Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Bagimli olay ve bagimsiz olay nedir?

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.229
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Bağımlı olay ve bağımsız olay nedir?​

Bağımlı olaylar: İki olaydan herhangi birinin gerçekleşmesi diğer olayın olma olasılığını değiştiriyorsa bu olaylara bağımlı olaylar denir. Bağımsız olaylar: İki olaydan herhangi birinin gerçekleşmesi diğer olayın olma olasılığını değiştirmiyorsa bu olaylara bağımsız olaylar denir.
# Bir olayın gerçekleşip gerçekleşmediği diğer bir olayın gerçekleşmesine bağlı ise yani bir olayın sonucu diğer olayın sonucunu etkiliyorsa böyle olaylara bağımlı olaylar denir.

Olasılık P A B nedir?​

Tanım. veya P(A,B), A ile B olaylarının ortak olasılıklarını, yani her ikisinin de gerçekleşme olasılığını ifade eder.

B olayı meydana geldiğinde A’nın ihtimali olarak ifade edilen şartlı ihtimal nedir?​

B olayı meydana geldiğinde A’nın ihtimali olarak ifade edilen şartlı ihtimal nedir?
B olayımızın olma olasılığı A’ya bağlı ise bu durum şartlı olasılıktır. P(B|A ) ile gösterilmektedir.

Olay çıktısı ne demek?​

OLASILIK İLE İLGİLİ TERİMLER DENEY: Bir olayın sonucunun ne olacağını görmek için yapılan işleme deney denir. Bu örnekte zarın havaya atılması deneydir. ÇIKTI: Bir deneyde elde edilebilecek sonuçların her birine çıktı denir. Bu örnekte çıktılar 1,2,3,4,5 ve 6’dır.

Bağımlı olay ne demek?​

Bağımsız olaylar çarpılır mı?​

Bağımsız olaylar çarpılır mı?
Bu olgu bağımsız olaylar için çarpım kuralı olarak adlandırılmaktadır. A ve B olayları bağımsız ise, B olayının gerçekleşmiş olduğu bilinmek üzere A’nın koşullu olasılığı bu olayın koşulsuz olasılığına eşittir.
Matematik çıktı ne demek?​
Bir deneyin olası sonuçlarından her birine çıktı adı verilir. ÖRNEKLER: Yazı-tura atma deneyinin iki farklı çıktısı vardır: Yazı ve Tura. Zar atma deneyinin 6 farklı çıktısı vardır: 1 , 2 , 3 , 4 , 5 ve 6 .
10 sınıf matematik örnek uzay Nedir?​
Örnek uzay bir olasılık olarak bilinmektedir. Bir olaydaki meydana gelebilecek tüm sonuçların ve ihtimallerin bulunduğu küme örnek uzay olarak adlandırılır. Örnek uzayın kendisine kesin olay, boş kümesine ise olanaksız olay adı verilir. Bir deneydeki tüm olabilir sonuçlar örnek uzay kümesini oluşturmaktadır.

Bir olasılık deneyinde olması istenen tüm durumlara olay çıktısı nedir?​

Bir olasılık deneyinde olması istenen tüm durumlara olay çıktısı nedir?
Bir olasılık deneyinin tüm çıktıları, bir küme oluşturur.

Bağımsız olay nasıl hesaplanır?​

Bağımsız olaylar Bağımsızlık şu biçimde tanımlanabilir: A ve B olayları ancak ve ancak Pr(A ∩ B) = Pr(A)Pr(B) koşulu sağlanıyorsa bağımsızdırlar. Burada A ∩ B, A ve B’nin kesişimini (A ve B olaylarının birlikte gerçekleştiği durumu) göstermektedir.

Olasılık değeri 0 olan olaya ne denir?​

İMKANSIZ OLAYLAR-OLASILIĞIN 0 OLMASI İmkânsız olaylar, kesinlikle gerçekleşmeyen veya gerçekleşmeyecek olan olaylardır. İmkânsız olayların olasılığı 0 ‘dır.

Bağımsız olasılık nedir?​

Bağımsız olasılık nedir?
 
Bağımsız olaylar, biri gerçekleştiğinde diğerinin olasılığını etkilemeyen olaylardır. Yani, bir olayın meydana gelmesi diğer olayın gerçekleşme olasılığını değiştirmiyorsa bu olaylar bağımsız olarak adlandırılır. Örneğin, bir madeni para atışında yazı gelme olayı ile bir zar atışında 6 gelme olayı bağımsız olaylardır, çünkü birinin gerçekleşmesi diğerini etkilemez.

Bağımlı olaylar ise, bir olayın gerçekleşmesi diğerinin olasılığını değiştiriyorsa bu olaylar bağımlı olarak adlandırılır. Örneğin, bir torbadan bir top çekip sonra aynı torbaya bir top ekleyerek ikinci seferde aynı rengi çekebilme olayları bağımlıdır, çünkü ilk seferde çekilen topun rengi ikinci seferdeki olasılığı etkiler.

Bağımsız olayların olasılıklarını hesaplamak için, iki olayın kesişimini (Pr(A ∩ B)) ilgili olayların olasılıklarının çarpımına eşit olmalıdır. Yani, Pr(A ∩ B) = Pr(A) * Pr(B) koşulu sağlandığında olaylar birbirinden bağımsızdır.

Bağımlı olayların ise olasılıkları arasında bu tür bir ilişki vardır ve genellikle şartlı olasılık kavramı ile ifade edilir. B olayı meydana geldiğinde A olayının ihtimali, Pr(A|B) şeklinde gösterilir ve bu olaylar arasındaki bağımlılığı ifade eder.
 
Geri
Üst