- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.105
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
Babaya dava açılabilir mi?
Babalık davasını Türk Medeni Kanununun 301. Maddesine göre anne ve çocuk açabilir. Babanın soy bağını belirlemek için babaya, baba ölüyse dava mirasçılara açılır. Dava açan anne ve çocuksa cumhuriyet savcısına ve hazineye, ana tarafındansa kayyıma, kayyım tarafından dava açılır ise anaya ihbar edilir.Babalık karinesi nasıl çürütülür?
Babalık karinesinin çürütülmesi için bulunan tek yol DNA testidir. Baba ve çocuk arasında yapılacak DNA testine bağlı olarak kişilerin çocuğun babası olmadığı ortaya çıkarsa babalık karinesi çürütülmektedir.Anne ile soybağı nasıl kurulur?
Çocuk ile ana arasında soybağı doğumla kurulur. Çocuk ile baba arasında soybağı, ana ile evlilik, tanıma veya hakimin hükmü ile kurulur. Soybağı ayrıca evlat edinme yoluyla da kurulur. Evlilik dışında doğan çocuk ana ve babasının birbiriyle evlenmesi halinde soybağı kendiliğinden düzelir.
Soybağının kurulması davası nedir?
Soybağı Kurulması Davası Nedir? Ayrıca, Soybağı davasının amacı çocuk ile baba arasındaki hukuki ilişkinin kurulmasıdır. Soybağı davası anne veya çocuk tarafından babaya karşı açabilir. Bu davanın amacı çocuk ile baba arasından soybağının kurulması ve babalık karinesinin ortaya çıkarılmak istenmesidir.Baba nasıl reddedilir?
Türk Medeni Kanununda bulunan 289’uncu madde uyarınca koca, baba olmadığını veya ananın gebe kaldığı sırada başka bir erkek ile cinsel ilişkisinin olduğunu öğrendiği tarihten itibaren bir yıl, doğumdan başlayarak ise beş yıl içerisinde soy bağının reddi davası açabilmektedir.Babalık karinesi nasıl olur?
Babalık karinesi. Madde 285 – Evlilik devam ederken veya evliliğin sona ermesinden başlayarak üçyüz gün içinde doğan çocuğun babası kocadır. Bu süre geçtikten sonra doğan çocuğun kocaya bağlanması, ananın evlilik sırasında gebe kaldığının ispatıyla mümkündür.
SOYBAĞININ HÜKÜMLERİ Çocuk ile ana ve babası arasında soybağı kurulduğunda, ana ve baba evli ise çocuk babanın soyadını alır. Baba ile soybağı kurulmamışsa çocuk ananın soyadını alır. Baba ile soybağı tanıma ve babalık davası sonucu kurulmuşsa çocuk babanın soyadını alır.
Erkek eş, çocuğun kendisinden olmadığını iddia ediyorsa soybağının reddi davası açarak babalık karinesini çürütebilir. Soybağının reddi davası, ana ve çocuğa karşı açılır. Çocuk da soybağının reddi (nesebin reddi) davası açma hakkına sahiptir. Bu dava, ana ve kocaya karşı açılır.