AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Bagis toplama yasal mi?

Editör

Yeni Üye

Bağış toplama yasal mı?​

Kişi ve kuruluşlar yardımda bulunmaya zorlanamaz. Kişiler ve kuruluşlar, yetkili makamdan izin almadan yardım toplayamazlar. Ancak, kamu yararına çalışan dernek, kurum ve vakıflardan hangilerinin izin almadan yardım toplayabilecekleri, İçişleri Bakanlığının önerisi üzerine Bakanlar Kurulunca belirlenip ilan edilir.

Bağış toplama izni nasıl alınır?​

Bağış toplama izni nasıl alınır?
Yardım toplama faaliyeti birden fazla ili kapsıyorsa yardım toplama faaliyetine girişecek gerçek veya tüzel kişilerin yerleşim yerinin bulunduğu ilin valisinden izin alınır ve izni veren valilik tarafından ilgili valiliklere ve İçişleri Bakanlığına bilgi verilir.

Izinsiz yardım toplamanın cezası nedir?​

İnternet ortamında izinsiz yardım toplanması hâlinde ise on bin Türk lirasından iki yüz bin Türk lirasına kadar idari para cezası verilir. İzinsiz yardım toplanmasına yer ve imkân sağlayanlar, uyarılmalarına rağmen bu faaliyeti sonlandırmazsa beş bin Türk lirası idari para cezası ile cezalandırılır.

Herkes bağış toplayabilir mi?​

Herkes bağış toplayabilir mi?
Yardım toplayabilecek olanlar: Madde 3 – Kamu yararına uygun olarak, amaçlarını gerçekleştirmek, muhtaç kişilere yardım sağlamak ve kamu hizmetlerinden bir veya birkaçını gerçekleştirmek veya destek olmak üzere gerçek kişiler, dernekler, kurumlar, vakıflar, spor kulüpleri, gazete ve dergiler yardım toplayabilirler.
Belediyeler bağış alabilir mi?​
Belediyeler, 5393 sayılı Belediye Kanunu ve 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanununda kendilerine verilen görevler çerçevesinde; şartlı/şartsız bağış yapmak isteyen vatandaşların her işlem için ayrı ayrı olmak üzere başvurusundan sonra belediyenin görevleri ile sınırlı olmak üzere bağış alabilmektedir.

Belediye yardım toplayabilir mi?​

Belediye yardım toplayabilir mi?
“Belediye yardım toplayamaz” Kararda, belediyenin mevzuatı gereği yardım toplama yetkisinin olmadığı, izin almaksızın yardım toplamasının mümkün olmadığı yönündeki İçişleri Bakanlığı genelgesinin hukuka aykırı bulunmadığı vurgulandı.

Belediye bağış toplayabilir mi?​

Yardım parası toplamak suç mu?​

Yardım parası toplamak suç mu?
İzinsiz yardım toplayanlara ceza İzinsiz yardım toplanmasına yer ve imkan sağlayanlar, uyarılmalarına rağmen bu faaliyeti sonlandırmazsa beş bin Türk lirası idari para cezası ile cezalandırılacak. Ayrıca, gerçek kişiler, yardım toplama faaliyeti için en az üç kişiden ibaret sorumlu kurul oluşturmak zorunda olacak.

Dernek kim denetler?​

MADDE 40. — Derneklerin işlemleri, defterleri, hesapları ve faaliyetleri içişleri Bakanlığınca veya dernek merkezi veya şubesinin bulunduğu yerin en büyük mülkiye âmiri tarafından bizzat veya görevlendireceği memurlar aracılığı ile dernek, merkez, müessese veya eklentilerinde her za man denetlenebilir.

Memur yardım toplayabilir mi?​

Memur yardım toplayabilir mi?
Kişi ve kuruluşlar yetkili makamlardan izin almadan yardım toplayamazlar, ancak kamu yararına çalışan dernek, kurum ve vakıflardan hangilerinin izin almadan yardım toplayabilecekleri Cumhurbaşkanlığınca belirlenip ilan edilir.”
Devlet memuru yardım toplayabilir mi?​
Ayrıca anılan kanunun 6’ncı maddesinde Cumhurbaşkanı kararıyla gerçek kişiler, kurumlar, dernek ve vakıfların valiliklerden izin almaksızın yardım toplayabileceği de hüküm altına alınmıştır.”

Belediye adına şartsız bağışları kim kabul eder?​

Belediye adına şartsız bağışları kim kabul eder?
Yapılan bağışın şartlı veya şartsız şekline ve prosedürlerine de söz konusu kanunda yer verilmiştir. Kanuna göre şartsız bağışları kabul etmek belediye başkanının yetkisinde iken şartlı bağışları kabul etmek belediye meclisinin yetkisinde bulunmaktadır.

Bağış toplama konusunda detaylı bilgiler vermek istiyorsanız doğru yerdesiniz.

Bağış toplama faaliyetleriyle ilgili olarak Türk hukukunda belirli kurallar ve yasal düzenlemeler bulunmaktadır. Yardım toplama faaliyetleri yalnızca izinli kuruluşlar tarafından gerçekleştirilebilir. Kamu yararına çalışan dernek, kurum ve vakıfların hangilerinin izin almadan yardım toplayabileceği İçişleri Bakanlığının önerisi üzerine Bakanlar Kurulunca belirlenip ilan edilir. Bağış toplama izni almak isteyen gerçek veya tüzel kişiler, birden fazla ili kapsayan bir faaliyet yapacaklarsa yerleşim yerlerinin bulunduğu il valiliklerinden izin almalı ve ilgili valiliklere ve İçişleri Bakanlığına bilgi vermelidir.

İzinsiz yardım toplama durumunda ise ciddi idari para cezaları uygulanabilir. İnternet ortamında izinsiz yardım toplanması halinde on bin Türk lirasından iki yüz bin Türk lirasına kadar idari para cezası verilir. Ayrıca izinsiz yardım toplanmasına yardım edenler de cezalandırılabilir.

Yardım toplayabilecek olanlar arasında gerçek kişiler, dernekler, kurumlar, vakıflar, spor kulüpleri, gazete ve dergiler bulunmaktadır. Belediyeler de belirli koşullar altında bağış toplayabilirler. Belediyeler, Belediye Kanunu ve Büyükşehir Belediyesi Kanunu çerçevesinde görevleriyle sınırlı olarak şartlı veya şartsız bağış alabilirler.

Bağış toplamak için izin almayan kişi veya kuruluşlar yasal cezalara çarptırılabilirler. Bu nedenle bağış toplama faaliyetlerinde yasal düzenlemelere ve izin alınmasına dikkat edilmesi önemlidir. Eğer sorularınız varsa memnuniyetle cevaplayabilirim.

Geri