- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 252.227
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Bağıl nem azalırsa ne olur?
Bir yerde yağış olabilmesi için bağıl nem 0 ‘ü aşması gerekir. Sıcaklık artarken mutlak nem aynı şekilde artmıyorsa; bağıl nem azalır. ***Bağıl nem azaldıkça buharlaşma artar. Yükseklere çıkıldıkça sıcaklık azalır ve bağıl nem artar.Bağıl nem ne demektir?
Bağıl (Oransal – Nisbi – Özgül) Nem Bağıl nem, belli bir sıcaklıkta havada mevcut su buharı miktarının, havanın o sıcaklıkta taşıyabileceği en fazla su buharı miktarına (maksimum neme) oranıdır.Neler bağıl nemi azaltır?
Bağıl nem ile sıcaklık arasında ters bir orantı bulunur. Sıcaklık artış gösterdiği takdirde bağıl nem azalır. Bu bağıl nemin azalma sebebi, havada sıcaklık fazla olduğu zaman hava daha çok su molekülü tutmaktadır.
Deniz olan yerde nem olur mu?
Buharlaşma olması için bağıl nemin %100’den küçük olması gerekir. Bağıl nem, çöl gibi kuru havanın hakim olduğu bölgelerde düşüktür. Zaten bildiğimiz gibi çölde yağmur yağma olasılığı da çok düşüktür. Fakat deniz kıyısı ve sıcak yerlerde, buharlaşma fazla olduğu için bağıl nem yüksek olmaktadır.
Havadaki bağıl nem oranının 100 ü aşması durumunda ne olur?
Nasıl ki bir sünger çekebileceği kadar su çektiğinde suya dönüşmezse havanın bağıl nemi %100 olduğunda hava suya dönüşmez. Bu havanın bulunduğu sıcaklıktaki su tutma potansiyelinin maksimum düzeyine ulaştığı anlamına gelir. Sis oluşumu da havanın nem yoğunluğun sınırına yaklaştığının kanıtıdır.Bağıl nem nerede yuksek?
Bağıl nemin en fazla olduğu yer denize yakın olan yerler olarak bilinir. Sıcaklığa bağlı olan yerlerde enlem nedeniyle bağıl nem düşüklüğü görülür. Fazla olması ise en fazla Karadeniz Bölgesi olarak bilinir. İl olarak incelendiğinde ise Rize olarak bilinir.Bağıl nem oranı nasıl artar?
Bağıl nem ile sıcaklık arasında ters bir orantı bulunur. Sıcaklık artış gösterdiği takdirde bağıl nem azalır. Bu bağıl nemin azalma sebebi, havada sıcaklık fazla olduğu zaman hava daha çok su molekülü tutmaktadır. Durum tam tersine döndüğü zaman yani sıcaklık azaldığı zaman bağıl nemde artış görülür.