AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Bagimsiz denetim mi vergi mi?

Editör

Yeni Üye

Bağımsız denetim mi vergi mi?​

Bağımsız denetim bir dış denetim türü olarak denetim yetkisine sahip muhasebe meslek mensupları veya firmaları tarafından işletme yönetiminin talebi üzerine yapılan denetimdir. Vergi denetimi ise vergi matrahının vergi mevzuatına uygun ve doğru olmasını sağlamak ve vergi kayıplarını önlemek amacıyla yapılan denetimdir.

Denetçi asistanı ne yapar?​

Denetçi yardımcısı, denetim kapsamını belirlemek, plan oluşturmak, denetim raporları hazırlamak, eksiklikleri tespit etmek, düzeltici önlemler önermek ve denetçinin kendisine atadığı diğer görevleri yerine getirmekle sorumludur.

Bağımsız denetim mi tam tasdik mi?​

Bağımsız denetim mi tam tasdik mi?
Her iki mali denetim hizmetinin de faydaları sayılamayacak kadar çok iken, Tam Tasdik, istisnai şirketler hariç, zorunlu değil iken, Kamu Gözetim Kurumunun yayınladığı yasal kriterlere uyan daha fazla sayıda şirketler için ise Bağımsız Denetim zorunludur.

Bağımsız denetçi mi YMM mi?​

Yeminli Mali Müşavir (YMM)’lerin de yaptığı denetim işlemi, VUK’a göre vergi matrahının doğru olup olmadığını açıklar. Bu işlem bugünkü koşullarda sınırlı denetim standartlarına göre daha dar kapsamlıdır. Bağımsız denetim şirketi sadece vergi yönü ile ele almaz daha geniş kapsamlı işlemlere göre değerlendirir.

Tam tasdik denetimi nedir?​

Tam tasdik, yıllık gelir ve kurumlar vergisi beyannameleri ve bunlara ekli finansal tabloların ve tüm bildirimlerin tasdikini ifade etmektedir. Yeminli mali müşavirler sözleşme yaptıkları mükelleflerine ait belge ve defterler üzerinde yıl boyu süren, sürekli bir denetim yapmak zorundadır.

Kimler tam tasdik yaptırmak zorunda?​

Kimler tam tasdik yaptırmak zorunda?
Aktif toplamı ve/veya net satışı ne olursa olsun tüm mükellefler, yıllık beyannameleri için Yeminli Mali Müşavirlere tam tasdik yaptırabilirler. Tam tasdik yaptırılması, zorunlu değil ihtiyarî olup tam tasdikin avantajlarından yararlanmak isteyen mükellefler tarafından tercih edilmektedir.
YMM tasdik raporu nedir?​

YMM tasdik raporu, Yeminli Mali Müşavirler tarafından hazırlanan ve genellikle vergi matrahının doğruluğunu ve vergi mevzuatına uygunluğunu belgelendiren bir rapordur. YMM'lerin yaptığı denetim işlemi genellikle Vergi Usul Kanunu'na göre yapılan denetimleri kapsar ve vergisel konulara odaklanır. Bu raporlar, mükelleflerin beyannamelerini düzenlerken veya belli kontrol amacıyla talep edilmek üzere hazırlanabilir. YMM tasdik raporu, vergisel işlemlerde doğruluk ve kanuna uygunluk açısından önemli bir belgedir ve mükellefler için önemli bir referans noktası olabilir.

Geri