AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Baglantili suc ne demek?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
63.181
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Bağlantılı suç ne demek?​

CMK.nın 8/1 madde ve fıkrasında; “Bir kişi, birden fazla suçtan sanık olur veya bir suçta her ne sıfatla olursa olsun birden fazla sanık bulunursa bağlantı var sayılır” hükmü yer almaktadır. “Her biri müstakil suç teşkil etmekle beraber, aralarındaki irtibat nedeniyle birbirine bağlanmış suçlara bağlantılı suç denir.

Nisbi muhakeme ne demek?​

b-Nisbi Muhakeme Nisbi muhakeme, mahkemenin, yargılama konusu olayın çözülmesi bakımından gerekli olan ancak kendi alanına girmeyen tali bir uyuşmazlığı, yargılama konusu olayı çözecek ölçüde, ceza muhakemesi kuralları çerçevesinde sonuca bağlamasıdır[21].

Ceza davaların birleştirilmesi hangi mahkemeden istenir?​

Ceza davaların birleştirilmesi hangi mahkemeden istenir?
(1) Kovuşturma evresinin her aşamasında, bağlantılı ceza davalarının birleştirilmesine veya ayrılmasına yüksek görevli mahkemece karar verilebilir. (2) Birleştirilen davalarda, bu davaları gören mahkemenin tâbi olduğu yargılama usulü uygulanır.

Teşhis yeterli delil sayılır mı?​

Teşhis işlemi hukuki niteliği itibariyle sadece bir kimlik tespiti işlemi değildir, teşhis işlemi ile aynı zamanda delil elde edilmektedir, bu nedenle teşhis bir delil elde etme metodu olarak da değerlendirilebilir.

Birleştirme kararı hangi mahkeme verir?​

Birleştirme kararı, ikinci davanın açıldığı mahkemece verilir ve bu karar, diğer mahkemeyi bağlar. (2) Davalar, ayrı yargı çevrelerinde yer alan aynı düzey ve sıfattaki hukuk mahkemelerinde açılmış ise bağlantı sebebiyle birleştirme ikinci davanın açıldığı mahkemeden talep edilebilir.

Hangi davalar birleştirilir?​

Hangi davalar birleştirilir?
1-) Davaların birleştirilmesi (1) Aynı yargı çevresinde yer alan aynı düzey ve sıfattaki hukuk mahkemelerinde açılmış davalar, aralarında bağlantı bulunması durumunda, davanın her aşamasında, talep üzerine veya kendiliğinden ilk davanın açıldığı mahkemede birleştirilebilir.
Asliye Ceza Mahkemesi en az kaç yıl ceza verir?​
Görevli mahkemenin belirlenmesi konusunda birçok istisna olmasına rağmen temel kriter şudur: 10 yıl veya daha az hapis cezası gerektiren dava ve işlere asliye ceza mahkemesi bakmakla görevlidir (5235 Sayılı Kanun md. 12). 10 yıldan fazla hapis cezası gerektiren dava ve işlere de ağır ceza mahkemesi bakmakla görevlidir.
Asliye Ceza Mahkemesi dava ne kadar sürer?​
Asliye Ceza Mahkemeleri genellikle 10 yıl ve daha az hapis cezası gerektiren suçlarda görev yapmaktadır. Yeni çıkan hedef süre uygulamasına göre ise bu mahkemelerde görülen davaların 300 ile 390 gün içinde sonuçlandırılması için hedef süre konulmuştur.

Teşhis işlemi en az kaç kişiyle yapılır?​

Teşhis işlemi en az kaç kişiyle yapılır?
Teşhis işlemine, teşhiste bulunan ve teşhise tabi tutulan ile birlikte sadece kamu görevlileri (polis, jandarma, sahil güvenlik) katılabilir. Teşhis işlemine tâbi tutulan tarafta birden fazla kişi olması gerekir. Teşhise tabi tutulanlar yan yana dizilerek tanık veya mağdura gösterilir.
 
Bağlantılı suç kavramı, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 8/1 maddesi ve fıkrasına göre tanımlanmaktadır. Eğer bir kişi birden fazla suçtan sanık olursa veya bir suçta birden fazla sanık bulunursa, bu durumda bağlantı olduğu kabul edilir. Bağlantılı suçlar, her biri ayrı suç teşkil etmesine rağmen aralarındaki irtibat nedeniyle birbirine bağlanmış suçlar olarak adlandırılır.

Nisbi muhakeme ise, mahkemenin yargılama sürecinde asıl konu dışında kalan ancak çözülmesi gereken tali bir uyuşmazlığı, ceza muhakemesi kuralları çerçevesinde çözerek sonuca bağlaması anlamına gelmektedir.

Ceza davalarının birleştirilmesi isteği ise kovuşturma evresinin her aşamasında, bağlantılı ceza davalarının birleştirilmesi veya ayrılmasına yüksek görevli mahkemece karar verilir. Birleştirilen davalarda, bu davaları gören mahkemenin tâbi olduğu yargılama usulü uygulanır.

Teşhis işlemi ise sadece bir kimlik tespiti işlemi olmayıp aynı zamanda delil elde edilmesini sağlayan bir yöntemdir. Teşhis işlemine katılanlar genellikle kamu görevlileri olup, teşhise tabi tutulan kişi veya kişiler tanık veya mağdura gösterilir. Teşhis işlemi genellikle en az bir tanık veya mağdurun katılımıyla gerçekleştirilir.

Asliye Ceza Mahkemeleri genellikle 10 yıl ve daha az hapis cezası gerektiren suçlarla ilgilenirken, bu tür davaların hedef süre içinde sonuçlandırılması için belirli süreler konulmuştur. Bu mahkemelerde görülen davalara ilişkin karar verme süreçleri 300 ile 390 gün arasında gerçekleşmelidir.
 
Geri
Üst