- Konu Yazar
- #1
Bağlayıcı olmayan anlaşma nedir?
Sözleşmeler hukuken bağlayıcı anlaşmalardır. Bir sözleşme, tarafların iradelerini karşılıklı ve birbirine uygun olarak açıklamalarıyla (öneri, kabul) kurulur (Türk Borçlar Kanunu m. 1). Centilmenlik anlaşması ise taraf- lar arasındaki gayriresmî, hukuken bağlayıcılığı olmayan bir anlaşmadır.Asli bağlayıcı kaynaklar nelerdir?
bağlayıcı olan, uyulması gereken hukuk kurallarından oluşur. Bir çok hukuk kuralı asli kaynaklar arasında yer alır. anlaşmalar, kanunlar, KHK’ler, yönetmelikler asli hukuk kaynaklarındandır. ve eserler-doktrin-ilmi içtihatlar ile yargı kararları-kazai içtihatlar tali kaynakları oluşturur.Uluslararası anlaşma ve sözleşmelerin bir devlet için bağlayıcı olabilmesi için gerekli koşul nedir?
Uluslararası anlaşma ve sözleşmelerin bir devlet için bağlayıcı olabilmesi için gerekli koşul nedir?Uluslararası hukuk açısından bir hukuki işlemin sözleşme nitelik ve geçerliliğini kazanabilmesi için, bunu sağlayacak karşılıklı irade beyanlarının birbirine uyumlu olarak yapılmış olması gerekir. Devletler hukukuna göre andlaşmalar, kural olarak, ancak onaylama ile bağlayıcı güç kazanır42.
Uluslararası anlaşmalar bağlayıcı mı?
Uluslararası anlaşmalar bağlayıcı mı?Uluslararası hukukun en önemli kaynağı “andlaşmalar (treaties, traités)”dır. Keza andlaşmalar, aynı zamanda iç hukuk bakımından da bağlayıcı işlemlerdir. Bu önemleri nedeniyle, uluslararası andlaşma yapma yetkisine ilişkin bazı konular anayasalar tarafından düzenlemektedir.
Ticari sözleşme yazılı olmak zorunda mı?
Genel olarak Sözleşme, ticari ilişkinin yazılı olarak hukuki alt yapısını belirlemektir şeklinde ki ifademize rağmen genel kural olarak sözleşmenin belirli bir kaç tür hariç yazılı olarak yapılmasının bir zorunluluğu bulunmamaktadır.Hukukun asli kaynakları nelerdir?
Hukukun esas (asıl-asli) kaynakları kendi içinde, “yazılı kaynaklar” ve “yazısız kaynaklar” olmak üzere ikiye ayrılır. Yazılı kaynaklar anayasa, kanun, kanun hükmünde kararname, tüzük, yönetmeliktir. Hukukun yazısız kaynakları ise örf ve âdettir.Vergi hukukunun bağlayıcı kaynakları nelerdir?
Vergi hukukunun bağlayıcı kaynakları nelerdir?Vergi hukukunun bağlayıcı nitelikteki kaynakları; Anayasa, Kanun, Kanun Hükmünde Kararnameler, Uluslararası Vergi Anlaşmaları, Bakanlar Kurulu Kararları, Düzenleyici Genel Tebliğler, Tüzükler, Yönetmelikler, Anayasa Mahkemesi Kararları ve İçtihadı Birleştirme Kararlarından oluşmaktadır.
Niyet mektubu nedir ticaret?
Niyet mektubu nedir ticaret?Niyet mektupları, kesin bir taahhüt içermeyen, bağlayıcılığı bulunmayan ancak Bankamızın işleme yönelik ilgisini açıklayan ve açılabilecek olası bir kredinin koşullarının resmi başvurunun yapılacağı tarihteki şartlar dikkate alınarak düzenleneceğini belirten resmi yazılardır.