AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

B vitamini eksikliginde neler gorulur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.752
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

B vitamini eksikliğinde neler görülür?​

B12 Vitamini Eksikliğinin Belirtileri
- Unutkanlık.
- Kalp çarpıntısı
- Güçsüzlük.
- Duygu durum bozuklukları (depresyon ve aşırı sinirlilik hali)
- Dikkat eksikliği ve odaklanma sorunu.
- Üşüme.
- Halsizlik.
- Yorgunluk.

B1 b6 B12 vitamin eksikliği nelere yol açar?​

B12 eksikliğine bağlı olarak sinir hücrelerinin fonksiyonları da bozulur. Bu durumda kişi, hissizlik, karıncalanma ve ağrı gibi şikayetlerden yakınır. Zihinsel fonksiyonlar bozularak, öğrenme güçlüğü, konsantrasyon bozukluğu ve unutkanlık oluşabilir.

B vitamini eksikliği ne iyi gelir?​

B vitamini eksikliği ne iyi gelir?
Pancar, brokoli, mercimek, barbunya, maydanoz, taze fasulye, ıspanak gibi sebzelerde bol miktarda bulunmaktadır. Bunların yanı sıra B12 vitamini eksikliğine iyi gelen kuruyemişler de bulunmaktadır. Örneğin; badem, ceviz, fındık gibi birçok kuruyemişte B12 vitaminleri bulunmaktadır.

B12 ne kadar düşerse tehlikeli?​

Vücudun B12 vitamini ihtiyacı günlük 2-3 mcg’dir. Hamilelerde ve emzirenlerde günlük B12 vitamini ihtiyacı miktarı daha fazladır. B12 vitamininin miktarı testlerde 200 pg/mL ile 800 pg/mL arasında olması beklenmektedir. 200 pg/mL altındaki B12 vitamini düşük kabul edilmektedir.

B vitamini hangi yiyeceklerde bulunur?​

B5 vitamini içeren besinler; yumurta, kuruyemiş, kurubaklagil, mısır, bezelye, avokado ve karnabaharda bulunur. B6 vitamini içeren besinler; et, balık, muz, ıspanak, havuç ve yumurtada bulunur. B7 vitamini içeren besinler; pirinç, mantar, havuç, et, süt, balık, yumurta, brokoli, soğan ve bademde bulunur.

B ve D vitamini eksikliği nelere yol açar?​

B ve D vitamini eksikliği nelere yol açar?
El ve ayak bilekleri, omuz eklemeleri ve parmaklarda ağrı, değişken ruh hali, depresyon, uykusuzluk, baş ağrısı, saç dökülmesi gibi belirtiler de bulunabilir. Yetişkinlerde uzun süreli D vitamini eksikliği; kemik erimesi, kemik yapısında bozukluk, kas güçsüzlüğü ve düşme riskinde artışa neden olur.
B vitamini ile B12 Aynı mi?​
B vitaminleri vücudun işleyişinde, hücrelerin düzgün çalışmasında önemli bir rol oynayan sekiz temel besin grubudur. B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (niasin), B5 (pantotenik asit), B6, B7 (biyotin), B9 (folat) ve B12 vitaminlerinden oluşur. Her türün ortak ve kendine özgü görevleri vardır.
 
B vitamini eksikliği vücutta çeşitli belirtilere yol açabilir. Özellikle B12 vitamini eksikliğinin belirtileri arasında unutkanlık, kalp çarpıntısı, güçsüzlük, duygu durum bozuklukları (depresyon ve aşırı sinirlilik hali), dikkat eksikliği, odaklanma sorunu, üşüme, halsizlik ve yorgunluk yer almaktadır. Bu belirtiler genellikle sinir sistemi üzerinde etkili olabilir.

B12 vitamini eksikliğine bağlı olarak sinir hücrelerinin fonksiyonları da bozulabilir. Hissizlik, karıncalanma, ağrı gibi şikayetler ortaya çıkabilir. Zihinsel fonksiyonlarda da bozulma görülebilir; öğrenme güçlüğü, konsantrasyon bozukluğu ve unutkanlık gibi durumlar ortaya çıkabilir.

B vitamini eksikliği için ise bazı besinler tüketilerek durumun düzeltilmesi sağlanabilir. Örneğin, pancar, brokoli, mercimek, barbunya, maydanoz, taze fasulye, ıspanak gibi sebzeler B vitaminleri içerebilir. Ayrıca, badem, ceviz, fındık gibi kuruyemişler de B vitaminleri açısından zengindir.

B12 vitamini seviyeleri için belirli bir değer belirlenmiştir. Normal değerler genellikle 200 pg/mL ile 800 pg/mL arasında olmalıdır. Bu değerlerin altında ise B12 vitamini eksikliği olduğu düşünülebilir.

B12 vitamini ile diğer B vitaminleri arasında belirli farklılıklar bulunmaktadır. B vitaminleri vücudun işleyişinde önemli roller oynarlar ve her birinin kendine özgü görevleri vardır. B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (niasin), B5 (pantotenik asit), B6, B7 (biyotin), B9 (folat) ve B12; vücut için hayati öneme sahip olan B vitaminleridir. Bu vitaminlerin eksikliği durumunda vücut çeşitli sorunlarla karşılaşabilir.
 
Geri
Üst