AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Bagimsiz denetime tabi olma sartlari nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Bağımsız denetime tabi olma şartları nelerdir?​

TTK’ya Göre Bağımsız Denetime Tabi Şirketler
- Aktif toplamı 15 milyon Türk Lirası.
- Yıllık net satış hasılatı 20 milyon Türk Lirası.
- Çalışan sayısı 50 kişi.

Bağımsız denetime neden ihtiyaç duyulur?​

Yönetime doğru veri akışını sağlayan bağımsız denetim, mali tablolar ile ilgili tahmin ve analiz yapılmasına da imkân tanımaktadır. Finansal tabloların gerçeği yansıtıp yansıtmadığını gösteren bağımsız denetim, işletme yönetimi ve çalışanların yanlış bilgiler sunmasının önüne geçmesini sağlar.

Serbest denetçi nasıl olunur?​

Serbest denetçi nasıl olunur?
SMMM ruhsatına sahipseniz, en az 3 yıl denetim tecrübeniz ya da 15 yıllık mesleki tecrübeniz varsa, KGK’nın düzenlediği sınavlardan “Muhasebe Standartları”, “Kurumsal Yönetim İlkeleri ve Finansal Yönetim” ve “Denetim” sınavlarına girip 70 ortalamayı tutturabilirseniz “bağımsız denetçi” ünvanını alabilirsiniz.

Kimler bağımsız denetime tabi?​

Karara ekli ve aşağıda yer verilen (II) sayılı listede belirtilen şirketlerden, aşağıdaki üç ölçütten en az ikisinin eşik değerlerini art arda iki hesap döneminde aşanlar bağımsız denetime tabidir. — Aktif toplamı 30 milyon Türk Lirası. — Yıllık net satış hasılatı 40 milyon Türk Lirası. — Çalışan sayısı 125 kişi.

Bağımsız denetimde nelere bakılır?​

Bağımsız denetim, işletmelerin yıllık finansal tablo ve diğer finansal bilgilerinin, bu tablo ve bilgiler için belirlenen kriterlere (örneğin, uluslararası finansal raporlama standartlarına) uygunluğu ve doğruluğu hususunda, makul güvence sağlayacak yeterli ve uygun bağımsız denetim kanıtlarının elde edilmesi amacıyla.

Denetçi olmak için neler gerekli?​

Denetçi olmak için neler gerekli?
(1) Denetçi olmak isteyenlerin en az 3 yıl süreyle, finansal tablo denetimi dahil olmak üzere mesleki konularda denetçi yanında ya da denetim kuruluşunda uygulamalı eğitim almaları şarttır. 3568 sayılı Kanun çerçevesinde tasdik ve vergi denetimi hizmetlerinde geçen süreler ile aynı Kanunun 6 ncı maddesinin ikinci …
Denetçilik Sınavına Kimler Girebilir?​
2- Sınava; hukuk, iktisat, maliye, işletme, muhasebe, bankacılık, kamu yönetimi ve siyasal bilgiler dallarında eğitim veren fakülte ve yüksekokullardan veya denkliği Yükseköğretim Kurulunca tasdik edilmiş yabancı yükseköğretim kurumlarından en az lisans seviyesinde mezun olanlar veya diğer öğretim dallarından lisans …
Ekip Denetcisi nedir?​
Denetim ekipleri, denetlenen işletmenin büyüklüğü, faaliyetleri ile tabi olduğu düzenlemelerin özelliği ve benzeri hususlar dikkate alınarak denetimi Kurum düzenlemelerine uygun bir şekilde gerçekleştirebilecek yetki, bilgi, beceri ve tecrübeye sahip olan yeterli sayıda denetçiden oluşturulur.

Bağimsiz denetmenler ne iş yapar?​

Bağimsiz denetmenler ne iş yapar?
Bağımsız Denetçiler: Herhangi bir kişi veya kuruluşa bağımlı olmadan, genel kabul görmüş muhasebe ilkeleri ve esasları ışığında mali tabloların gerçeği yansıtıp yansıtmadığını araştıran kişidir. 3568 sayılı yasa ile denetim yetkisi SMMM ve YMM’lere verilmiştir.

Bağımsız denetim kimlere zorunlu?​

100 milyon ve üzeri kredi riski bulunanlardan bağımsız denetim raporu isteniyor
- Ülkemizde zorunlu bağımsız denetim Türk Ticaret Kanunu (TTK)’nun 2013 yılında yürürlüğe giren hükümleri ile genel bir düzenleme olarak yürürlüğe konuldu.
- Halen geçerli olan ölçütler şunlar:
- – Aktif toplamı 35 milyon TL ve üzeri.

Limited şirketler bağımsız denetime tabi mi?​

4- Limited Şirketler de Bağımsız Denetime Tabi midir? Türk Ticaret Kanununun 635. maddesi uyarınca anonim şirketlerin bağımsız denetime tabi tutulması ile ilgili 397. maddenin (beşinci ve altıncı fıkraları hariç), anonim şirketin denetçiye denetime ve özel denetime ilişkin hükümleri limited şirkete de uygulanır.

Kimler bağımsız denetçi olamaz?​

Kimler bağımsız denetçi olamaz?
Aşağıdaki hâllerden birinin varlığında, yeminli mali müşavir, serbest muhasebeci mali müşavir ve/veya sermaye şirketi ve bunların ortaklarından biri ve bunların ortaklarının yanında çalışan veya bu cümlede anılan kişilerin mesleği birlikte yaptıkları kişi veya kişiler, ilgili şirkette denetçi olamaz.

Merkez Bankasının bağımsızlığı nedir bağımsızlığı belirleyen kriterler nelerdir?​

Birçok çalışmada, merkez bankasının bağımsızlığı için dört kriter belirlenmiştir: (i) Merkez bankası başkanı ve üyelerinin değişme sıklığı, (ii) Para politikasının belirlenmesi kıstasları, (iii) Merkez bankasının amaç veya amaçlarının belirlenmesi kıstasları, (iv) Kamu kesimine açılan kredilerin sınırları ile ilgili …

Bağımsız denetim Lisansı nasıl alınır?​

Bağımsız denetçilik sınav başvurusu elektronik ortamda KGK ‘un “http://www.kgk.gov.tr” web adresinden yapılmakta olup, her bir konu için 150 TL sınav ücreti başvuru esnasında kredi kartı ile on-line olarak ödenmektedir. Sınav, yazılı test usulü ile gerçekleştirilmekte olup, sınav konuları aşağıda sıralanmıştır.

Kimler bagimsiz denetime tabidir?​

Kimler bagimsiz denetime tabidir?
Aşağıdaki firmalar Bağımsız Denetime tabidir. Tek başına veya bağlı ortaklıkları ve iştirakleriyle birlikte aşağıdaki üç ölçütten en az ikisini art arda iki hesap döneminde aşan şirketler; i) Aktif toplamı 35 milyon Türk lirası. ii) Yıllık net satış hasılatı 70 milyon Türk lirası.
Merkez Bankası bağımsızlığı kavramları nelerdir?​
Bu doğrultuda, merkez bankası bağımsızlığı, para otoritelerinin kurumsal, yönetimsel, finansal ve para politikasına ilişkin kararlarını herhangi bir baskı unsurundan bağımsız bir şekilde alabilme kabiliyetini ifade etmektedir.
Merkez Bankası bağımsız olursa ne olur?​
Yani bağımsızlık arttıkça enflasyon düşük kalır, diğer bir deyişle fiyat istikrarı sağlanır. – Bağımsız merkez bankacılığı sadece fiyat istikrarını değil aynı zamanda finansal istikrarı da güçlendirir. Finansal sistemde verimsizliklerin yeşermesine izin vermez ve finans sisteminin daha iyi çalışmasını kolaylaştırır.

Bağımsız denetçi kimler olabilir?​

Bağımsız denetçi kimler olabilir?
Bağımsız denetçilik sınavına 14’üncü maddede belirtilen bölümlerden mezun olan herkes başvurabilir. Ancak sınavda başarılı olunsa dahi bağımsız denetçiliğin tanımında da yer verilen meslek mensubu olmadan bağımsız denetçi olmak mümkün değildir.

Bağımsız denetim sınavına kimler başvurabilir?​

Bağımsız denetime tabi olacak şirketleri belirleme yetkisi kime aittir?​

6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun getirdiği yeniliklerden birisi şirketlerin bağımsız denetimi olup, bağımsız denetime tabi olacak şirketleri belirleme yetkisi Bakanlar Kuruluna verilmiştir. Bakanlar Kurulu her yıl bağımsız denetime tabi olacak şirketleri belirlemektedir.

Merkez bankası bağımsızlık türleri nelerdir?​

Merkez bankası bağımsızlık türleri nelerdir?
Merkez bankalarına fiyat istikrarını sağlama görevi yasal ile birlikte verildiğinden dolayı amaç bağımsızlığına sahip olduğunu söylemek zordur. Genel anlamada merkez bankalarının bağımsızlığından kasıt araç bağımsızlığıdır. Bağımsızlığın bir diğer boyutu kurumsal bağımsızlıktır.

TCMB hangi tür bağımsızlığa sahiptir?​

Nitekim Avrupa Merkez Bankasının bir merkez bankası kanununun bağımsızlık açısından değerlendirilmesinde kullandığı ölçütlere göre, TCMB’nin ilke düzeyinde kurumsal, işlevsel, bireysel ve mali açıdan bağımsız olduğu görülmektedir.

Arama iznini kim verir?​

Madde 7 – Adlî aramaya karar vermek yetkisi hâkimindir. Kolluk, arama kararı alınmasını talep ettiği durumlarda, makul şüphe sebeplerini belirten ayrıntılı ve gerekçeli bir rapor hazırlar ve Cumhuriyet savcısına başvurur.
· Bağımsız denetimin hem denetlenen firmaya hem de kamuya ve devlete yararları söz konusudur. · Yönetime doğru bilgi akışı sağlar. · Yönetime mali tablolarla ilgili olarak tahmin ve analiz yapmasında, geleceğe ait sağlıklı kararlar almasında yardımcı olur. · Finansal tabloların gerçeği yansıtıp yansıtmadığını gösterir.

Bağımsız denetim sınavına kimler girebilir?​

Bağımsız denetim sınavına kimler girebilir?
Bağımsız denetçilik sınavına girebilmek için SMMM ve YMM olma şartı bulunmayıp, bağımsız denetçilik sınavına; Hukuk, iktisat, maliye, işletme, muhasebe, bankacılık, kamu yönetimi ve siyasal bilgiler dallarında eğitim veren fakülte ve yüksekokullardan veya bunlara denkliği Yükseköğretim Kurulunca tasdik edilmiş yabancı …
El koyma yetkisi kime aittir?​
Elkoyma kararını kim verir? Elkoyma kararını soruşturmada kural olarak sulh ceza hâkimi, kovuşturma aşamasında davanının açıldığı mahkeme verir.
Bağımsız denetimin amacı nedir?​
Bağımsız denetimin amacı, işletmelerin faaliyet ve finansal durumlarının, görevli bağımsız denetçilerin inceleme ve değerlendirmelerinin sonucunda gerçeğe uygunluğunun denetlenmesi ve bilgi kullanıcıların doğru bir şekilde aydınlatılması amaçlanmaktadır.

Büyük firmalar neden denetime ihtiyaç duyar?​

Büyük firmalar neden denetime ihtiyaç duyar?
Yönetime doğru bilgi akışı sağlar. Yönetime finansal tablolarla ilgili olarak tahmin ve analiz yapmasında, geleceğe ait sağlıklı kararlar almasında yardımcı olur. Finansal tabloların gerçeği yansıtıp yansıtmadığını gösterir. Bağımsız denetimden geçen bir şirkette tüm ortakların hakları daha iyi korunmuş olur.

Bağımsız denetçi olmak için SMMM şart mi?​

Bağımsız denetçi olmak için hangi mesleki konulara hakim olmak gerekir?​

Denetim (Türkiye Denetim Standartları, mesleki etik kuralları, bağımsızlık, risk yönetimi, iç kontrol ve denetimle ilgili diğer mevzuat), e. Genel Hukuk Mevzuatı (Ticaret Hukuku, Borçlar Hukuku, İcra ve İflas Hukuku, Medeni Hukuk, Vergi Hukuku, Sosyal Güvenlik Mevzuatı, İdare Hukuku), f.
 
Bağımsız denetime tabi olma şartları genel olarak Türk Ticaret Kanunu'nda belirtilmektedir. Bir şirketin bağımsız denetime tabi olması için belirli kriterleri karşılaması gerekmektedir. Örneğin, aktif toplamı 15 milyon Türk Lirası, yıllık net satış hasılatı 20 milyon Türk Lirası, çalışan sayısı 50 kişi gibi ölçütler bu şartlar arasında yer almaktadır.

Bağımsız denetimin amacı, işletmelerin faaliyet ve finansal durumlarının, görevli bağımsız denetçilerin inceleme ve değerlendirmelerinin sonucunda gerçeğe uygunluğunun denetlenmesidir. Bu sayede finansal tabloların gerçeği yansıtıp yansıtmadığı ortaya çıkarılarak işletme yönetimi ve çalışanların yanlış bilgiler sunmasının önüne geçilir.

Bağımsız denetçi olabilmek için belirli şartlar bulunmaktadır. Örneğin, SMMM ruhsatına sahip olmak, en az 3 yıl denetim tecrübesine ya da 15 yıllık mesleki tecrübeye sahip olmak gerekmektedir. Ayrıca, KGK tarafından düzenlenen sınavlardan belirli konularda başarılı olmak da gerekmektedir.

Bağımsız denetçiler, herhangi bir kişi veya kuruluşa bağımlı olmadan mali tabloların gerçeği yansıtıp yansıtmadığını araştıran kişilerdir. Bu kişiler genel kabul görmüş muhasebe ilkeleri ve esasları ışığında denetim yaparlar ve finansal tabloların doğruluğunu sağlarlar.

Bağımsız denetime tabi şirketler genellikle belirli finansal kriterleri aşan şirketlerdir. Bu şirketler aktif toplamı, yıllık net satış hasılatı ve çalışan sayısı gibi ölçütleri belirli bir seviyeyi geçtiklerinde bağımsız denetime tabi olurlar.

Bağımsız denetimin zorunlu olduğu durumlar arasında yüksek kredi riskine sahip şirketler bulunmaktadır. Türk Ticaret Kanunu'nun belirlediği ölçütlerin üzerinde aktif toplamı olan şirketler de bağımsız denetime tabi olmak zorundadır. Bu durumun amacı şeffaflığı arttırmak ve yatırımcıların haklarını korumaktır.

Bağımsız denetçi olmak için belirli mesleki konularda hakim olmak gerekmektedir. Bu konular arasında Türkiye Denetim Standartları, mesleki etik kuralları, bağımsızlık, risk yönetimi, iç kontrol ve denetimle ilgili diğer mevzuat gibi konular yer almaktadır. Başarılı bir bağımsız denetçi olabilmek için bu konuları iyi bilmek önemlidir.
 
Geri
Üst