AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ba-Bs formu nedir Muhasebe?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.319
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Ba-Bs formu nedir Muhasebe?​

Ba/ Bs formu; satıcı ile alıcının fatura bilgilerini kıyaslayarak, beyanın gerçekliğini teyit eden ve olası sahtecilikleri engellemeyi hedefleyen formlardır. Ba/ Bs mutabakat sağlanmak üzere başvurulan bir beyan sistemidir ve bir ay içindeki 5.000 tl ve üzeri faturalar için doldurulur.

Ba-Bs nedir muhasebe dersleri?​

Hizmet alımlarını bildiren Ba formu, Mal ve Hizmet Alımlarına İlişkin Bildirim Formu’nun ve hizmet satışlarını bildiren Bs formu ise Mal ve Hizmet Satışlarına İlişkin Bildirim Formu’nun kısa adı olarak biliniyor. Özetle, Ba’da bulunan A harfi ‘bildirim alış’tan, Bs’de bulunan S harfi ise ‘bildirim satış’tan geliyor.
Ba-Bs hangi faturalar girer?​
İthalat işleminden kaynaklanan belgeler, noter satış sözleşmesi veya gider pusulası ile alınan araç ve benzeri ürünler, kağıt gider pusulası ile ödenen giderler ile alınan mallar, ay içinde KDV hariç toplamı 5.000 TL ve üzerini aşan kağıt faturalar, Yeni BA-BS Formlarına dahil edilmeye devam edilecektir.

Ba-Bs nin açılımı nedir?​

Ba-Bs nin açılımı nedir?
Ba: Mal ve hizmet alımlarına ilişkin bildirim. Bs: Mal ve hizmet satışlarına ilişkin bildirim.

Ba Bs Formu KDV dahil mi?​

Ba Bs Formu KDV dahil mi?
Buna göre; kuyumculuk faaliyetinizle ilgili olarak, Ba ve Bs bildirim formlarında alım ve satım tutarlarını belirlerken Katma Değer Vergisi dahil tutarları dikkate almanız gerekmektedir.

Ba ve Bs formlarını kimler verir?​

A- Yükümlülük Kapsamındaki Mükellefler – Belirli bir haddi aşan mal ve hizmet alımları ile mal ve hizmet satışlarını Ba-Bs formları ile bildirme yükümlülüğü, bilanço esasına göre defter tutan mükellefleri kapsamaktadır.

E arşiv faturalar Ba Bs de bildiriliyor mu?​

E-Fatura, E-Arşiv Ba/Bs Bildirimlerinde beyan edilmeyecek. Elektronik ortamlarda düzenlenen (e-fatura, e-arşiv fatura gibi) belgeler, 2021 yılının Temmuz ayına ilişkin dönemden itibaren Form Ba ve Form Bs bildirimlerine dâhil edilmeyecek.
Elektrik faturaları Ba Bs de beyan edilir mi?​
Cevap:Elektrik, su, doğalgaz gibi bir hizmet tesliminin bildirim uygulaması bakımından diğer mal ve hizmet teslimlerinden farkı bulunmamaktadır. 381 no’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin 1.2 No’lu bölümünde belirtilen hadlerin aşılması halinde durumuna göre Ba veya Bs bildirim formları ile bildirilecektir.

Ba-Bs de ÖIV dahil mi?​

Ba-Bs de ÖIV dahil mi?
Buna göre, 396 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde, 5.000 TL’nin hesabında ÖİV dikkate alınmayacak ve Form Ba-Bs’lerle bildirilecek tutarlara da ÖİV tutarı dahil edilmeyecektir.

Özel Tüketim Vergisi Ba-Bs dahil mi?​

Özel Tüketim Vergisi Ba-Bs dahil mi?
Bu hüküm ve açıklamalar çerçevesinde; form Ba-Bs bildirimlerinizde özel tüketim vergisi dahil tutarı dikkate almanız gerekmektedir.

Adi ortaklık Ba Bs formu verir mi?​

1.1.4. Kollektif şirketler ve bilanço esasına göre defter tutan adi ortaklıkların Ba-Bs bildirim formları ortaklık veya şirket adına bunların vergi kimlik numaraları kullanılarak verilecektir.

Ba Bs uygulaması ne zaman başladı?​

Ba/Bs formları vergi dairesine beyan edilen form çeşitleridir. Kayıtdışı ekonomi ile ve piyasada “naylon fatura” olarak tabir edilen “muhteviyatı itibari ile yanıltıcı belgeler” ile mücadele etmek için Mali İdare tarafından 2006 yılında uygulanmaya başlamış bir prosedür olduğunu da söyleyebiliriz.
 
Ba-Bs formu, satıcı ile alıcının fatura bilgilerini karşılaştırarak beyanın doğruluğunu teyit eden ve olası sahtecilikleri önlemeyi amaçlayan bir beyan sistemidir. Bu form, bir ay içindeki 5.000 TL ve üzeri faturalar için doldurulmaktadır. Ba formu, mal ve hizmet alımlarını bildirirken; Bs formu ise mal ve hizmet satışlarını bildirmek için kullanılmaktadır. Ba' da bulunan "A" harfi "bildirim alış"ı temsil ederken, Bs' de bulunan "S" harfi "bildirim satış"ı temsil etmektedir.

Ba ve Bs bildirim formlarında alım ve satım tutarlarını belirlerken Katma Değer Vergisi (KDV) dahil tutarlarının dikkate alınması gerekmektedir. Bu formları verme yükümlülüğü, belirli bir haddi aşan mal ve hizmet alımlarını ve satışlarını bağlı kuruluşlarının kayıtlarında tutan mükellefleri kapsamaktadır. E-Fatura ve E-Arşiv faturalar ise Ba-Bs bildirimlerine dahil edilmemektedir.

Elektrik, su, doğalgaz gibi hizmetlerin de diğer mal ve hizmet teslimleri gibi Ba-Bs bildirimlerine dahil edilmesi gerekmektedir. Özel Tüketim Vergisi ve ÖTV dahil tutarı da Ba-Bs bildirimlerinde dikkate alınmalıdır. Adi ortaklıkların Ba-Bs bildirim formlarını şirket adına vermesi gerekmektedir.

Ba-Bs uygulaması, Mali İdare tarafından 2006 yılında kayıtdışı ekonomi ve sahte fatura gibi durumlarla mücadele amacıyla başlatılmıştır. Bu uygulama ile vergi dairesine beyan edilen fatura bilgileri güvenilir bir şekilde kontrol edilmekte ve kayıtdışı ekonomi ile mücadele edilmektedir.
 
Geri
Üst