AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

B12 vitamini eksikliginde gorulen hastaliklar nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

B12 vitamini eksikliğinde görülen hastalıklar nelerdir?​

B12 vitamini eksikliği ciddi bir kalıcı sinir ve beyin hasarı riski taşır. B12 vitamini yetersiz olan bireylerde psikoz, mani ve bunama gibi durumların gelişme riski daha yüksektir. Yetersiz B12 vitamini de anemiye, yani kansızlığa neden olabilir.

B12 neden düşer belirtileri?​

Yetersiz B12 vitamini de anemiye, yani kansızlığa neden olabilir. Aneminin en yaygın belirtileri arasında yorgunluk, nefes darlığı ve düzensiz kalp atışı bulunmaktadır. Anemi durumuna sahip bireyler dil ya da ağız ağrısı, beklenmedik kilo kaybı, soluk veya sararmış cilt, ishal ile adet sorunları ile karşılaşabilirler.

B12 187 normal mi?​

B12 187 normal mi?
Canan Karatay B12 vitamininin kandaki değerini 800’den düşükse eksik olarak nitelendiriyor. B12’nin 1000 pg/ml olması gerektiğini söylüyor. Biz B12 değerimiz 500-700 aralığına düşünce hemen iğnelerin periyodunu sıklaştırıyoruz ve 1000’de tutabilmek için uğraşıyoruz.

Normal bir insanda B12 kaç olmalı?​

Normal bir insanda B12 kaç olmalı?
B12 vitamininin miktarı testlerde 200 pg/mL ile 800 pg/mL arasında olması beklenmektedir. 200 pg/mL altındaki B12 vitamini düşük kabul edilmektedir.

B12 eksikliği Nedenleri Nelerdir?​

B12 Eksikliği Nedenleri Nelerdir? Vegan veya vejeteryan diyet uygulanması. B12 vitamini yönünden zengin besinlerin tüketilmemesi. Yeme bozuklukları (anoreksiya nevroza, blumia nevroza) Yanlış diyetlerin sürekli uygulanması. Kullanılan bazı ilaçlar. İlerleyen yaş. Mide küçültme ameliyatları.

B12 vitamini nedir?​

B12 Vitamini Nedir? B12 diğer adıyla kobalamin olarak bilinen vitamindir. Vücudun kırmızı kan hücrelerinin (alyuvar) üretilmesinde büyük önem taşıyan bir vitamindir. Vücudun bütün olarak sağlığının korunmasında oldukça önemlidir. Ancak B12 vitamini yalnızca dışarıdan besinler yoluyla alınabilmektedir.

Hangi besinlerin B12 vitamini eksikliği giderilemiyor?​

Hangi besinlerin B12 vitamini eksikliği giderilemiyor?
B12 vitamini içeren besinlerin tüketimiyle B12 eksikliği giderilemiyorsa B12 vitamin ilaçları ya da B12 vitamin iğneleri uzman tarafından önerilmektedir. Belirlenen dozda alındığında B12 vitamini normal değerlerine gelebilmektedir.

Peki B12 vitamini eksikliği belirtisi nelerdir?​

Peki B12 vitamini eksikliği belirtisi nelerdir?
B12 eksikliği belirtileri, B12 vitamininin vücutta olması gereken değerden az olduğu durumların sonucu olarak ortaya çıkan belirtilerdir. Beden ve sinir sisteminin sağlığı için oldukça önem taşıyan B12 vitamini eksik olduğu zaman birçok problem oluşturabilmektedir.
 
B12 vitamini eksikliği vücutta ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen bir durumdur. Bu eksiklik, çeşitli hastalıklara neden olabilir. Bazı görülen hastalıklar şunlardır:

1. **Psikoz, Mani ve Bunama:** B12 vitamini yetersizliği durumunda sinir sistemi etkilenir ve psikolojik sorunlar ortaya çıkabilir. Bu durum psikoz, manik ataklar ve hatta bunamaya yol açabilir.

2. **Anemi (Kansızlık):** B12 vitamini, sağlıklı kırmızı kan hücrelerinin üretilmesinde önemli rol oynar. Bu nedenle B12 eksikliği anemiye sebep olabilir. Aneminin belirtileri arasında yorgunluk, nefes darlığı, düzensiz kalp atışı, dil veya ağız ağrısı, beklenmedik kilo kaybı, soluk cilt, ishal ve adet düzensizlikleri bulunabilir.

3. **Nörolojik Sorunlar:** B12 vitamininin sinir sistemine olan etkisi nedeniyle eksiklik durumunda sinir hasarlarına bağlı olarak uyuşma, karıncalanma, denge bozuklukları gibi nörolojik sorunlar gelişebilir.

4. **Kalp ve Damar Hastalıkları:** B12 eksikliği, homosistein seviyesinin yükselmesine neden olabilir. Yüksek homosistein seviyeleri kalp ve damar hastalıkları riskini artırabilir.

5. **Gelişim Bozuklukları:** Hamilelik döneminde veya bebeklikte B12 vitamini eksikliği, nörolojik gelişimde bozukluklara neden olabilir.

B12 vitamini eksikliği belirtilerini fark eden kişilerin mutlaka bir sağlık uzmanına başvurması ve gerekli tedaviyi alması önemlidir. Eksiklik durumunda uygun tedavi ile belirtiler kontrol altına alınabilir ve ciddi komplikasyonların önüne geçilebilir.
 
Geri
Üst