AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

B12 ile antibiyotik kullanilir mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.296
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

B12 ile antibiyotik kullanılır mı?​

Önceden sık kullanılan kloramfenikol gibi bazı antibiyotikler başta vitamin B12 olmak üzere, B vitaminlerinin emilimini etkiliyor. Bu nedenle bu antibiyotiklerin tedavisiyle birlikte vitamin alınması önerilirdi.

Antibiyotikle hangi vitamin alınmaz?​

K vitamini: Bazı bağırsak bakterileri vücutta kanın pıhtılaşmasında görev alan K vitaminini üretir. Antibiyotik kullanımı bağırsaktaki bakteri dengesini bozduğu için uzun süreli antibiyotik kullanımlarında K vitamini eksikliği de görülebiliyor.

Antibiyotik kullanırken hangi probiyotik almak?​

Antibiyotik kullanırken hangi probiyotik almak?
Probiyotik kullanımı için öneriler TNO, antibiyotik kullanırken insanların diyare geliştirmesini engelleyebilecek en çok çalışılan ve en etkili bakteri türünün Lactobacillus rhamnosus GG olduğunu belirledi .

Antibiyotikten sonra vitamin içilir mi?​

Antibiyotik tedavisi bittikten sonra probiyotik besin tüketimi veya takviye kullanımı ise bağırsaklardaki bakteri dengesinin yeniden kazanılmasına yardımcı olabilir. Prebiyotikler bağırsaklardaki probiyotiklerin besinidir ve sindirilmeyen besin bileşenleridir.

B12 hangi ilaçlarla kullanılmaz?​

Benexol B12 hangi ilaçlarla kullanılmaz?
- Tiyosemikarbazon.
- 5-fluorourasil.
- Antiasitler.
- Histamin (H2) reseptörü antagonistleri.
- Levodopa.
- Sikloserin, D-penisilamin ve diğer antibiyotikler.
- Hidralazin grubu ilaçlar.
- İsoniazid.

Antibiyotik ve D vitamini birlikte kullanılır mı?​

Antibiyotik ve D vitamini birlikte kullanılır mı?
Daha önce yapılan çalışmalar D vitamini takviyesinin solunum yolları ve idrar yolları enfeksiyonlarını azalttığını göstermişti. İsveç Stockholm Üniversitesi’nce yapılan yeni bir çalışma da D vitamini takviyesinin antibiyotik kullanımını azalttığını gösterdi.

Antibiyotik ile probiyotik aynı anda kullanılır mı?​

Probiyotikler genellikle fermente gıdalarda bulunur veya takviye olarak da alınabilir. Birçok araştırmada, probiyotik kullanımının antibiyotik kaynaklı ishal oluşumunu azalttığı gösterilmiştir. Ancak antibiyotik kullanan her hastaya probiyotik kullanması önerilmemeli.

Probiyotik antibiyotikten kaç saat sonra?​

Ayrıca probiyotiği antibiyotikten en az bir buçuk – iki saat önce veya sonra alın.

Ateş düşürücü ve antibiyotik arasında kaç saat olmalı?​

Ateş düşürücü ve antibiyotik arasında kaç saat olmalı?
Antibiyotiği farklı bir sebeple kullanıyorsan antibiyotik ile ateş düşürücü arasında kaç saat olmalı, sorusuna yanıt arayabilirsin. İlk yapman gereken, bebeğinin ateşini doğal yöntemlerle düşürmek olmalı. Ancak ne yaparsan yap düşmeyen inatçı bir ateş söz konusuysa 4-6 saat gibi bir aralık belirleyebilirsin.

B12 vitamini ve D vitamini birlikte kullanılır mı?​

B12 vitamini ve D vitaminini birlikte kullanmak ise herhangi bir sorun yaratmaz. Bazı vitaminler birbirleriyle reaksiyona girse de B12 ve D vitaminini rahatlıkla bir arada kullanabilirsiniz.

D vitamini iltihaba iyi gelir mi?​

Yani D vitamini, kilo kaybının iltihap belirteçlerini düşürücü etkisini artırmıştır. Sonuç olarak; bu çalışmada, kilo verme programlarıyla ağırlığının %5 ve daha fazlasını kaybedenlerde D vitamini takviyesi, önemli bir iltihap belirtecinde düşme sağlamıştır.

Antibiyotik ile ağrı kesici kullanılır mı?​

Antibiyotik ile ağrı kesici kullanılır mı?
1 – Antibiyotiklerin mutlaka hekim önerisiyle kullanılması gerekir. Hastaların kendi kendilerine kullanmaya başlayacakları ilaçlar değildir. 2 – Antibiyotikler ‘ateş düşürücü, ağrı kesici, kırgınlık giderici’ ilaç grubuna girmezler.

Antibiyotik ile kefir içilir mi?​

Antibiyotik kullanımı sırasında ve sonrasında probiyotik içeren özellikle yoğurt, kefir ve fermente ürünler sık sık tüketilmelidir.

Antibiyotikle birlikte probiyotik alınır mı?​

 
Antibiyotiklerin kullanımı sırasında ve sonrasında probiyotik alımının faydalı olabileceği önerilmektedir. Antibiyotikler bağırsaklardaki sağlıklı bakteri dengesini değiştirebilir ve sindirim sistemi sorunlarına neden olabilir. Bu durumda probiyotik alımı, sindirim sistemi sağlığını destekleyerek olası yan etkileri azaltabilir.

Probiyotikler genellikle fermente gıdalarda bulunabilir veya takviye olarak alınabilir. Yapılan birçok araştırma, probiyotik alımının antibiyotik kaynaklı ishal riskini azalttığını göstermektedir. Ancak her antibiyotik kullanan hastaya probiyotik kullanımının direkt olarak önerilmesi uygun olmayabilir. Bu nedenle doktorunuza danışarak uygun probiyotik seçimini ve dozajını belirlemek önemli olacaktır.

Antibiyotik ile probiyotik birlikte alınacaksa, genellikle probiyotiği antibiyotiğin dozajından en az bir buçuk - iki saat önce veya sonra almanız önerilmektedir. Bu sayede probiyotiğin antibiyotiğin etkisini azaltmaması veya engellememesi sağlanmış olacaktır.

Sonuç olarak, antibiyotik kullanımında probiyotik alımının sindirim sistemi sağlığını destekleyebileceği, özellikle antibiyotik kaynaklı ishal gibi yan etkileri azaltabileceği düşünülmektedir. Ancak her hasta farklı olduğu için probiyotik kullanımı konusunda doktor tavsiyesi almak önemlidir.
 
Geri
Üst