AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Bagis adi altinda para toplamak suc mu?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye

Bağış adı altında para toplamak suç mu?​

Madde 29 – (Değişik:27/12/2020-7262/10 md.) Bu Kanun hükümlerine aykırı olarak izinsiz yardım toplayanlara beş bin Türk lirasından yüz bin Türk lirasına kadar idari para cezası verilir.

Yardım için para toplamak yasal mı?​

Yardım için para toplamak yasal mı?
Kişiler ve kuruluşlar, yetkili makamdan izin almadan yardım toplayamazlar. Ancak, kamu yararına çalışan dernek, kurum ve vakıflardan hangilerinin izin almadan yardım toplayabilecekleri, İçişleri Bakanlığının önerisi üzerine Bakanlar Kurulunca belirlenip ilan edilir.

Kimler yardım toplayamaz?​

2860 sayılı Yardım Toplama Kanunu’nun 6. Maddesine göre kişiler ve kuruluşlar, yetkili makamdan izin almadan yardım toplayamazlar. Ancak, kamu yararına çalışan dernek, kurum ve vakıflardan hangilerinin izin almadan yardım toplayabilecekleri, İçişleri Bakanlığının önerisi üzerine Cumhurbaşkanınca belirlenip ilan edilir.

Para yardımı istemek suç mu?​

Para yardımı istemek suç mu?
İnternet ortamında izinsiz yardım toplanması halinde ise, 10 bin Türk lirasından 200 bin Türk lirasına kadar idari para cezası uygulanacak. İzinsiz yardım toplanmasına yer ve imkan sağlayanlar, uyarılmalarına rağmen bu faaliyeti sonlandırmazsa beş bin Türk lirası idari para cezası ile cezalandırılacak.

Kamu kurumları bağış alabilir mi?​

– Dernek ve vakıflar kamu kurum ve kuruluşlarının sundukları hizmetlerle ilgili olarak gerçek ve tüzel kişilerden ücret, bağış, katkı payı ve benzeri adlar altında herhangi bir karşılık alamaz.

Yardım istemek suç mu?​

Yardım istemek suç mu?
Bu düzenleme ile bireylerin yardıma muhtaç olduğu durumlarda, diğer kişiler bakımından yardımda bulunma ya da en azından ilgili makamlara durumu haber verme mecburiyeti getirilip, yardıma hukuki bir nitelik kazandırılarak, aykırı davranışlar cezai yaptırıma bağlanmıştır.

Siyasi partiler yardım toplayabilir mi?​

Ancak, aynı Kanun gereği şirketler, sendikalar, özel radyo ve televizyonlar, siyasi parti teşkilatları ve bunların yan kuruluşları gibi tüzel kişilere yardım toplama izni verilmeyecektir.

Yardım ve yataklık cezası kaç yıl?​

Yardım ve yataklık cezası kaç yıl?
Yardım ve Yataklık Cezası Ağırlaştırılmış müebbet ve müebbet hapis gerektiren suçlar haricinde yani ½ oranında indirim gerektiren hallerde suça yardım edene verilecek olan ceza her halükarda 8 yıldan daha fazla olamaz.

Bağış adı altında para toplamak suç olabilir. Türkiye'de Yardım Toplama Kanunu'na göre, kişiler ve kuruluşlar izin almadan yardım toplayamazlar. Eğer izinsiz bir şekilde para toplanırsa, bu durumda beş bin Türk lirasından yüz bin Türk lirasına kadar idari para cezası uygulanabilir.

Yardım için para toplamak yasal olabilir ancak mutlaka yetkili makamdan izin almak gerekmektedir. Kamu yararına çalışan dernek, kurum ve vakıflar ise İçişleri Bakanlığı tarafından belirlenen kurallar çerçevesinde izin almadan yardım toplayabilirler.

Kimlerin yardım toplayamayacağı da açık bir şekilde belirtilmiştir. Yasalara göre kişiler ve kuruluşlar, yetkili makamdan izin almadan yardım toplayamazlar. Ancak, hangi kamu yararına çalışan dernek, kurum ve vakıfların izin almadan yardım toplayabilecekleri, Bakanlar Kurulu tarafından belirlenmekte ve ilan edilmektedir.

Para yardımı istemek de belirli kurallara tabidir. İnternet ortamında izinsiz yardım toplanması halinde, 10 bin Türk lirasından 200 bin Türk lirasına kadar idari para cezası uygulanabilir. Ayrıca, izinsiz yardım toplanmasına olanak sağlayanlar uyarılmalarına rağmen bu faaliyeti sürdürürlerse beş bin Türk lirası idari para cezası ile cezalandırılabilirler.

Kamu kurumları, dernek ve vakıflar gibi kuruluşlar, kamu hizmetlerine karşılık ücret, bağış, katkı payı gibi adlar altında para alamazlar. Yasalar bu konuda açıktır ve kamu kurumları bağış kabul edemezler.

Siyasi partilerin yardım toplaması da belirli yasal sınırlamalara tabidir. Kanun gereği şirketler, sendikalar, özel radyo ve televizyonlar, siyasi parti teşkilatları ve bunların yan kuruluşları gibi tüzel kişilere yardım toplama izni verilmemektedir.

Yardım ve yataklık cezası ise belirli şartlar altında değişiklik göstermektedir. Suça yardım eden kişiye verilecek ceza, ağırlaştırılmış müebbet ve müebbet hapis gerektiren suçlar haricinde, her halükarda 8 yıldan fazla olamaz.

Özetle, Türkiye'de bağış adı altında para toplarken ve yardım istediğinizde yasal düzenlemelere dikkat edilmelidir. Yasalara uymayanlar idari para cezaları ve diğer yaptırımlarla karşı karşıya kalabilirler.

Geri