AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Bagirsak hareketleri neden artar?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.974
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Bağırsak hareketleri neden artar?​

Stresli durumlarda santral sinir sistemi ve diğer sinir sistemleri arasındaki yakın ilişki nedeni ile gerek direkt uyarı, gerekse salgılanan hormonlar aracılığı ile bağırsak hareketleri hızlanır. Bu da karın ağrısı ve ishale neden olur. Stresli ortam geçince her şey eski düzenine geri döner.

Irritabl bağırsak sendromu kronik hastalık mı?​

Fonksiyonel bir barsak hastalığı olup, müphem bir karın ağrısı, karında şişkinlik, dışkılama sıklığında ve dışkı kıvamında değişikliklerle seyreden kronik bir hastalıktır. Spastik kolon, spastik barsak, mukozal kolit ve spastik kolit gibi isimleri de bulunmaktadır.

Irritabl barsak sendromu ne zaman geçer?​

Irritabl barsak sendromu ne zaman geçer?
IBS, sindirim sistemini etkileyen yaygın bir rahatsızlıktır. Genellikle mide krampları, şişkinlik, ishal ve kabızlık gibi belirtilerle kendini gösterir. Belirtiler bazen kısa süreli olsa da, bazen günler, haftalar veya aylarca sürebilir.

Bağırsak sendromu nasıl teşhis edilir?​

Fiziksel muayene ve laboratuar testleri uygulanır. Kanamanın olup olmadığını anlamak için dışkı örneği test edilir. Doktorunuz ayrıca organik bir hastalık olup olmadığından emin olmak için röntgen ya da kolonoskopi (kalın bağırsağı esnek bir tüp aracılığıyla izleme) gibi tanı yöntemleri uygulayabilir.

Dışkıda sindirilmemiş gıdalar neden olur?​

Dışkıda sindirilememiş gıdaların olması genellikle endişelenmenize neden olacak bir durum değildir. Çünkü vücut yüksek lifli ya da sert kabuklu yiyecekleri tamamen parçalayamaz. Dolayısıyla bu gıdalar sindirim sistemi boyunca sindirilmeden ve değişime uğramadan geçebilir.

IBS tamamen geçer mi?​

IBS tamamen geçer mi?
IBS TEDAVİSİ IBS’yi tamamen ortadan kaldırıcı bir tedavi yoktur. Ancak tedavi, belirtilerin şiddetini azaltmaya ve tekrarlamasını önlemeye yönelik olarak başarılı olmaktadır. Amaç hastaların günlük yaşamlarını sürdürmeleri ve yaşam kalitelerinin bozulmamasının sağlanmasıdır.
IBS tehlikeli midir?​
Toplumda yaygın olarak rastlanıyor ve IBS’nin sebepleri bilinmediği gibi kesin bir tedavisi de bulunmuyor. IBS büyük ölçüde rahatsızlığa ve sıkıntıya yol açmakla beraber bağırsaklara kalıcı bir zarar vermiyor, kanamaya yol açmıyor ve kanser gibi ciddi hastalıklara neden olmuyor.
IBS kendiliğinden geçer mi?​
İBS yakınmaları abartı değil gerçektir. Ancak bu yakınmalar hayatı tehdit etmez ve kansere yol açmazlar. Tekrarlayan ataklarla hastalık bir ömür boyu sürebilir ya da kendiliğinden düzelebilir.
 
Bağırsak hareketlerinin artmasının stresli durumlarda hızlanmasının sebebi, santral sinir sistemi ve diğer sinir sistemleri arasındaki yakın ilişkidir. Direkt uyarılar veya salgılanan hormonlar aracılığıyla bağırsak hareketleri hızlanarak karın ağrısı ve ishale neden olabilir. Stresli ortam geçtiğinde ise bağırsak hareketleri genellikle normale döner.

İrritabl bağırsak sendromu (IBS), fonksiyonel bir barsak hastalığı olup müphem karın ağrısı, şişkinlik, dışkılama sıklığında ve kıvamında değişikliklerle seyreden kronik bir hastalıktır. Diğer adları arasında spastik kolon, spastik barsak, mukozal kolit ve spastik kolit gibi isimler de bulunmaktadır.

IBS genellikle mide krampları, şişkinlik, ishal ve kabızlık gibi belirtilerle kendini gösterir. Belirtiler bazen kısa süreli olabilirken bazen günler, haftalar veya aylarca sürebilir. IBS'nin tamamen geçici bir durum olmadığını söylemek mümkündür.

IBS teşhisinde fiziksel muayene ve laboratuar testleri uygulanır. Dışkı örneği testi gibi testler yapılabilir ve doktorunuz organik bir hastalığın olup olmadığından emin olmak için röntgen veya kolonoskopi gibi tanı yöntemlerini tercih edebilir.

Dışkıda sindirilmemiş gıdaların olması genellikle endişelenecek bir durum değildir. Vücut, lifli veya sert kabuklu gıdaları tamamen sindiremeyebilir ve bu gıdalar sindirim sistemi boyunca sindirilmeden geçebilir.

IBS'nin tamamen ortadan kaldırıcı bir tedavisi bulunmamakla birlikte belirtilerin şiddetini azaltmaya ve tekrar etmemesine yardımcı olabilir. Hastaların günlük yaşamlarını sürdürmelerine ve yaşam kalitelerinin bozulmamasına yönelik tedaviler uygulanmaktadır.

IBS toplumda yaygın bir rahatsızlık olup, bağırsaklara kalıcı zarar vermez, kanamaya veya ciddi hastalıklara yol açmaz. Tekrarlayan ataklarla ömür boyu devam edebilir ya da kendiliğinden düzelebilir. Bu nedenle IBS'nin tehlikeli bir hastalık olmadığı söylenebilir.
 
Geri
Üst