Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Bag kirisi ne demek?

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.238
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Bağ kirişi ne demek?​

Betonarme ve çelik yapılarda tekil temelleri veya kazık başlıklarını her iki doğrultuda, bir doğrultuda sürekli temelleri ise kolon veya perde hizalarında birbirlerine bağlayan kirişlere temel bağ kirişi denir.

Köprü başlık kirişi nedir?​

köprü tipi yapılarda, köprü ayaklarıyla köprü tabliyesi arasında bulunan ara taşıyıcıdır. elastikiyet özelliği gösterir ve deprem esnasında yapıyı güvenli kılar. çelik konstrüksiyon tipi yapılarda da sık rastlanır, günümüz mühendisliğinin moderleşen yapısıyla hız kazanıp yaygınlaşmıştır.

Bağ kirişi hangi temellerde kullanılır?​

Bağ kirişi hangi temellerde kullanılır?
Bağ kirişleri temel kazısına uygun olarak temel altından kolon tabanına kadar olan yükseklikteki herhangi bir seviyede yapılabilir. Kazıklı temellerde kazık başlıkları iki doğrultuda bağ kirişleri ilebağlanmalıdır. Gerekli durumlarda bağ kirişleri yerine döşemeler de kullanılabilir.

Bağ kirişli boşluklu perde nedir?​

Bağ kirişli boşluklu perde nedir?
Betonarme bağ kirişli (boşluklu) perdeler, iki boşluksuz perde parçasının kısa ve çok yüksek kesme dayanımları olan bağ kirişleri ile bağlanarak birlikte tek bir perde olarak çalıştığı düşey taşıyıcı sistem elemanlarıdır. ideCAD, iki perde arasında X ve Y doğrultularında kiriş mevcut ise boşluklu perde koşulunu …

Iksa nedir nasıl yapılır?​

Yapı kazısında yeraltı suyu olmayan kuru zeminlerin kaymasını önlemek adına yapılan işleme iksa denir. Yani kısaca anlatmak gerekirse yarma şevlerinin desteklenmesi ya da benzer bir amaçla inşa edilen kargir ya da betonarme duvar demektir.

Fore Kazık başlık kirişi nedir?​

Fore kazıklı ankrajlı bir istinat yapısında düşey yöndeki elemanlar fore kazıklar ile oluşurken, zemin ve yeraltı suyu şartları, çevre yükler, deformasyon kriterleri vb faktörlere bağlı olarak yatayda değişken sayı ve boyutlarda göğüsleme kirişleri ve öngermeli ankrajlar ile desteklenmiş bir yapıdır.

Bağ kirişi nerelerde kullanılır?​

Bağ kirişi nerelerde kullanılır?
Tekil temeller birbirine dik, bunun mümkün olmadığı hallerde dike yakın iki doğrultuda bağ kirişleri ile birbirine bağlanmalıdır. Bir doğrultuda sürekli temellerde de kendi doğrultularına dik, bunun mümkün olmadığı hallerde dike yakın doğrultuda perde ve kolon hizalarında bağ kirişleri ile birbirlerine bağlanmalıdır.

Sürekli temel nerelerde kullanılır?​

Sürekli temel nerelerde kullanılır?
4) Mütemadi (Sürekli) Temeller Kolon yüklerini fazla zemin taşıma kapasitesinin düşük olduğu durumlarda tekil temellerin birbirleriyle birleştirilerek oluşturulur. Bununla beraber zeminin homojen olmadığı durumlarda tekil temellerde oluşacak farklı oturmalar sürekli temel vasıtasıyla giderilir.
Boşluklu perde ne demektir?​
Lento veya döşeme elemanları perdelere rijit bağlandıklarında bu elemanlar bağlantı kirişi görevini üstlenir ve perdeler arasında kesme kuvveti ilişkisini sağlarlar. Bu tür yapılara boşluklu perde denir (Arslan, 1996).
 
Bağ kirişi, betonarme ve çelik yapılarda kullanılan bir yapı elemanıdır. Tekil temelleri veya kazık başlıklarını birbirlerine bağlamak için kullanılır. Ayrıca, sürekli temellerde ise kolon veya perde hizalarında bağ kirişleri ile birbirleri arasında bağlantı sağlar.

Köprü başlık kirişi, köprü yapısındaki ayaklar ile tabliye arasında bulunan ve yapıya elastikiyet özelliği kazandırarak deprem esnasında güvenliği sağlayan ara taşıyıcı bir yapı elemanıdır. Çelik konstrüksiyon yapılarında da sıkça kullanılmaktadır.

Bağ kirişleri, temel kazıklarında veya temel altından kolon tabanına kadar olan herhangi bir seviyede kullanılabilir. Kazıklı temellerde kazık başlıkları iki doğrultuda bağ kirişleri ile bağlanmalıdır. Ayrıca, gerektiğinde bağ kirişleri yerine döşemeler de kullanılabilir.

Bağ kirişli boşluklu perde, betonarme yapıların düşey taşıyıcı sistem elemanlarından biridir. İki boşluklu perde parçası, bağ kirişleri ile birleştirilerek tek bir perde olarak çalışır. Bu yapı elemanı, dayanıklılığı artırır ve yapıya destek sağlar.

Sürekli temeller, kolon yüklerini taşımak için kullanılan ve zeminin taşıma kapasitesinin düşük olduğu durumlarda tercih edilen bir yapı elemanıdır. Homojen olmayan zeminlerde farklı oturmaları engellemek için sürekli temeller kullanılabilir.

Boşluklu perde ise lento veya döşeme elemanlarının perdelere rijit bir şekilde bağlandığı durumlarda ortaya çıkan yapılardır. Bu yapılar, perdeler arasındaki kesme kuvveti ilişkisini sağlar ve yapıya dayanıklılık kazandırır.
 
Geri
Üst