AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Bagislama sozlesmesi tek tarafli bir hukuki islem midir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Bağışlama sözleşmesi tek taraflı bir hukuki işlem midir?​

Bağışlama kural olarak tek taraflı bir anlaşma olmakla beraber iki taraflı bir hukuki işlemdir. Bağışlamanın gerçekleşmesi için lehine bağış yapılanın bağışı kabul iradesini açıklaması şarttır.

Kamu kurumları bağış alabilir mi?​

– Dernek ve vakıflar kamu kurum ve kuruluşlarının sundukları hizmetlerle ilgili olarak gerçek ve tüzel kişilerden ücret, bağış, katkı payı ve benzeri adlar altında herhangi bir karşılık alamaz.

Bağış nedir hukuk?​

Bağış nedir hukuk?
Sözlükte “karşılıksız vermek, bağışlamak” anlamına gelen hibe hukuk dilinde, özel borç ilişkileri grubunda yer alan ve bir malın karşılıksız olarak başkasına temlikini ifade eden akdin adıdır.

Bağışlama sözleşmesinin hukuki niteliği nedir?​

Bağışlama sözleşmesi, borçlanma işlemi niteliğini haiz hukukî işlemdir. Bu işlem, ister bağışlama sözü ister elden bağışlama şeklinde gerçekleşmiş olsun temelinde her zaman causa donandi ile yapılan bir borçlanma işlemi vardır.

Devlete bağış yapılabilir mı?​

Eğer kamu hizmetleriyle ilgili olarak kişilerden bir bedel talep edilecekse bunun muhakkak bir yasal dayanağının olması örneğin bir vergi kanununa veya başka bir kanuna dayanması gerekmektedir. Böyle bir talep olmaksızın kişiler tarafından verilen paranın ise “devlete bağış” olarak değerlendirilmesi icap etmektedir.

Devlet memuru bağış yapabilir mi?​

Devlet memuru bağış yapabilir mi?
Kamu görevlileri, herhangi bir kurum, vakıf, dernek veya spor kulübüne yardım, bağış ve benzeri nitelikte menfaat sağlayamazlar.

Bağışlanan tapu geri alınır mı?​

Kanun maddesinden de anlaşılacağı üzere, bağışlanan bir taşınmazla ilgili, taahhüt edilen yüklemenin yerine getirilmemesi durumunda, bağışlayan kişi, bağışladığı taşınmazını geri alabilir. Bunun için taşınmazın bulunduğu yer mahkemesinde bir dava açılması gerekmektedir.

Bağışlamanın konusu nedir?​

Buna göre; Bağışlama sözleşmeleri, bağışlayanın sağlararası sonuç doğurmak üzere, malvarlığından bağışlanana karşılıksız olarak bir kazandırma yapmayı üstlendiği sözleşmelerdir. Bununla birlikte henüz edinilmemiş olan bir haktan feragat edilmesi ya da mirasın reddedilmesi, bağışlama olarak kabul edilmez.

Bağışlama ne tür bir hukuki işlemdir?​

Bağışlama ne tür bir hukuki işlemdir?
Bağışlama; bağışlayanın malvarlığından tasarruf ederek bağışlananı zenginleştirmesine yönelik bir hukuki işlem olarak nitelendirilmektedir. Bağışlama sözleşmelerinde öne çıkan temel unsur; malvarlığı üzerinde tasarrufta bulunmak olduğundan dolayı bağışlama sözleşmesini sadece tam ehliyetli olan kişiler yapabilirler.

Aşağıdakilerden hangisi tek taraflı hukuki işlemlerden biridir?​

Hukuki işlemin unsurları bir irade açıklaması, iki hukuki sonuçtur. Sadece bir kişinin irade açıklamasıyla doğabilen işlemlere tek taraflı hukuki işlem denir. Örneğin, vasiyet, vakı kurma, tanıma, sözleşmeyi iptal etme, şüfa hakkını kullanma tek taraflı hukuki işlemlerdir.

Bağışlama türleri nelerdir?​

Bağışlama sözleşmesi nedir?
 
Bağışlama sözleşmesi genellikle tek taraflı bir anlaşma olarak bilinse de aslında iki taraflı bir hukuki işlemdir. Bu sözleşmenin geçerli olabilmesi için bağış yapılan kişinin bağışı kabul etmesi gerekmektedir. Bu nedenle bağışlama sözleşmesi, karşılıklı iradelerin açıkça belirtilmesini gerektiren ikili bir hukuki işlemdir.

Kamu kurumları genellikle gerçek ve tüzel kişilerden ücret, bağış, katkı payı gibi adlar altında karşılık alamazlar. Yani kamu kurumları bağış alabilirler ancak bu durumun yasal dayanağı olmalı ve karşılıksız olmalıdır.

Bağış, hukuk dilinde bir malın karşılıksız olarak başkasına temlikini ifade eden bir akittir. Bağışlama sözleşmesinin hukuki niteliği ise borçlanma işlemi niteliğini taşır. Her ne kadar bağış tek taraflı gibi algılansa da aslında bir borçlanma işlemidir ve hukuki geçerliliği için lehine bağış yapılanın bu bağışı kabul etmesi gerekmektedir.

Devlete de bağış yapılabilir ancak bu durumda da yasal bir dayanağın olması önemlidir. Kişilerden herhangi bir bedel talep edilmeden yapılan parça "devlete bağış" olarak nitelendirilir ve bu şekilde değerlendirilir.

Bağışlamanın konusu genellikle bağışlayanın malvarlığından karşılıksız olarak bir kazandırma yapmasıdır. Ancak henüz edinilmemiş olan bir haktan feragat edilmesi veya mirasın reddedilmesi bağışlama kapsamında değerlendirilmez. Bağışlama genellikle malvarlığı üzerinde tasarrufta bulunma ile ilgilidir ve sadece tam ehliyetli kişiler tarafından yapılabilir.

Son olarak, tek taraflı hukuki işlemler bir kişinin irade açıklamasıyla doğan işlemlerdir. Vasiyet, vakı kurma, tanıma, sözleşmeyi iptal etme gibi işlemler bu kapsamda değerlendirilebilir. Bağışlama ise iki taraflı bir hukuki işlem olarak nitelendirilir.
 
Geri
Üst