- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.238
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Bağlayıcı hukuk kaynakları nelerdir?
Bağlayıcı kaynaklar, yazılı kaynaklar olan anayasa, yasalar, kanun hükmünde kararnameler, tüzükler, yönetmelikler ile yazısız kaynak olan örf ve adet hukukudur. Bağlayıcı olmayan yardımcı kaynaklar ise içtihatlar ve doktrinlerdir.Idarenin asli kaynakları nelerdir?
Kaynakları İdare hukukunun kaynaklarının başında anayasa gelmektedir. Anayasadan sonra idare hukuku ile ilgili kanunlar, kanun hükmünde kararnameler, tüzük ve yönetmelikler sıralanır. Yargı içtihatları ve idari teamül ve tatbikat da elbette bu hukuk dalının kaynakları arasında sayılmalıdır.Yardımcı tali kaynaklar nelerdir?
Vergi Hukukunun Yardımcı (Tali) Kaynakları
Bağlayıcı hukuk kuralları nedir?
bağlayıcı olan, uyulması gereken hukuk kurallarından oluşur. Bir çok hukuk kuralı asli kaynaklar arasında yer alır. anlaşmalar, kanunlar, KHK’ler, yönetmelikler asli hukuk kaynaklarındandır. ve eserler-doktrin-ilmi içtihatlar ile yargı kararları-kazai içtihatlar tali kaynakları oluşturur.Hukukun kaynakları nelerdir kısaca?
Hukukun esas (asıl-asli) kaynakları kendi içinde, “yazılı kaynaklar” ve “yazısız kaynaklar” olmak üzere ikiye ayrılır. Yazılı kaynaklar anayasa, kanun, kanun hükmünde kararname, tüzük, yönetmeliktir. Hukukun yazısız kaynakları ise örf ve âdettir.Idareye ilişkin temel ilkeler nelerdir?
Bu dört maddeden yola çıkarak idare hukukuna hâkim olan temel ilkeleri şu şekilde sıralayabiliriz: