AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Azinliklarin actigi okullar nelerdir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
133.077
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Azınlıkların açtığı okullar nelerdir?​

Azınlık okulları (cemaat mektepleri, ekalliyet mektepleri), Osmanlı Devleti’nin idaresi altında yaşayan; aralarında dil, din, ırk farkı bulunan, özel anlaşmalarla verilen haklardan yararlanan başta Rumlar, Ermeniler ve Yahudiler olmak üzere bazı grupların açtığı okullardır.

Osmanlı Devleti’nde yabancı okullar neye göre eklenmiştir?​

Osmanlı Devleti’nde yabancı okullar neye göre eklenmiştir?
Yabancı okullar, on dokuzuncu yüzyılın sonuna kadar himayesi altında oldukları devlet isimleriyle değil, bağlı bulundukları mezhebe göre sınıflandırılmıştı ve ilk sırada Katolik okulları gelmekteydi. Protestanlar sonradan bu işe başlamışlardı.

Osmanlı Devleti’nde Yabancı okullar hangisine göre düzenlenir?​

Osmanlı Devleti’nde yabancı okullara yönelik ilk düzenleme olarak ifade edilebilecek 1869 Maarifi Umumiye Nizamnamesi ile getirilmiş nizamnamede “Mekatib – i Hususiye” olarak nitelenen yabancı okullar “…

Robert Koleji azınlık okulu mu?​

Robert Koleji azınlık okulu mu?
Robert Kolej olarak da tanımlanan lise özel yabancı liseler arasında yer alıyor. Yabancı dilde İngilizce eğitim veren Robert Lisesi Amerika Birleşik Devletleri (ABD) dışındaki en eski ABD eğitim kurumu özelliğini taşıyor.

Azınlık okulları ne zaman açıldı?​

Döneme ait belgelerde yabancı ve azınlık mekteplerinin durumu ile ülkedeki misyonerlik Faaliyetleri birbirinden ayrı olarak ele alınmamıştır. Her iki konuya ait çalışmaların aynı tarihte başlaması bunu açıkça göstermektedir ki, bu tarih 1893 yılı olarak tespit edilmektedir.

Osmanlı Devletinde açılan yabancı okullar nelerdir?​

Osmanlı Devletinde açılan yabancı okullar nelerdir?
Yoksa 1917 yılında yalnızca İstanbul’da bulunan “83” İngiliz okulu,[8] 1910 yılında Beyrut’ta[9] (Osmanlı toprağı iken) “44” Rus okulu,[10] 1894 yılında Elazığ’da “83” (1894 yılında Elazığ’ın küçüklüğü düşünülürse okul sayısının korkunçluğu anlaşılabilir) Protestan okulu, yine 1894’te Bitlis’te “22”, Diyarbakır’da “22” …

Osmanlı’da yabancı okullar nelerdir?​

Böylece Amerikan-Erıneni Okulu, Fransız Ermeni Okulu, Fransız Yahudi Okulu gibi bir isim kannaşası yanında Amerikan Okulu, Fransız Okulu, İngiliz Okulu, Rus Okulu, Alman Okulu, İtalyan Okulu, Avusturya Okulu, Bulgar Okulu gibi himayesinde olduğu devletin adını taşıyan okullar açılıp çoğalmaya başlamıştı.

Gayrimüslimlerin Osmanlı ülkesinde okul açmalarının nedenleri nelerdir?​

Gayrimüslimlerin Osmanlı ülkesinde okul açmalarının nedenleri nelerdir?
Böylece yer altı ve yer üstü zenginliklerinden yararlanılabileceği düşünülmüştü. Ayrıca okulların, siyasi amaç ve çıkarlara uygun coğrafyalarda ve sayıca çok olmasını amaçlamışlardı. Bu nedenle yasal boşluklardan faydalanarak, Osmanlı Devletinin birçok bölgesinde -gerek olmasa da- kendi okullarını açma yoluna gittiler.

Yabancı okullar ne zaman açıldı?​

Abdülhamit Dönemi ve Meşrutiyet Dönemi Gelişmeleri (1876- 1923) 23 Aralık 1876’da çıkartılan Kanun-i Esasî’nin 15. ve 16. maddeleriyle yabancı okullar denetim altına alınmak istenmiş ve bu amaçla 1886’da Ma- arif Nezareti bünyesinde Mekatib-i Ecnebiye ve Gayri Müslime Müfettiş- liği kurulmuştur.

Türkiye’deki yabancı okullar hangi yasa ile?​

Türkiye’deki yabancı okullar hangi yasa ile?
Türk hükümeti medreseleri kapatmayı dahi göze almışken, yabancıların dini eğitim veren okullarına karşı duyarsız olması mümkün değildi. İşte bu nedenle 3 Mart 1924 tarihli Tevhid-i Tedrisat Kanunu’yla diğer bakanlıklara ve vakıflara bağlı tüm yerli ve yabancı okullar, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlanmıştır.
 
Azınlıkların açtığı okullar genellikle Rumlar, Ermeniler ve Yahudiler gibi farklı dil, din ve ırktan gelen gruplar tarafından Osmanlı Devleti'nin hakları çerçevesinde açılmıştır. Bu okullar genellikle cemaat mektepleri veya ekalliyet mektepleri olarak anılmıştır. Osmanlı'da azınlık okullarının varlığı, farklı toplulukların kendi kimliklerini korumalarına ve eğitimlerini sürdürebilmelerine olanak sağlamıştır.

Osmanlı Devleti'nde yabancı okullar genellikle mezheplerine göre sınıflandırılmıştır. Katolik okullar, Patrikhaneye bağlı okullar ve diğer Hristiyan mezheplerine ait okullar açılmıştır. Protestan okullar ise daha sonradan bu yapıya dahil olmuştur.

Robert Koleji, azınlık okulları kapsamına girmemektedir. Robert Koleji, özel bir yabancı lise olarak bilinir ve İngilizce eğitim verir. Aynı zamanda Amerika Birleşik Devletleri dışındaki en eski ABD eğitim kurumlarından biridir.

Osmanlı'da yabancı okullara yönelik düzenlemeler en erken 1869 Maarifi Umumiye Nizamnamesi ile getirilmiştir. Bu nizamnamede yabancı okulların düzeni ve işleyişi belirlenmiştir.

Osmanlı'da yabancı okullar genellikle Amerikan Okulu, Fransız Okulu, İngiliz Okulu, Rus Okulu gibi adlarla anılmıştır. Bu okullar genellikle himayelerinde bulundukları devletin adını taşımışlardır.

Gayrimüslimlerin Osmanlı ülkesinde okul açmalarının nedenleri arasında ekonomik fırsatlarla birlikte siyasi amaçlara hizmet etme ve kendi topluluklarının eğitimini kontrol altında tutma gibi unsurlar bulunmaktadır.

Türkiye'de yabancı okulların statüsü 3 Mart 1924 tarihli Tevhid-i Tedrisat Kanunu ile belirlenmiştir. Bu kanunla birlikte yerli ve yabancı tüm okulların Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlanmıştır. Bu düzenleme ile okulların resmi denetim altında tutulması ve eğitim sisteminde standart bir yapı oluşturulması amaçlanmıştır.
 
Geri
Üst