AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Babasi olunce Ataturk kac yasindaydi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.175
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Babası ölünce Atatürk kaç yaşındaydı?​

Bu nedenle, Ali Rıza Efendi’nin ölümünü 1893 yılı kabul edersek, kendisi 54, babasının vefatında Mustafa Kemal 12 yaşında olmaktadır.

Atatürk’ün babası öldükten sonra hangi okula gitti?​

Atatürk’ün babası öldükten sonra hangi okula gitti?
Küçük Mustafa, Haziran 1887’de başladığı ilköğrenimine bir süre annesinin arzusuna uyarak Hafız Mehmet Efendi Mahalle Mektebi’nde devam etti. Fakat çok geçmeden babasının isteği ile Selanik’te çağdaş usullerle öğretim yapan Şemsi Efendi Mektebi’ne geçti ve ilkokulu burada bitirdi.

Ali Rıza ne zaman öldü?​

1888Ali Rıza Efendi / Ölüm tarihi ve yeri

Atatürk Babası öldükten sonra kimin yanında kaldı?​

Atatürk Babası öldükten sonra kimin yanında kaldı?
Ancak Mustafa Kemâl babasını çok küçük yaşlarda kaybetti (1888). Bu nedenle okuldan ayrılmak zorunda kaldı. Mustafa ve annesi dayıları ile birlikte yaşamak üzere taşraya Rapla Çiftliği’ne gittiler.

Atatürk’ün babası hangi hastalıktan öldü?​

Kocamın hastalığı büyüdü, artık yaşamazdı.” Makbule Hanım’ın ifadelerine göre Ali Rıza Efendi, “işlerinin kötü gitmesinden çok müteessir oldu… Nihayet bağırsak veremine tutuldu. Üç sene hastalık çektikten sonra vefat etti…” Prof. Dr.

Atatürk babası ölünce annesi ve kız kardeşiyle birlikte hangi akrabasının yanına taşınmıştır?​

Atatürk babası ölünce annesi ve kız kardeşiyle birlikte hangi akrabasının yanına taşınmıştır?
Babaları ölünce, ekonomik sıkıntı çektikleri zaman yardımlarına Zübeyde Hanım’ın baba bir erkek kardeşi, dayıları Hüseyin Bey yardım etmişti. Hüseyin Bey, Ali Rıza Bey hayatını kaybedince, Selânik’e gelerek Zübeyde Hanım, Mustafa, Makbule ve Naciye ile birlikte dadılarını alıp “Rapla” Çiftliğine götürmüştü.

Ali Rıza Bey hangi hastalıktan öldü?​

Ali Rıza Bey Alevi mi?​

Ali Rıza Bey Alevi mi?
hüseyin şekercioğlu’nun atatürk’ün babasoyu üzerine yaptığı araştırmaya göre (türk kültürü dergisi, sayı;245) ali rıza efendi, anadolu’dan koparılıp rumeli’ye yerleştirilmiş “kızılkocalı türkmenleri” boyundadır.

Atatürk ve ailesi niçin dayısının çiftliğine yerleşmiş?​

Soru: Atatürk ve ailesi niçin dayısının çiftliğine yerleşmiş? Cevap: Babası öldüğü için.

Atatürk’ün babası Ali Rıza mı?​

Atatürk’ün babası Ali Rıza mı?
Mustafa Kemal Atatürk, 1881 (Rumî 1296) yılında Selanik’te Koca Kasım Paşa Mahallesi Islahhane Caddesi’nde bugün müze olan üç katlı bir evde dünyaya geldi. Babası o sırada kereste ticareti yapan Ali Rıza Efendi, annesi Zübeyde Hanım’dır.

Atatürk’ün ailesi Selaniğe nereden göç etti?​

Yukarıda da denildiği gibi, Atatürk’ün baba soyu, Konya / Karaman’dan gelerek Manastır Vilayeti’nin Debre – i Bala Sancağı’na bğlı Kocacık’a yerleşti. Aile sonradan Selanik’e göç etti.
 
Ali Rıza Efendi'nin ölüm tarihi 1888 yılında olmuştur. Mustafa Kemal Atatürk, babasını kaybettiği zaman 12 yaşındaydı. Babası öldükten sonra Atatürk, çağdaş usullerle öğretim yapan Şemsi Efendi Mektebi'ne devam etmiştir. Babası Ali Rıza Efendi, bağırsak veremine tutulmuş ve üç sene süren bir hastalık sonucunda vefat etmiştir. Babasının vefatı üzerine Atatürk, annesi ve kız kardeşiyle birlikte Zübeyde Hanım'ın baba bir erkek kardeşi olan dayısı Hüseyin Bey'in çiftliğine taşınmıştır.

Ali Rıza Efendi'nin Alevi olduğuna dair hüseyin şekercioğlu'nun araştırmasında belirtilen bilgiler bulunmaktadır. Atatürk ve ailesi, ekonomik sıkıntılar yaşadıkları dönemde dayıları Hüseyin Bey'in yardımıyla çiftliğe yerleşmişlerdir. Mustafa Kemal Atatürk'ün doğduğu evde babası Ali Rıza Efendi kereste ticareti yapmakta, annesi ise Zübeyde Hanım'dır. Atatürk'ün ailesi, Konya/Karaman'dan gelerek önce Debre-i Bala Sancağı'na bağlı Kocacık'a yerleşmiş ve sonradan Selanik'e göç etmiştir. Bu bilgiler doğrultusunda Atatürk'ün ailesi ve babası Ali Rıza Efendi hakkında daha detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.
 
Geri
Üst