AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

B12 eksikligi Nedenleri Nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

B12 eksikliği Nedenleri Nelerdir?​

B12 Eksikliği Nedenleri Nelerdir? Vegan veya vejeteryan diyet uygulanması. B12 vitamini yönünden zengin besinlerin tüketilmemesi. Yeme bozuklukları (anoreksiya nevroza, blumia nevroza) Yanlış diyetlerin sürekli uygulanması. Kullanılan bazı ilaçlar. İlerleyen yaş. Mide küçültme ameliyatları.

B12 vitamini nedir?​

B12 Vitamini Nedir? B12 diğer adıyla kobalamin olarak bilinen vitamindir. Vücudun kırmızı kan hücrelerinin (alyuvar) üretilmesinde büyük önem taşıyan bir vitamindir. Vücudun bütün olarak sağlığının korunmasında oldukça önemlidir. Ancak B12 vitamini yalnızca dışarıdan besinler yoluyla alınabilmektedir.
Peki B12 vitamini eksikliği belirtisi nelerdir?
B12 eksikliği belirtileri, B12 vitamininin vücutta olması gereken değerden az olduğu durumların sonucu olarak ortaya çıkan belirtilerdir. Beden ve sinir sisteminin sağlığı için oldukça önem taşıyan B12 vitamini eksik olduğu zaman birçok problem oluşturabilmektedir.

Hangi besinlerin B12 vitamini eksikliği giderilemiyor?​

B12 vitamini içeren besinlerin tüketimiyle B12 eksikliği giderilemiyorsa B12 vitamin ilaçları ya da B12 vitamin iğneleri uzman tarafından önerilmektedir. Belirlenen dozda alındığında B12 vitamini normal değerlerine gelebilmektedir.

Hangi besinlerle B12 eksikliği giderilmeli?​

B12 eksikliği belirtilerinin nedenleri araştırılmalı ve bu doğrultuda bir tedavi uygulanmalıdır. B12 vitamini içeren besinlerin tüketimiyle B12 eksikliği giderilemiyorsa B12 vitamin ilaçları ya da B12 vitamin iğneleri uzman tarafından önerilmektedir.
Ergenlik dönemindeki kadınlarda B12 vitamin eksikliği?
Ergenlik dönemindeki kadınlarda B12 vitamin eksikliğine bağlı anemi görülmesi halinde adet düzeninde bozulma, yeterli kan hücresi üretilemediğinden siyaha yakın renkli katı regl ve yumurtalıklarda küçülme ortaya çıkabilir. Beriberi: B12 vitamin eksikliği anemisinin bir sonraki aşaması berberi hastalığıdır.

Benim incelediğim bütün araştırmalarda, takviye almayan veganlarda B12 eksikliği kesin olarak görülen bir şey (Larsson 2002, Herrmann 2003, Elmadfa 2009), ancak eksikliğin ortaya çıkması zaman alabiliyor çünkü semptomları gecikmeli olarak gözleniyor.
B12 eksikliği ilk olarak kandaki B12 (kobalamin) miktarının düşmesiyle teşhis edilmeye başlanabilir. 148-221 pmol/L B12 seviyesi için sınır değerdir, 148 pmol/L’den (veya 200 pg/mL’den) düşük bir değer ise B12 eksiliği olarak kabul edilir.
Hangi belirtilerinden B12 eksikliği gelmektedir?
1 Unutkanlık başlıca B12 eksikliği belirtilerindendir. 2 İkinci olarak saç dökülmesi durumunda bireylerin aklına ilk olarak B12 eksikliği gelmektedir. 3 Yorgunluk. 4 Halsizlik. 5 Güçsüzlük. 6 Ruh halindeki bozukluklar özellikle depresyon ve aşırı sinirlilik hali. 7 Dikkat eksikliği, odaklanmakta güçlük.

Daha önce B12 testi yaptırdım.?​

Halsizlik sürekli yorgunluk ve sürekli uykum olduğu için şüpelenip b12 testi yaptırdım. Kağıtta normal değer olarak 191-663 yazıyor ve benim değerim 180.3 çıktı doktor bana normal dedi, pek güvenemiyorum ne yapacağımı şaşırdım. Edaa : 200 altında çıkan değerler düşük sayılıyor. Daha bugün vitamin testi yaptırdım.

Günlük B12 ihtiyacı ne kadardır?​

İnsan vücudunun günlük B12 ihtiyacı 1 mikrogram kadardır. Kan içinde en düşük 150, en yüksek 550 mikrogram B12 bulunması normal ölçü kabul edilir. Değerler kullanılan cihazın modeline göre değişiklik gösterebilir.

B12 vitamini, kırmızı kan hücrelerinin üretildiği bir vitamindir.?
Vücudun kırmızı kan hücrelerinin (alyuvar) üretilmesinde büyük önem taşıyan bir vitamindir. Vücudun bütün olarak sağlığının korunmasında oldukça önemlidir. Ancak B12 vitamini yalnızca dışarıdan besinler yoluyla alınabilmektedir. Vücudun kendisinin üretebildiği bir vitamin değildir.
 
Geri
Üst