AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ba formunda neler bildirilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Ba formunda neler bildirilir?​

Bilanço esasına göre defter tutan mükelleflerin 5.000 TL’yi aşan mal ve hizmet alımlarını “Mal ve Hizmet Alımlarına İlişkin Bildirim Formu (Form Ba)” ile; mal ve hizmet satışlarını ise “Mal ve Hizmet Satışlarına İlişkin Bildirim Formu (Form Bs)” ile bildirmeleri yükümlülüğü bulunmaktadır.

Ba formu ne demek?​

Ba/BS formları Maliye Bakanlığına bağlı Gelir İdaresi Başkanlığının önemli araçlarından biridir.Ba kısaltması (bildirim alacak ); Mal ve hizmet alımlarına ilişkin bildirim için kullanılır.Bs kısaltması (bildirim satacak); Mal ve hizmet satışlarına ilişkin bildirim için kullanılır.
Ba-Bs formu nereden alınır?​
Ba/Bs formlarının düzenlenebilmesi için bilgisayarınıza, GİB’in e-Beyanname sitesinde bulunan ilgili sayfadan kurulumunu öğrenebileceğiniz Beyanname Düzenleme Programı’nı indirmeniz gerekiyor. Formlara, ilgili işletmeyle yapılan ticarete ait KDV eklenmeden toplam ve fatura adetleri yazılmalı.

Ba-Bs ler kalktı mı?​

Ba-Bs ler kalktı mı?
Resmi Gazetede 25 Ocak 2021 tarihinde yayınlanan 523 sıra nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğindeki değişiklik kapsamında, sadece elektronik ortamda ve 5.000 TL’nin altında e-Fatura ve e-Arşiv fatura düzenleyen mükellefler için, 1 Temmuz 2021 tarihinden itibaren, Ba- Bs formu düzenleyerek bildirim yapma zorunluluğu …

Ba Bs formunda hangi durumlarda ceza kesilmeyecek haller?​

Ba Bs formunda hangi durumlarda ceza kesilmeyecek haller?
Belirlenen sürelerin sonundan itibaren 10 gün içinde düzeltme amacıyla Ba-Bs formu verilmesi hâlinde özel usulsüzlük cezası kesilmez, takip eden 15 gün içinde verilmesi hâlinde ise kesilmesi gereken özel usulsüzlük cezası 1/5 oranında uygulanır.

Ba Bs yi kimler verir?​

– Kurumlar vergisinden muaf olan mükellefler, muafiyetten yararlandıkları hesap döneminden itibaren Ba-Bs bildirim formu vermeyeceklerdir. Örneğin faktoring, sigorta şirketlerinin KDV yönünden mükellefiyetleri olmasa bile Ba-Bs bildirimi verme yükümlülüğü bulunmaktadır.

Yurtdışı faturaları Ba-Bs de beyan edilir mi?​

4) Yeni BA-BS Formlarına hangi belgeler dahil edilMEyecek? Yeni BA-BS Formlarına, her türlü e-belge statüsünde olan; e-faturalar, e-arşivler, e-smm makbuzu, e-müstahsil belgeleri ile e-ihracat faturaları dahil edilmeyecektir.
Ba-Bs ler ne zaman son?​
30.11.2021 E-Defter uygulamasına tabi mükelleflerce Ağustos 2021 dönemine ait elektronik defterlerin mali mühür ile onaylanması (2021 Ağustos dönemi beratının alınması). Ekim 2021 dönemine ait Ba-Bs formlarının son verilme günü.

Gümrük beyannamesi Ba Bs bildirilecek mi?​

Gümrük beyannamesi Ba Bs bildirilecek mi?
İthalatta, gümrük beyannamesinin kapandığı tarih baz alınarak gümrük beyannamesinin KDV matrahı BA bildirimine dâhil edilir. İhracatta ise Form BS bildirimlerinde fiili ihracatın gerçekleştiği tarih dikkate alınır.
 
Ba formu, mükelleflerin bilanço esasına göre defter tutması durumunda, 5.000 TL'yi aşan mal ve hizmet alımlarını bildirmek için kullanılan bir formdur. Ba formları, Maliye Bakanlığına bağlı Gelir İdaresi Başkanlığının önemli araçlarından biridir. Ba kısaltması "bildirim alacak" anlamına gelir ve mal ve hizmet alımlarına ilişkin bildirimlerde kullanılır. Ba formu, GİB'in e-Beyanname sitesinden indirilen Beyanname Düzenleme Programı ile düzenlenebilir. Ancak 1 Temmuz 2021 tarihinden itibaren sadece elektronik ortamda ve 5.000 TL'nin altında e-Fatura ve e-Arşiv fatura düzenleyen mükellefler için Ba ve Bs formu düzenleme zorunluluğu kalkmıştır.

Ba-Bs formunda özel usulsüzlük cezası alınmaması için belirlenen süreler içinde düzeltme amacıyla form verilmelidir. Kurumlar vergisinden muaf olan mükellefler ve mükellefiyetleri olmasa bile KDV yönünden Ba-Bs bildirimi verme zorunluluğu bulunan bazı kurumlar, Ba-Bs bildirim formunu vermek zorunda değillerdir.

Yurtdışından alınan faturalar Ba-Bs formunda beyan edilmez. E-faturalar, e-arşivler, e-smm makbuzu, e-müstahsil belgeleri ve e-ihracat faturaları gibi belgeler, yeni Ba-Bs formlarına dahil edilmeyecektir.

Gümrük beyannamesi, ithalatta gümrük beyannamesinin kapandığı tarih, ihracatta ise fiili ihracatın gerçekleştiği tarih baz alınarak KDV matrahına dâhil edilir.
 

Similar threads

Geri
Üst