AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Back EMF Voltage nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Back EMF Voltage nedir?​

dc motorların ve pmsm, bldc gibi mıknatıslı motorların önemli bir karakteristiğidir. aslında bir asenkron motorda stator sargılarında endüklenen gerilim de zıt emk’dır. ya da bir senkron generatördeki kutup tekerleği gerilimi de. bunlara da back emf denilebilir.
Doğru akım motorlarında devir sayısı nelere bağlıdır?
DC motorun devir yönünü değiştirmek için; endüvi veya uyarma sargılarından geçen akımın yönünü değiştirmek gerekir. DC motorun devir sayısı, endüvi gerilimi ve uyarma sargısının oluşturduğu manyetik akıya bağlıdır.
DC motor armatür nedir?
Elektrik enerjisini mekanik enerjiye çeviren bir cihazdır. Manyetik bir alana yerleştirilmiş akım taşıyan bir iletkenin, orijinal konumuna göre dönmesine neden olan bir kuvvetle karşılaştığı gerçeği üzerinde çalışır. Pratik DC Motor, manyetik akıyı sağlamak için alan sargıları ve iletken görevi gören armatürden oluşur.

Geri EMF nedir?​

Back EMF Nedir? Back EMF ters elektromotor kuvvetidir. Mıknatısların bobin sargıları üzerinde oluşturmuş olduğu akıdan dolayı BEMF gerilimi meydana gelir ve bobinlerin mıknatıslara göre olan konumunun değişmesinden dolayı değişkenlik gösterir.
Devir sayısı arttıkça yük akımı değişir mi?
manyetik alanda (Ф), devir sayısının (n) azalması gerekir. Bu nedenle yük arttıkça, akımın artabilmesi için devir sayısı (n) azalır.
Outrunner motor nedir?
Outrunner Brushless Motor Motorun rotoru dış kısımdadır. Yani motorun gövdesi döner sabit kısımsa içerdedir. Soğutulmaları bobin kısmının merkezde olması nedeniyle daha zordur. Outrunner motorların hızlarının daha düşük toklarının daha yüksek olmaları sebebi ile uçan projelerde (helikopter,quadrotor,uçak..)
Doğru akım kompunt motorun devir sayısını değiştirmek için endüvi ve en- düktör devresine LMR reostası ile qst reostası bağlanır. Endüvi sargısı ile seri sargı birbirine seri bağlanır. şönt sargı ise endüvi ve seri sargıya paraleldir. Reostalardaki değer değiştirilirse akım değişir.
Hangi durumda yük arttıkça şönt motorun devir sayısı artabilir Bu durumda devir sayısını sabit tutmak için ne gibi işlemler yapılır?
manyetik alanın azalması devir sayısının yükselmesine neden olur. Yük akımı arttıkça endüvi reaksiyonundan dolayı devir sayısı yükseliyorsa, devir sayısını sabit tutmak için, uyartım akımının arttırılması gerekir. Bu gibi özel durumlarda eğri yukarıya doğru çıkar.
Rotor döner alanına ne denir?
Rotor (Endüvi) Doğru akım motorlarının dönen kısmına endüvi (rotor) denir. Rotor milinden mekanik enerji alınır. Rotor mıknatıs alanında döner. Statör ile rotorun bir ortak yönü vardır.
 
Geri
Üst