- Konu Yazar
- #1
Bağımsız idari otoriteler özellikleri nelerdir?
Bunlar “bağımsızlık”, “özerklik”, “yönetsel otorite” ve “kamusal yaşamın duyarlı alanları” olarak sıralanabilir. Ayrıca, belli bir alanı düzenleme, izleme, denetleme ve yaptırım uygulama yetkileriyle donatılmış olmaları da bu kurumların belirgin özellikleridir[8].Bağımsız idari otoriteler nedir?
Bağımsız idari otoriteler nedir?Türkiye’de bağımsız idari otoritelerin ilk örnekleri olan Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Rekabet Kurumu (RK) ve Bankacılık Düzen leme ve Denetleme Kurumu (BDDK) yasalarındaki çözümler farklı niteliktedir.
Bağımsız idari otoriteler dünyada yaşanan hangi gelişme sonucu ortaya çıkmıştır?
Bağımsız idari otoriteler dünyada yaşanan hangi gelişme sonucu ortaya çıkmıştır?Neo-liberal dönemde, serbest piyasa ekonomisine5 geçiş, küreselleşme, devlet düzenlemelerinin azalması (deregülasyon)6, özelleştirme ve liberalleşme sonucunda kurumsal reform ihtiyacı ortaya çıkmış ve bağımsız idari otoriteler bu ihtiyacı karşılamak için kurulmuşlardır (Tan, 2002: 12; Aysan, 2002; Sönmez: 2004: 1).
Bağımsız kurumlar nelerdir?
Türkiye’de şu an faaliyette bulunan SPK, RK, RTÜK, BDDK, TK, EPDK, ŞK, TAPDK, ve KK olmak üzere 9 adet bağımsız düzenleyici kurum bulunmaktadır. Aşağıda bu kurumların amaçları kısaca açıklanmaktadır.Bağımsız idari otoritelerin kamu tüzel kişiliği var mıdır?
Bağımsız idari otoritelerin kamu tüzel kişiliği var mıdır?Bağımsız idari otoritelerin en temel ortak özelliği kamu tüzel kişiliğine haiz ve özerk yapıda olmalarıdır.
Düzenleyici ve denetleyici kurumlar niçin ortaya çıkmıştır?
Düzenleyici ve denetleyici kurumlar niçin ortaya çıkmıştır?Düzenleyici ve Denetleyici Kurumları Ortaya Çıkaran Sebepler Özellikle özelleştirme süreciyle birlikte ekonomik faaliyetler piyasaya bırakılmıştır. Fakat zamanla, küreselleşme ve teknolojik gelişmelerle birlikte özellikle bazı sektörlerin organize edilmesi ve denetimlerinin yapılması zorunluluğu doğmuştur.