AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Badem agaci hangi iklimi sever?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Badem ağacı hangi iklimi sever?​

Yazları sıcak ve kurak,kışları ılık ve yağışlı Akdeniz iklimi idealdir. Ancak odun kısmının kış donlarına daha dayanıklı olması nedeniyle kış soğuklarının fazla olduğu yerlerde de yetişir.Nemli havadan ve soğuk rüzgardan hiç hoşlanmaz.
Badem ağacı neden kurur?
Badem Ağaçlarının Kuruması Badem ağaçlarında kurumanın en önemli sebebi ağaçta ortaya çıkan hastalıklardır. Ağaçta hastalık görülmesinin nedenleri içersinde ilk sırada mineral eksikliği gelmektedir. Dolayısıyla hastalığa engel olmak için ağacın mineral eksikliği giderilmelidir.

Badem ağacı kaç derecede donar?​

Çiçeklenme zamanında –4, -5 oC’ ye dayanabilen çiçekler, bu devrenin sonunda -5oC’ ve körpe çağla döneminde -1oC, -0,5oC’ lerde zarar görürler. Dona dayanım bakımından çeşitler arasında büyük farklar görülmektedir. Badem kazık köklü bir meyve türü olduğu için, kurak koşullara uyabilen bir meyvedir.
Badem ağacı en çok nerede yetişir?
Bademin yetiştirilmesi için Akdeniz ikliminin olması gerekir. Buna bağlı olarak badem ülkemizde en çok Ege Bölgesinde yetiştirilmektedir. Ege Bölgesi dışında Akdeniz, İç Anadolu ve Marmara Bölgesinde de yetiştirilmektedir. Badem yetiştiriciliğinin yapılabilmesi için ikliminin yazları sıcak ve kurak olması gerekir.

Badem ağacı neyi sever?​

Badem ağacı, yazları kurak ve sıcak, kışları ise ılık ve yağışlı bölgelerde yetiştirilir. Bu nedenle Akdeniz iklimine hakim olan bölgeler, badem yetiştiriciliği için ideal bölgelerdir. Badem erik, kiraz ve şeftali ile aynı ailede yer alıyor.
Badem ağacına hangi gübre verilir?
Yaprak analizi sonucunda potasyum eksikliği tespit edilirse, badem yetiştiricileri her olgun ağaç için 6,8 ila 9 kg potasyum sülfat (K2S04) gübrelemesi uygular.

Badem ağacının yaprakları neden sararır?​

Hastalığı yapan Armillaria mellea adlı mantardır.Bu mantar, ağaçların köklerinde çürüklük yaparak kurumalarına sebep olur. Hastalığa ya kala- nan ağaçlar ilk yıl çok az sürgün verir. İkinci yıl yapraklar sararır ve dökülür. Üçüncü yıl dallar kurumaya başlar.
Badem ağacı dondan etkilenir mi?
Don çevre sıcaklığının 0ºC altına düşmesidir. Ağaçlar için zararı ise özellikle badem için çiçeklenme döneminde -3 ºC ile -4 ºC’nin altına düşmesidir. İlkbahar geç donları iki nedenle olmaktadır. Bunlardan biri ”Konveksiyon donu” diğeri “Radyasyon donudur” dur.

Badem ağacı suyu sever mi?​

Badem suyu sever. Susuz da yetiştirilebilir ama sulu olursa verimi en az iki kat artar. Sulama haricinde su ile birlikte özellikle damlama suyu ile birlikte istediğiniz zaman istediğiniz gübreyi verebilirsiniz. Bu çok önemli bir avantajdır.
5 yaşında badem ağacı kaç kilo verir?
Badem ağacı, ekiminden üç ya da beş yıl sonra meyve vermeye başlar. Verdiği meyve miktarı, yaşı ilerledikçe artmaktadır. İlk beş yıla kadar 40 kilodan 100 kiloya kadar meyve verebilmektedir.

Badem ağacı kaç yıl sonra meyve verir?​

Yarı bodur ve tam bodur anaçla üretilen badem ağaçları meyve verme yılı 2 yıldan sonra başlamakta olup klasik anaçla üretilen badem ağaçları 4-5 yıldan sonra meyve vermeye başlıyor. 7 yaşını geçtikten sonra tam verim yılına geçmektedir.
Badem ağacı kaç günde bir sulanır?
Badem ağacı ilkbahar, yaz ve sonbaharın başların da başarılı gelişim için sulama yapılmalıdır. Kış dönemlerinde 10-15 günde bir yazları hafta da 1-2 gün sulama yapılmalıdır. Yıllık yağış 600 mm üstünde olan yerlerde sulama yapmaya gerek yoktur.

Badem ağacı meyvelerini neden döker?​

Eğer toprak durumu kötü ise gübre ile toprağı verimli hale getirmediğimiz takdirde çiçeklenme döneminde çiçekler meyve tutmadan dökülür. Badem suyu seven bir bitki olduğu için iklim kurak gittiği dönemlerde çiçeklenme döneminde sulama yapılmalıdır yapılmadığı takdirde sıcaktan etkilenip dökülür.
Badem yılda kaç kez sulanır?
Badem ağacı ilkbahar, yaz ve sonbaharın başların da başarılı gelişim için sulama yapılmalıdır. Kış dönemlerinde 10-15 günde bir yazları hafta da 1-2 gün sulama yapılmalıdır. Yıllık yağış 600 mm üstünde olan yerlerde sulama yapmaya gerek yoktur. Fazla sulama yapmanın kök çürüklüğüne sebep olur.
 
Geri
Üst