas ağrısı, sinirlilik ve huzursuzluk görülür.

Bağımlı olduğum ilişkiden nasıl kurtulurum?​

Bağımlı ilişkiden kurtulmanın yolları
- ÖZGÜRLÜĞÜ AMAÇ EDİNİN.
- SADECE KENDİNİZİ DÜŞÜNÜN.
- SİZİ SEVMEDİĞİ GERÇEĞİYLE YÜZLEŞİN.
- HER ŞEYİ KONTROL ETMEKTEN VAZGEÇİN.
- SÜREKLİ ONDAN SÖZ ETMEYİN.
- KENDİNİZE UĞRAŞ BULUN.
- KISKANÇLIK KRİZLERİNİ ENGELLEYİN.
- İLİŞKİYİ KAFANIZDA TAMAMLAYIN.

Duygusal bağımlılık ne demek?​

Duygusal bağımlılık ne demek?
Duygusal bağımlılık, temel olarak olumsuz olaylarla başa çıkmak için hayatınız boyunca ya da hayatınızın bir bölümünde hissetmeye alıştığınız belirli duygulara yaslandığınızda gerçekleşir. Negatif olaylara bağlı olarak yarattığımız olumsuz duygulara tutunma ve bel bağlama durumudur.
 
Bağlı olmak ile bağımlı olmak arasındaki farkı vurgulayan CİSED Genel Başkanı Dr. Cem KEÇE'nin açıklamaları oldukça önemli. Bağlılık, özgürce sevgi ve saygı ile yakınlık duymakken bağımlılık, başka bir kişiye muhtaç olmak ve özgür olamamak anlamına geliyor.

Bağımlılık genellikle kişinin ruhsal özellikleri, genetik yatkınlık, çevresel faktörler, maddeye ulaşılabilirlik, aile yapısı, toplumsal çevre ve kültürel özellikler gibi etkenlerden kaynaklanabilir. İnsanlar farklı konularda bağımlı olabilirler; bazıları madde bağımlılığına, bazıları bilgisayar oyunlarına, internete, yemeğe, spora, ilişkilere ve daha birçok farklı konuya bağımlı olabilirler.

Birine bağımlı olduğunuzu anlamanın belirtileri arasında davranışın negatif sonuçlarını görmezden gelmek, fiziksel belirtiler (örneğin uykusuzluk), sürekli yalnız kalmak isteme ve bağımlılık davranışıyla ilgili yalanlar söylemek bulunabilir. Bağımlı ilişki ise kişinin zarar görmesine rağmen ilişkide kalmayı sürdürmesiyle karakterizedir.

Aşk ve bağımlılık arasındaki ince çizgiyi de doğru anlamak önemli. Aşk da bazen bağımlılığa dönüşebilir ve kişi partnerinden zarar görmesine rağmen ilişkide kalabilir. Bağımlı denilen kişiler ise sakinleştirici, keyif verici ya da uyuşturucu etkisi olan maddeleri kullanan ve bırakıldığında yoksunluk belirtileri gösteren kişilerdir.

Bağımlılık türleri arasında dünya sağlık örgütünün listelediği madde bağımlılığı türlerinin yanı sıra duygusal bağımlılık da önemli bir konudur. Duygusal bağımlılık, olumsuz olaylara karşı belirli duygulara yaslanma ve onlara bağlı kalma durumudur.

Bağımlı olmaktan kurtulmanın yolları arasında özgürlüğü amaç edinmek, kendinize odaklanmak, gerçekleri kabul etmek ve ilişkiyi tamamlayarak kendi huzurunuzu sağlamak gibi adımlar atabilirsiniz. Bu sayede kendinizi daha sağlıklı ilişkiler kurmaya teşvik edebilirsiniz.
 
Geri
Üst