AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Azot baglayici bakteriler nasil beslenir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.359
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Azot bağlayıcı bakteriler nasıl beslenir?​

Baklagiller ve baklagil ağaçlar(kaba yonca, fasulye, kurşun ağacı, akasya gibi havadan aldıkları azotu kök yumrularında işleyerek toprağı besler ve köklerinde faydalı bir bakteri(rizobiyum) bulundurur. Saksı topraklarında doğru rizobiyum eklenerek bitkilerdeki gelişim oranında arttırılabilir.

Azot fiksasyonu nedir nasıl gerçekleşir?​

Atmosfer azotunun fiksasyonu: atmosfer azotu toprak havasından nodüllere geçer ve burada nitrogenaz enzimi tarafından redükte edilerek amonyağa çevrilir. Amonyak amino asit ve proteinleri oluşturmak için bitki içindeki madde dönüşümlerine katılır.
Azot bağlayıcı bakteriler havadaki azot miktarını artırır mı?
Azot, bitkiler ve hayvanlar atık ürettiklerinde ya da öldüklerinde, ayrışma tekrar toprağa döner. Toprakta bulunan denitrifikasyon bakterileri de nitrit ya da nitratı tekrar azot gazına dönüştürür. Böylece azot tekrar atmosfere karışır. Bakteriler azot bağlama işlemi için nitrojenaz enzimi kullanırlar.
Azot bağlayıcı bakteriler kemosentez yapar mı?
Bazı bakteriler, ışık enerjisine ihtiyaç göstermeden kimyevi enerji ile organik maddeleri sentez ederler. Mesela azot, kükürt, demir ve hidrojen bakterileri klorofile sahip olmadıkları halde kemosentez sayesinde kemoototrof olabilirler. Bu şekilde kendi besinlerini üreten bakterilere “kemosentetik bakteriler” denir.

Azot döngüsünde hangi canlılar görev alır?​

Sucul ekosistemlerdeki biyolojik azot fiksasyonunun çok önemli bir kısmı Anabeana ve Oscillatoria cinsi mavi-yeşil algler tarafından gerçekleştirilmektedir. Toprakta ise Azotobacter ve Clostridium cinsi bakteriler önemli derecede biyolojik fiksasyonu gerçekleştiren canlılardır (Kormondy, 1984).

Azot bağlayıcı bakteriler azot miktarını azaltır mı?​

Azot bağlayıcı bakteriler kemoototrof mu?
Mesela azot, kükürt, demir ve hidrojen bakterileri klorofile sahip olmadıkları halde kemosentez sayesinde kemoototrof olabilirler. Bu şekilde kendi besinlerini üreten bakterilere “kemosentetik bakteriler” denir.
 
Geri
Üst