Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Bagimli cumle ornekleri nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Bağımlı cümle örnekleri nedir?​

Bağlı cümle, bağlaçlar ile birbirine bağlanmış birden fazla cümleden oluşan cümle grubudur. Bağlı cümlede cümleler birbirine ama, ancak, fakat, lakin, ne var ki, ne yazık ki, yalnız, çünkü, oysa, oysaki, mademki, ve, veya, ne …

Basit cümle örnekleri nelerdir?​

Basit cümle, içinde tek bir yargı bulunduran cümledir.
- Kahvaltı yapmayı çok severim.
- Marketten bir koli yumurta aldım.
- Hayat çok güzel.
Birleşik cümle nasıl?​
Birleşik cümle veya bileşik cümle, bir ana (temel) cümle ile onun anlamını tamamlayan bir veya daha fazla yardımcı cümleden (yan cümlecik) meydana gelen cümledir. Birleşik cümlelerde ana yüklemin haricinde yargı veya eylem bildiren başka sözcükler de bulunur.

Bağımlı sıralı cümle nedir ve örnekleri?​

Bağımlı sıralı cümle nedir ve örnekleri?
Bağımlı sıralı cümle Özne, tümleç, yüklem gibi ögelerinden biri veya birkaçı ortak olan sıralı cümledir: Mart kapıdan baktırır; kazma kürek yaktırır. (“Mart” ortak özne)

Bağımlı sıralı cümle ne demektir?​

Bağımlı sıralı cümle ne demektir?
Mesela bazen iki cümlenin de belirttiği işi gerçekleştiren tek bir özne bulunabilir. Veya iki cümle de aynı zamanda (zarf tümleci) veya aynı yerde (dolaylı tümleç) gerçekleşebilmektedir. Bunun gibi ögeleri ortak olan sıralı cümlelere bağımlı sıralı cümle denilmektedir.

Basit cümle olduğunu nasıl anlarız?​

Daha kısa bir şekilde tanımlamak gerekirse, “içerisinde tek bir yargı, dolayısıyla tek bir yüklem olan cümlelere” basit cümle denir. İçerisinde tek bir duygu, düşünce veya yargının ifade edildiği bu cümlelerde, yalnızca bir tane çekimli fiil veya ek fiil almış bir isim vardır.

Cümle ne demekti?​

Cümle veya tümce; bir ifade, soru, ünlem veya emiri dile getiren; kendi başına anlamlı kelimeler dizisi. Çoğunlukla özne, tümleç ve yüklemden meydana gelir. Bazen yan cümleciklerle anlamı pekiştirilir veya genişletilir. Cümle; düşünce, duygu, oluş ve isteklerin bildirildiği söz dizisidir.
10 sınıf birleşik cümle nedir?​
Birleşik Cümle Nedir? Tek bir yüklemi olan bir ana cümle ile o cümleyi tamamlayan en az bir yan cümleciği (yardımcı cümle) bulunan cümlelere birleşik cümle denir. Birleşik cümlelerde esas yargıyı üzerinde bulunduran bir temel cümle ve bu temel cümleyi çeşitli yönlerden tamamlayan yardımcı cümleler bulunur.

Girişik birleşik cümle nasıl olur?​

Girişik birleşik cümle nasıl olur?
Girişik birleşik cümleler, fiilimsilerle ve çekimli fiillerle kurulur.
- Havaların ısınması / tatil düşkünlerini sevindirdi.
- Çadırları çalanlar / bulunamadı.
- Evlerin ne zaman biteceğini / bilmiyoruz.
- Yarın / bir tanıdığa / gideceğiz.
- Babasını karşısında görünce / çok sevindi.
- Havalar soğuduğundan / artık dışarı çıkmıyor.

Bağımsız sıralı cümle örnekleri nedir?​

Bağımsız sıralı cümle örnekleri nedir?
Öge paylaşmayan, kendine has özne, tümleç ve yüklemi olan cümlelerden oluşmuş sıralı cümleye bağımsız sıralı cümle denir: Horoz ölür, gözü çöplükte kalır. [“Horoz” birinci özne, “(onun) gözü” ikinci özne.]

Yan cümlecik nedir nasıl bulunur?​

Temel cümlenin bir öğesi durumundaki yargılara yan cümlecik denir. Yan cümlecik, temel cümleyi anlam bakımından açıklar, güçlendirir. Yan cümlecik genellikle cümlenin başında bulunur ve cümlede çeşitli görevlerde bulunabilir: Eve telefon etmek onu biraz rahatlamıştı.

Bağımlı sıralı cümle nedir örnek?​

Bağımlı Sıralı Cümle Öğe ortaklığı olan cümledir. Farklı yüklemlerin özne, nesne, zarf tümleci, dolaylı tümleç gibi ortak öğeleri vardır. Bağımlı sıralı cümleler, hem anlam yönünden hem de ögelerinin ortak olmaları yönünden birbirine bağlıdır.
 
Bağlı cümleler, bağlaçlarla birbirine bağlanmış birden fazla cümleden oluşan cümle gruplarıdır. Bağlı cümlelerde cümleler arasında ilişki kurulur ve bağlaçlarla birbirine bağlanırlar. Örneğin, "Bugün hava güneşli ama yine de montumu aldım." cümlesinde "ama" bağlaçla bağlı iki cümle bulunmaktadır.

Başka bir cümle çeşidi olan basit cümleler, içinde tek bir yargı bulunduran cümlelerdir. Örneğin, "Kahvaltı yapmayı çok severim." cümlesi basit bir cümledir çünkü içerisinde sadece bir yargı yer almaktadır.

Birleşik cümleler ya da bileşik cümleler ise bir ana cümle ile onu tamamlayan bir veya daha fazla yardımcı cümleden oluşur. Ana cümle genellikle temel yargıyı verirken, yardımcı cümleler bu yargıyı destekler veya tamamlar. Örneğin, "Kitabı okudum ve çok beğendim." cümlesinde ilk kısım ana cümle iken, ikinci kısım yardımcı cümledir.

Bağımlı sıralı cümleler ise ögelerinden biri veya birkaçı ortak olan sıralı cümlelerdir. Bu cümlelerde, özne, tümleç, yüklem gibi ögeler aynı olabilir. Örneğin, "Mart kapıdan baktırır; kazma kürek yaktırır." cümlesinde "Mart" ortak öznedir ve cümleler birbirine bağımlıdır.

Bağımsız sıralı cümleler ise öge paylaşmayan, kendine has özne, tümleç ve yüklemi olan cümlelerden oluşmuş sıralı cümlelerdir. Bağımsız sıralı cümlelerde bağlaç kullanılmaz ve her cümle kendi başına anlamlıdır. Örneğin, "Horoz ölür, gözü çöplükte kalır." cümlesinde iki bağımsız cümle bulunmaktadır.

Yan cümlecikler ise temel cümlenin bir öğesi durumundaki yargılardır. Yan cümleciğin görevi, temel cümleyi açıklamak veya güçlendirmektir. Yan cümlecik genellikle cümlenin başında bulunabilir ve çeşitli görevlerde kullanılabilir. Örneğin, "Eve telefon etmek onu biraz rahatlatmıştı." cümlesinde "Eve telefon etmek" yan cümleciktir.
 
Geri
Üst