AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Bacak kalcadan cikar mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Bacak kalçadan çıkar mı?​

Kalça çıkığı femur başındaki topuzun leğen kemiğinde yer alan soketten çıkması sonucu oluşur. Çıkıkların ’ı arkaya doğru çıkıklardır. Bu durumda çıkık bacak kısalmış ve içe doğru dönüktür. Nadiren kalça alınan travmanın yönüne bağlı olarak öne doğru çıkar.
Kalça kilitlenmesi neden olur?
Uyluk kemiğinin başının, kalça kemiği ile eklem yaptığı çukurluğun uç kısmında olması gerekenden uzun ise uyluk kemiğinin uç kısmı kalçanın büküldüğü durumda bu kısma çarpabilmektedir. Bu nedenle çarpma sıkışmaya sebebiyet verebilmektedir. Orta yaş ve üzeri kadınlarda daha çok görülmektedir.
Yetişkinlerde kalça çıkığı olur mu?
Yetişkinlerde oluşan kalça çıkığında, zamanla kıkırdakta aşınma meydana gelir ve yenilenmez. Yenilenmeme sebebiyle oluşan aşınmalarla, kalçanın topuz kısmı leğen kemiğinden çıkar. Kalça çıkığı hasta için oldukça ağrılı geçen bir süreçtir. Hastaların gecikmeden tedavi olmak için doktorlarıyla görüşmeleri çok önemlidir.

Kalça kilitlenmesi nasıl geçer?​

Kalça Sıkışmasının Tedavisi Kalça sıkışmasının tedavisinde ilk olarak istirahat ile ağrıya yol açan faaliyetlerin azaltılmasıdır. Ardından kalça bölgesindeki kasları esnetip güçlendirecek egzersizler ve fizik tedavi önerilir. Ağrıların önlenmesi içinde kısa süre ağrı kesici ilaçlar verilebilir.
Kalça çıkığı ne zaman olur?
Bebeklerde kalça çıkığının erkenden teşhis edilebilmesi için doğumda tarama yapılır. Doğumdan sonraki 72 saat içinde bebeğinizin kalçaları yenidoğan muayenesinin bir parçası olarak kontrol edilir. Sonraki kalça muayenesi bebek 6-8 haftalıkken gerçekleştirilir.
Buyuklerde kalça çıkıklığı nasıl anlaşılır?
Bu belirtiler;
- İki bacak arasında uzunluk farklı olması,
- Kalça eklemi hareketlerinde sınırlılık, örneğin bacakların dışa doğru açılamaması,
- Kalça ve bacaklardaki deri katlantılarının sayı ve şeklinde asimetri,
- Oturma, emekleme, yürüme gibi fonksiyonları içeren kaba motor gelişimde gerilik,
- Yürüyen bebeklerde aksama,
Yetişkinlerde görülen kalça çıkığı, doğuştan kalça çıkığı problemlerine bağlı olarak ilerleyen yıllarda veya düşme, trafik kazası, iş kazası gibi travmaya bağlı durumlarda ortaya çıkabilmektedir.
 
Geri
Üst