AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

B Engelli Ehliyeti Hangi Araçları Kullanır?

theking

Yeni Üye
B Engelli Ehliyeti Hangi Araçları Kullanır? B engelli ehliyeti ile otomobil, minibüs ve motosiklet kullanabilirsiniz. Ehliyet almak için sağlık kurulu raporu gereklidir. Bu rapor, engelin türüne ve derecesine göre düzenlenir. B engelli ehliyeti, fiziksel engeli olan bireyler için tasarlanmıştır. Bu ehliyetle sadece otomatik ve mekanik şanzımanlı araçları kullanabilirsiniz. Ehliyet almak için öncelikle sürücü kursuna kaydolmanız gerekmektedir. Eğitim süresi ve sınavlar sonucunda ehliyet alabilirsiniz. Engelli bireyler için özel olarak tasarlanan araçlar, günlük yaşamı kolaylaştırmak için önemli bir araçtır.
İçindekiler

B Engelli Ehliyeti Hangi Araçları Kullanır?​

B engelli ehliyeti, engelli bireylerin özel ihtiyaçlarını karşılamak üzere tasarlanmış bir ehliyet türüdür. B engelli ehliyeti ile kullanılabilecek araçlar şunlardır:
Engelli Raporuna Uygun Araçlar: B engelli ehliyeti sahibi olanlar, engelli raporuna uygun olan araçları kullanabilirler. Bu araçlar, engelli bireyin ihtiyaçlarına göre özel olarak tasarlanmış ve donatılmıştır. Örneğin, tekerlekli sandalye kullanımı için özel rampaları olan araçlar, bu kategoriye girer.
El Kontrollü Araçlar: Engelli bireylerin el veya kol hareketlerini kullanarak kontrol edebilecekleri araçlardır. Bu araçlar, özel olarak modifiye edilmiş direksiyon, gaz ve fren sistemlerine sahiptir. B engelli ehliyeti sahibi olanlar, bu tür araçları kullanabilirler.
İşaret Diliyle Kontrol Edilen Araçlar: İşitme engelli bireylerin kullanabileceği araçlar, işaret diliyle kontrol edilebilir. Özel olarak tasarlanmış kontrol sistemleri sayesinde, işitme engelli sürücüler araçları kullanabilirler.
Diğer Engelli Yardımcı Araçlar: B engelli ehliyeti sahipleri, diğer engelli yardımcı araçları da kullanabilirler. Örneğin, engelli rampası olan minibüsler, tekerlekli sandalye taşıyabilen araçlar bu kategoriye girer.

Engelli Raporu Nasıl Alınır?​

Engelli raporu, engelli bireylerin özel ihtiyaçlarını belgelemek ve devlet tarafından sağlanan haklardan yararlanabilmek için gereklidir. Engelli raporu almak için aşağıdaki adımları izlemeniz gerekmektedir:
Doktor Muayenesi: İlk adım, bir sağlık kuruluşunda doktor muayenesine gitmektir. Doktor, engellilik durumunu değerlendirecek ve gerekli belgeleri düzenleyecektir.
Gerekli Belgelerin Toplanması: Doktorunuzun talep ettiği belgeleri toplamanız gerekmektedir. Bu belgeler genellikle kimlik fotokopisi, sağlık raporu, tetkik sonuçları gibi evraklardır.
Engellilik Durumunun Değerlendirilmesi: Toplanan belgelerle birlikte, engellilik durumu değerlendirme kuruluna başvurmanız gerekmektedir. Engellilik durumu değerlendirme kurulu, başvurunuzu inceleyecek ve engellilik derecesini belirleyecektir.
Engelli Raporunun Düzenlenmesi: Engellilik durumu değerlendirme kurulu tarafından belirlenen engellilik derecesine göre, engelli raporu düzenlenecektir. Bu rapor, engelli bireyin özel ihtiyaçlarını ve haklarını belgeleyen önemli bir dokümandır.

B Engelli Ehliyeti Nasıl Alınır?​

B engelli ehliyeti almak için aşağıdaki adımları izlemeniz gerekmektedir:
Sürücü Kursu Başvurusu: İlk adım, bir sürücü kursuna başvurmaktır. B engelli ehliyeti için özel olarak tasarlanmış sürücü kursları bulunmaktadır.
Teorik Eğitim: Sürücü kursunda teorik eğitim almanız gerekmektedir. Bu eğitimde, trafik kuralları, işaret ve levhalar gibi konular öğretilmektedir.
Pratik Eğitim: Teorik eğitimini tamamlayanlar, pratik eğitim sürecine geçerler. Bu süreçte, özel olarak modifiye edilmiş araçlarla sürüş becerileri geliştirilir.
Sınavlar: Teorik ve pratik eğitimlerin ardından, sınavlara girmeniz gerekmektedir. Başarılı bir şekilde sınavları geçmeniz halinde b engelli ehliyeti alabilirsiniz.
Ehliyet Başvurusu: Sınavları başarıyla tamamladıktan sonra, b engelli ehliyeti için gerekli belgelerle birlikte ehliyet başvurusu yapmanız gerekmektedir.

B Engelli Ehliyeti Hangi Araçları Kullanır?​

B Engelli Ehliyeti ile otomatik ve yarı otomatik araçları kullanabilirsiniz.
B Engelli Ehliyeti ile manuel vitesli araçları kullanamazsınız.
B Engelli Ehliyeti ile motorlu bisikletleri kullanabilirsiniz.
B Engelli Ehliyeti ile minibüsleri kullanamazsınız.
B Engelli Ehliyeti ile otobüsleri kullanamazsınız.

B Engelli Ehliyeti ile kamyonetleri kullanabilirsiniz.
B Engelli Ehliyeti ile kamyonları kullanabilirsiniz.
B Engelli Ehliyeti ile traktörleri kullanamazsınız.
B Engelli Ehliyeti ile motosikletleri kullanabilirsiniz.
B Engelli Ehliyeti ile otomobilleri kullanabilirsiniz.

Geri