AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Badem en cok hangi ilde yetisir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Badem en çok hangi ilde yetişir?​

Akdeniz ikliminin hakim olduğu yerlerde yaygın olarak yetiştirilen badem en çok Muğla, ardından İçel, Antalya, Elazığ, Denizli ve Karaman illerinde yetiştirilmektedir.

Badem ağacı çiçeği kaç derece soğuğa dayanır?​

Çiçeklenme zamanında –4, -5 oC’ ye dayanabilen çiçekler, bu devrenin sonunda -5oC’ ve körpe çağla döneminde -1oC, -0,5oC’ lerde zarar görürler.

10 kg kabuklu bademden ne kadar iç çıkar?​

10 kg kabuklu bademden ne kadar iç çıkar?
BADEML ÇEŞİTLERİNİN FİYAT, GRAMAJ ve LEZZET KIYASI: 1kg. kabuklu ELBADEMİ ortalama 530 gr iç yapar, Gerçek Diş Bademi de ortalama 440 gr. iç olur. Diğer bademlerde ise bu ortalama 120-180 gr ‘dır (İran Tauna cindi istisna 260-280 gr gelir ama lezzet değeri düşüktür) ..

Badem ağacının ömrü kaç yıldır?​

Ülkemizde her yerde yetiştiriciliği yapılan badem bakım ve yetiştiriciliği kolaydır. Badem ağacının kaç yıl yaşayacağı fidanın anacına bağlı olmakta olup ortalama bir badem ağacının ömrü 25-60 sene olmaktadır.

3 yaşında badem ağacı kaç kilo ürün verir?​

İlk beş yıla kadar 40 kilodan 100 kiloya kadar meyve verebilmektedir. 7 yasını geçtikten sonra ise bu miktar katlanarak artmaktadır. İkinci beş yılda 120 kilodan 200 kiloya kadar uzanan geniş bir ürün verme skalasına ulaşır. Badem ağacı, uzun ömürlü ağaçlar arasında yer almaktadır.

Çiğ badem hangi ilde yetişir?​

Çiğ badem hangi ilde yetişir?
Ancak Marmara, İç Anadolu ve Akdeniz bölgesinde de Badem yetiştirmek mümkündür. Badem En Çok ve En İyi Nerede Yetişir ve Yetiştirilir? Ülkemiz de badem en fazla Muğla, Antalya, Karaman, Denizli, İçel ve Elazığ illerinde yetiştirilmektedir. İstenilen tüm şehirlerde hemen hemen badem yetiştirmek mümkündür.

En çok badem hangi ülkede üretiliyor?​

Ülkelerin Badem Üretimi
ülke | Üretim (Ton) | Verim (Kg / Hektar)
Suriye | 88.841 | 638
Türkiye | 85.000 | 2.550,9
İtalya | 74.584 | 1.278,5
Avustralya | 72.902 | 3.547,6

Badem ağacı dondan etkilenir mi?​

Don çevre sıcaklığının 0ºC altına düşmesidir. Ağaçlar için zararı ise özellikle badem için çiçeklenme döneminde -3 ºC ile -4 ºC’nin altına düşmesidir. İlkbahar geç donları iki nedenle olmaktadır. Bunlardan biri ”Konveksiyon donu” diğeri “Radyasyon donudur” dur.

Bademin kilosu kaç TL 2021 kabuksuz?​

Bademin kilosu kaç TL 2021 kabuksuz?
KAHTA (Adıyaman), (DHA) – ADIYAMAN’ın Kahta ilçesinde Kahta Sert Kabuklu Meyve Üreticileri Birliği Başkanı Sena Yıldırım, 2021 yılı badem taban fiyatının 55 kuruş olarak belirlendiğini söyledi.

10 yıllık badem ağacı kaç kilo ürün verir?​

*Pahalı bir meyve olması yönüyle çok ekonomiktir. Verim çağındaki bir ağaçtan (8-10 yaş) 8-10 kg/ağaç iç meyve almak mümkündür.

Badem ağacı çok su ister mi?​

Badem Ağacı Su İster mi? Kurak ve susuzluğa dayanaklığı ile bilinen badem çok fazla suya ihtiyaç duymaz. Ülkemiz de her rakım ve iklimde yetiştiriciliği yapılan badem ağacı kuru şartlarda yetiştirilmektedir. Badem ağacı yıllık yağısın 600 mm üzeri olan yerlerde sulamaya gerek duyulmaz.
 
Badem en çok Muğla ilinde yetişirken, diğer önemli yetiştirme bölgeleri sırasıyla İçel, Antalya, Elazığ, Denizli ve Karaman illeridir. Akdeniz ikliminin hakim olduğu yerler badem yetişimine uygundur.

Badem ağacı çiçekleri çiçeklenme zamanında -4, -5 oC'ye dayanabilirken, çiçeklenme sonrasında -5 oC'ye ve körpe çağla döneminde -1 oC, -0,5 oC'ye kadar zarar görebilir.

Kabuklu bademden iç badem elde etme oranı badem çeşitlerine göre değişiklik gösterir. Örneğin, 1 kg kabuklu ELBADEMİ ortalama 530 gr iç badem yaparken, Gerçek Diş Bademi ortalama 440 gr iç badem verir. Diğer badem çeşitlerinde ise bu oran 120-180 gr arasında değişir.

Badem ağacının ömrü fidanın anacına bağlı olmakla birlikte genellikle 25-60 sene arasındadır. Badem ağacı bakımı ve yetiştiriciliği genellikle kolaydır.

3 yaşında bir badem ağacı 40 kilodan 100 kiloya kadar meyve verebilir. 7 yaşından sonra ise ürün miktarı daha da artar. İkinci beş yıl içerisinde 120 kilodan 200 kiloya kadar meyve verme kapasitesine ulaşabilir.

Çiğ badem genellikle Marmara, İç Anadolu ve Akdeniz bölgelerinde yetiştirilmektedir. Ancak Türkiye genelinde Muğla, Antalya, Karaman, Denizli, İçel ve Elazığ illerinde badem yetiştiriciliği yaygındır.

Dünya genelinde en çok badem üretimi yapan ülkeler arasında Suriye, Türkiye, İtalya ve Avustralya bulunmaktadır. Türkiye 85.000 ton üretimle ikinci sırada yer almaktadır.

Badem ağacı don çevre sıcaklığının 0ºC altına düştüğünde zarar görebilir, özellikle çiçeklenme döneminde -3 ºC ile -4 ºC'nin altındaki donlar ağaca zarar verebilir.

2021 yılında Adıyaman'ın Kahta ilçesinde bademin kabuksuz kilosunun taban fiyatı 55 kuruş olarak belirlenmiştir.

Verim çağındaki (8-10 yaş) bir badem ağacından 8-10 kg/ağaç iç meyve elde etmek mümkündür.

Badem ağacı kuraklık ve susuzluğa dayanıklı bir ağaçtır ve genellikle fazla miktarda suya ihtiyaç duymaz. Türkiye'de her rakımda ve iklimde yetiştiriciliği yapılan badem ağacı genellikle kuru şartlarda yetiştirilir ve yıllık yağışı 600 mm üzerinde olan bölgelerde sulamaya ihtiyaç duyulmaz.
 
Geri
Üst