AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Babalik izni dogumdan sonra kullanilabilir mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Babalık izni doğumdan sonra kullanılabilir mi?​

Babalık izni Türkiye’de eşi doğum yapmış babaların doğum sonrasında kullanabilecekleri bir izindir. Babalık izni yasal olarak tanınmış bir haktır. Bu izin, babanın eşi ve çocuğuyla vakit geçirebilmesi amacıyla erkek işçiye verilen ücretli, mazeret iznidir.
Babalık izni maaştan kesilir mi?
4857 sayılı İş Kanunu’na göre babalık izni özel sektörde 5 gün olarak kullandırılıyor. Bu 5 gün ücretli izin olarak sayılıyor ve çalışanların maaşından herhangi bir ücret kesintisi olmuyor. Yeni baba olan ve İşçi Kanunu’na bağlı olan bir işçinin babalık izni hakkı 5 gün, taşeron işçiler de buna dahil.
Çocuğu olan babaya kaç gün izin verilir?
İlgili kanun hükmünden de anlaşılacağı üzere memurun babalık iznini kullanabilmesi eşinin doğum yapmış olması gereklidir. Babalık izninin doğum öncesi kullanılması mümkün değildir. 4857 Sayılı İş Kanunu’nda yapılan değişik ile yeni baba olan özel sektör çalışanına 5 gün ücretli izin hakkı verilmiştir.

Doğum izni ne zaman kullanılabilir?​

Doğum izni bakımından çalışan, rapor alması halinde doğumun gerçekleşeceği tarihe 3 hafta süre kalana kadar çalışabilir. 8 haftalık doğum öncesi izninden kalan 5 haftayı da doğum sonrası kullanabilecektir. Ancak doğum izninin tamamını, doğumdan sonra kullanmak mümkün değildir.
Doğum izninde sigorta primi ödenir mi?
Doğum iznindeki işçi için izin süresince sigorta primi ödenmesi gerekir mi? Bu sürede işveren tarafından sigortalıya ücret ödenmemesi halinde, herhangi bir prime esas kazanç oluşmayacağından, sigorta primi de ödenmeyecektir.
Doğum izni doğumdan önce kullanılabilir mi?
Doğumdan belli bir süre geçtikten sonra erkek çalışanın izin kullanmak istemesi mazeret izninin amacına aykırıdır. Örneğin erkek çalışan eşinin doğum yapmasının üstünden bir ay geçtikten sonra babalık mazeret iznini kullanamaz. Bu iznin sonradan ya da parça parça kullanılması söz konusu olamaz.
Doğum izni süresi ile ilgili belki de en çok merak edilen sorulardan bir tanesi de budur. İş Kanunu’nun 55/B maddesi gereğince kadının doğumdan önce ve sonra çalıştırılmadıkları günler yıllık ücretli izin hakkının hesabında çalışmış gibi sayılır. Yani doğun izni süresi çalışma süresinden sayılır diyebilmek mümkün.
Babalar için doğum izni kaç gün 2021?
Baba adayı olan çalışan eğer memur ise 10 güne kadar babalık izni kullanabilir. Ancak baba adayı özel sektör çalışanı ise 2 gün babalık izni hakkına sahip olur. Toplam babalık izni süresi ise 5 gündür. Babalık izni ücretli bir izin türüdür; bu süre içerisinde çalışan maaşından herhangi bir ücret kesintisi yapılmaz.
Babalık izni hafta sonu dahil mi?
Babalık İzni Hafta Sonuna veya Resmi Tatile Denk Gelirse? → Hem Devlet Memurları Kanunu hem de İş Kanunu, izin süresi olarak normal gün hesabı yapmıştır. Dolayısıyla erkeğin doğum izni hafta sonuna gelirse bu günler için de izin süresi işlemeye devam eder. Yani haftasonu tatilinden sonraya sarkma olmaz.

Babalık izni nasıl kullanılır?​

Babalık izni, erkek memur veya işçinin eşinin doğum yapması ile başlar. Yani babalık izni, erkek memurun veya erkek işçinin eşi doğum yaptığı zaman kullanılabilir. Doğum öncesinde ise babalık izni kullanılması söz konusu değildir. Duruma göre başka izinler söz konusu olabilmektedir.
Ücretsiz doğum izni hizmet süresinden sayılır mı?
Tüm bilgiler ile birlikte değerlendirdiğimizde aylıksız – ücretsiz doğum iznine ayrılan personelin hizmet süreleri sayılmaktadır.
Analık izni kesilebilir mi?
a) Doğum sonrası analık izni süresi bitiminden itibaren yarım gün iznin kullanımı memurun dilekçe vererek talepte bulunmasına bağlıdır. Söz konusu talep, çocuğun hayatta olması kaydıyla kurumca yerine getirilir.

Babalık izni hafta sonuna denk gelirse ne olur?​

Ücretsiz izin mecburi hizmetten sayılır mı?
F) Aylıksız izin süresinin bitiminden önce mazereti gerektiren sebebin ortadan kalkması hâlinde, on gün içinde göreve dönülmesi zorunludur. Aylıksız izin süresinin bitiminde veya mazeret sebebinin kalkmasını izleyen on gün içinde görevine dönmeyenler, memuriyetten çekilmiş sayılır.
 
Geri
Üst