AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Azinlik haklari hangi kongre?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Azınlık hakları hangi kongre?​

Lozanda sadece gayrimüslim vatandaşlar azınlık kabul edilmiş, ancak Türkçeden başka dil konuşanlara da haklar tanınmıştır.

Osmanlı Devleti’nde aşağıdakilerden hangisi ile azınlıklar en geniş haklara sahip olmuşlardır?​

Islahat fermanı, Osmanlı İmparatorluğu sınırları içinde yaşayan Müslüman olmayanlara verilen haklar bakımından büyük bir öneme haizdir. Islahat fermanının, Tanzimat fermanından farkı asıl hitap ettiği kesimin gayrimüslim ve yabancı azınlıklar olmasıdır.
Lozan’da azınlıkların Türk vatandaşı sayılması ile ne amaçlanmıştır?
Gayrimüslim azınlıklar, bütün Türk uyruklular için ülkenin bir bölümü ya da tamamında Türk hükümetince ulusal savunma ve kamu düzeninin korunması gerekçesiyle alınan önlemlere tabi olarak, seyahat ve göç etmekte tam özgürlük sahibi olacaktır.

Azınlıklar kararı hangi kongrede alınmıştır?​

Erzurum Kongresi, hiçbir baskı ve yönlendirme olmadan Türk milletinin kendi hür iradesiyle almış olduğu milli bir kararın hayata geçirilmesiyle Türk milletinin var olduğu ve var olmaya devam edeceğinin en önemli göstergesi oldu.

Lozan’da azınlıklar sorunu hangi ülkeyle?​

Diğer yandan, azınlık olarak kabul edilen; Ermeni, Rum ve Yahudiler’in Lozan’da sayılan tüm haklarına, her zaman saygı gösterilmemiş, özellikle Yunanistan ile ilişkilerin bozulduğu dönemlerde, sürekli ağır hak ihlalleri yaşanmıştır.
Tanzimat Fermanı özellikleri nelerdir?
– Tüm Osmanlı halkına yöneliktir. – Tanzimat fermanının özelliklerinin en önemlilerinden biri de yasa gücünün her gücün üstünde kabul edilmiş olmasıdır. – Osmanlı Devleti’nde, ilk kez batılı anlamda hukuk kuralları uygulanmaya başlanmıştır. – Yönetim, hukuk, eğitim, askeri ve mali alanda yenilikler getirmiştir.
Tanzimat-ı Hayriye, Osmanlı devletine batı anlamında bir şekil vermek ve özellikle Fransız ihtilali ile ortaya çıkan insan haklan ilkelerini, Osmanlı ülkelerinde yaşayan halka da tanıtmak ve uygulamak için3 kasım 1839’da Gülhane Hattı Hümayunu’nun ilanından itibaren girişilen devrim hareketi.
MADDE 39. Gayrimüslim azınlıklara mensup Türk uyruklular Müslümanlarla aynı yurttaşlık haklarına ve siyasal haklara sahip olacaktır. Türkiye’de yaşayan herkes, din farkı gözetilmeksizin yasa karşısında eşit olacaktır.
Lozan Antlaşması’nın kararlarından hangisi azınlık ile ilgilidir?
MADDE 43. Gayrimüslim azınlıklara mensup Türk uyruklular inançlarının ya da dinsel telakkilerinin ihlaline yol açabilecek hiçbir eylemde bulunmaya zorlanmayacak ve kendi tatil günlerinde mahkemeye çıkmadıkları ya da herhangi bir yasal işlemi yerine getirmedikleri gerekçesiyle herhangi bir kısıtlamaya uğratılmayacaktır.
 
Geri
Üst