AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Bağırsakları çalıştıran beslenme önerileri

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
350.999
Çözümler
1
Tepkime puanı
17
Puan
308
Yaş
36
Bağırsak hareketlerinin doğal ve düzenli olması, sindirimin doğru çalışması, tuvalete çıkabilme, gaz ve şişkinliğin önlenmesi için önemlidir Günde 1 kez bağırsakların çalışması veya gün aşırı tuvalete çıkma normal olarak kabul edilir Günlük olarak 25 ile 30 gram arası besin lifi tüketmek bağırsak hareketlerinin düzenlenmesi için yeterli olarak gösterilmektedir Aynı zamanda bol miktarda sıvı tüketmek sistemin çalışması ve besin liflerinin kolay sindirilebilmesi için gereklidir Bağırsakları Çalıştıran Besinler
Bakliyat: Yüksek oranda lif içeren fasulye, bezelye ve mercimek gibi baklagiller sağlıklı bir bağırsak hareketine yardımcı olabilir 1 bardak haşlanmış bezelye 16 gram, 1 bardak pişmiş mercimek ise 15 gram lif içerir ve bu miktar günlük lif ihtiyacının neredeyse yarısını karşılar Bağırsakları çalıştıran bakliyat ürünleri aynı zamanda protein ve demir gibi mineraller açısından iyi bir kaynaktır Bu özellikleri ile et ürünlerine alternatif olarak kullanılabilirler Bakliyatı yemek olarak veya salatalara, çorbalara, pilav ve makarnalara katarak tüketebilirsiniz



Konu Resmi


Kepekli Tahıllar: Bakliyat ürünleri gibi kepekli tahıllarda yüksek oranda besin lifi içerir Kepekli tahılları sabah kahvaltılarınızda gevrek olarak sütle birlikte tüketebilirsiniz Gün içinde ise yüksek kalorili atıştırmalıklar yerine, bir avuç kepekli tahıllardan üretilen kahvaltılık gevrek yemek boş ve faydasız kalori alımına sağlıklı bir alternatif olacaktır



Kuru Meyveler: 3 adet kurutulmuş incir 15 gram, 2 adet kuru kayısı 17 gram ve 3 adet kuru erik yaklaşık olarak 19 gram besin lifi içermektedir Bu tip kuru meyveleri atıştırmalık olarak tüketerek hem öğünler arasındaki açlık hissini bastırabilir hem de sindirim sisteminin daha sağlıklı çalışmasını sağlayabilirsiniz Kuru meyveler salatalarda da kullanılabilirTaze Meyveler: Meyveler lif bakımından zengindir ve günlük ihtiyacınız olan vitamin ve minerallerin çoğunu almanıza yardımcı olur Örneğin 1 fincan ahududu yaklaşık 8 gram, orta boy bir armut ise 55 gram lif içerir Diğer yüksek lifli meyveler arasında kabuklu elma, portakal, çilek ve muzu sayabiliriz Sebzeler: Bağırsaklar iyi gelen sebzeler arasında ilk sıralarda enginar, brokoli, şalgam, mısır, Brüksel lahanası ve patates gösterilmektedir
Su: Gıdalar yoluyla alınan liflerin sindirilmesi, bağırsakların daha kolay çalışması için gün boyu alınan sıvı miktarı önem taşımaktadır Bu sıvının kahve ve çay gibi içecekler yerine su olarak alınması gerekmektedir Yetersiz su tüketimi bağırsakların sertleşmesine ve tuvalete çıkmada zorlanmaya neden olabilir
Bağırsaklardaki İyi Bakterileri Arttıran Gıdalar
Her insanın bağırsaklarında besinlerin parçalanmasında kullanılan ve tehlikeli mikroorganizmalarla savaşan “probiyotik adı verilen bakteriler bulunmaktadır Lactobacillus acidophilus ve Bifidobacterium bifidum adlı bakteriler, gıdalardan vitamin ve minerallerin alınmasına yardımcı olurken bağırsak ve idrar yolu patojenlerine karşı koruma sağlar Bazı durumlarda (antibiyotik kullanımı gibi) bu yararlı bakterilerin sayısı azalır ve sindirim sistemi yavaşlayabilir Bu gibi durumlarda probiyotik yönünden zengin gıdalarla iyi bakterilerin sayısını arttırabilirsiniz
Süt Ürünleri: Süt probiyotik bakımından zengindir ve her iki ana gruptaki probiyotikleri içerir Aldığınız sütün etiketinde “canlı ve aktif kültürleri içerir yazısı bulunuyorsa iyi bakteri içeriyor anlamına gelmektedir
Prebiyotikler: Enginar, muz, çilek, keten, sarımsak ve bal gibi besinlerde doğal olarak bulunan prebiyotikler iyi bakteriler için enerji sağlar ve besinlerin parçalanmasına katkıda bulunur
Takviyeler: Laktoz intoleransı bulunan kişiler probiyotik bakımından zengin süt ve süt ürünlerini tüketemediğinden doktora danışarak probiyotik takviyesi kullanabilirler
 
Geri
Üst