AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Bagimlilikta tolerans ne demek?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.798
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Bağımlılıkta tolerans ne demek?​

Tolerans nedir? Bir ilaçtan alınan etkinin aynısını elde etmek için dozu giderek arttırma ihtiyacının doğmasıdır.

Alkol yoksunluğunda neler olur?​

Alkol Yoksunluğu Terleme, nabızda artış, titreme, terleme, huzursuzluk, yerinde duramama, uykusuzluk, sinirlilik, tahammülsüzlük, geçici halüsinasyonlar, bulantı ve kusma alkol bağımlılığında oluşan alkol yoksunlukları belirtilerindendir.

Bağımlılıkta çapraz tolerans nedir?​

Bağımlılıkta çapraz tolerans nedir?
Bağımlı olunan bir maddeden kurtulmaya çalışırken başka bir zararlı alışkanlığa yönelmek olarak tanımlanan “çapraz bağımlılık” sorunu tehlikeli boyutlara ulaşmaya başladı.Yeşilay Dergisi’nin Ağustos sayısında ele alınan konuda daha çok alkol ve madde bağımlısı olan kişilerde görülen çapraz bağımlılığın, şimdilerde …

Tolerans Geliştirme ne anlama gelir?​

herhangi bir uyarici maddenin verdigi zevkin zaman icinde azalmasi, yok olmasi. ornegin sigaraya basladiginiz ilk bir ay aldiginiz haz zamanla cok dusuk seviyelere geriler ve artik yoksunluk gidermek icin icmeye devam edersiniz.

Alkol krizi kaç gün sürer?​

Klinik olarak anlamlı alkol yoksunluğu semptomlarının ortaya çıkması için birkaç gün en az 80g/günlük saf alkol alınması gerekir. Şiddetli yoksunluk semptomları, bir veya birkaç hafta içinde 180g/günlük alkolün tüketilmiş olduğunu gösterir. Semptomlar 1-6 gün içinde görülür (yaygın olarak 3-4 gün içinde).

Delirium tremens ne zaman olur?​

Delirium tremens ne zaman olur?
Alkolün bırakılmasından ya da azaltılmasından sonra sıklıkla 72 saat içinde görülür, ancak ilk hafta içinde de ortaya çıkabilir. Hastaneye yatırılan alkol bağımlılarının %5’inde deliryum görülebilir. 5-15 yıl ağır içme döneminden sonra ortaya çıkar.
Çekilme belirtileri nelerdir?​
Belirtiler
- Aşırı sıkıntı (anksiyete ve depresyon)
- Uyumsuzluk ve şiddete eğilim (agresyon)
- Bulantı ve kusma.
- İshal (diyare)
- Karında kramplar.
- Ataksi.
- Uykusuzluk.
- Halüsinasyonlar.
 
Bağımlılıkta tolerans, bir kişinin belirli bir maddeye (örneğin alkol ya da ilaç) karşı zamanla daha fazla miktarını gerektirme durumudur. Yani kişi, başlangıçtaki etkiyi elde edebilmek için kullanılan madde miktarını artırmak zorunda kalır. Bu durum zamanla bağımlılığın artmasına ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Alkol yoksunluğu ise alkol bağımlılığının bir sonucu olarak ortaya çıkar. Terleme, nabızda artış, titreme, huzursuzluk, yerinde duramama, uykusuzluk, sinirlilik, tahammülsüzlük, geçici halüsinasyonlar, bulantı ve kusma gibi belirtilerle kendini gösterir. Bu durum, alkol bağımlılığını olan bireyde alkol tüketimini durdurduğunda vücudun verdiği tepkidir.

Bir diğer kavram olan "bağımlılıkta çapraz tolerans" ise kişinin bir bağımlılığından kurtulmaya çalışırken başka bir zararlı alışkanlığa yönelmesi durumudur. Örneğin, alkol bağımlılığından kurtulmaya çalışan kişi, sigara ya da madde bağımlılığı gibi farklı bir bağımlılığa yönelebilir.

Tolerans geliştirme ise, belirli bir uyarıcı maddenin verdiği etkinin zamanla azalması ya da kaybolması durumudur. Bu durum özellikle madde veya alkol bağımlılığında sıkça görülen bir durumdur. Örneğin, sigara içmeye başladığınızda aldığınız zevk zamanla azalabilir ve yoksunluk belirtilerini hafifletmek için daha çok içme ihtiyacı hissedebilirsiniz.

Alkol krizinin süresi kişiden kişiye değişebilir ancak klinik olarak anlamlı alkol yoksunluk belirtilerinin ortaya çıkması için birkaç gün boyunca belirli bir miktar alkol tüketilmesi gerekmektedir. Şiddetli yoksunluk belirtileri genellikle 1-6 gün içinde görülür, ancak bu süre 3-4 gün olarak da karşımıza çıkabilir.

Delirium tremens ise alkol bağımlılığının ciddi bir komplikasyonudur ve alkol tüketiminin ani durdurulması ya da azaltılması sonucunda ortaya çıkabilir. Hastaneye yatırılan alkol bağımlılarının %5'inde deliryum görülebilir ve genellikle alkol tüketiminin ardından 72 saat içinde belirtiler ortaya çıkar. Bu durum özellikle ağır içme dönemlerinden sonra görülebilir.

Çekilme belirtileri ise bir maddenin ya da alkolün ani olarak bırakılması ya da azaltılması durumunda ortaya çıkan belirtilerdir. Bu belirtiler arasında aşırı sıkıntı, uyumsuzluk ve şiddete eğilim, bulantı, kusma, ishal, karın krampları, ataksi, uykusuzluk ve halüsinasyonlar yer alabilir. Bu belirtiler genellikle madde bağımlılığı ya da alkol bağımlılığı gibi durumlarda gözlemlenir ve kişinin profesyonel destek alması gerekebilir.
 
Geri
Üst