Azerbaycan Yemekleri Nelerdir?

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
350.999
Çözümler
1
Tepkime puanı
17
Puan
308
Yaş
36
Azerbaycan Yemek Kulturu


imagesazerbaycanyemeklerinelerdir5ad8c1405494a

Kultur bakımından Turkiye ile benzerlikleri oldukca cok olan Azerbaycan mutfağı da turk mutfağı ile benzerdir Yorelere gore farklılıklar gosteren Azerbaycan mutfağı Ortadoğu mutfak kulturunden oldukca etkilense de kendine has ozellikler barındırır

Azerbaycanın one cıkan yoresel yemekleri şunlardır:

Tatlılar

Shakerbura
Shakerchurek
Baku baklavası
Şeki baklavası
Shor Gogal
Gyrmabadam
Salyangozlu profiterol
Ciğerli baklava

Hamur İşleri


Duşbere
Xemiraşı
Gurze
Kuymak
Firni
Suzme xingal

Et yemekleri

Tike kebap
Tavuk kebabı
Amator kebabı
Lule kebabı
Tava kebabı
Abgust

Pilavlar

Sutlu pilav
Meyveli pilav
Parca doşemeli pilav
Dereotulu pilav
Tavuklu pilav
Cığırtma pilav
Kıymalı pilav
Hamdoşemeli pilav
Sebze kavurmalı pilav
Fasulyalı pilav
Fisincan pilavı
Tahta pilav
Salyangoz pilavı
Ciğerli pilav

Salatalar

Soyutma
Khazar salatası
Azerbaycan salatası
Yeşillikler
Fasulye fisindjan

Corbalar

Umac
Piti
Kofte bozbaş
Turşu sıyık
Parca bozbaş
Tavuk corbası
Pelmeni
Haş(Kelle paca)
Sulu xingal
Dovğa
Ayran doğramac
Hamuraşı
Balva

Dolmalar

Yarpaq dolması(Yaprak dolması)
Kələm dolması(Lahana dolması)
Badımcan dolması(Patlıcan dolması)
Əvəlik dolması
Soğan dolması
Heyva dolması(Ayva dolması)
Alma dolması(Elma dolması)
Pamidor dolması(Domates dolması)
Nar kavurması
Turşu kavurması
Kızartılmış hayvan iciriği
Tava eti
Patlıcan cığırtması
Tendirde kızartılmış pilic
Arzuman koftesi
Ovrişte
Yayma
Sebze kavurması
 
Azerbaycan mutfağı, zengin bir tarihe ve kültürel mirasa sahip olan bir mutfak kültürüdür. Hem Türkiye'nin hem de Ortadoğu'nun mutfağından etkilenmiş olsa da kendine özgü lezzetleri ve tarifleri bulunmaktadır. Geleneksel Azerbaycan yemeklerinin çeşitliliği oldukça geniştir ve farklı yörelerde farklılık gösterebilir. Azerbaycan mutfağında öne çıkan bazı yemekler ve kategoriler şunlardır:

1. Tatlılar:
- Shakerbura
- Shakerchurek
- Baku baklavası
- Şeki baklavası
- Shor Gogal
- Gyrmabadam
- Salyangozlu profiterol
- Ciğerli baklava

2. Hamur İşleri:
- Duşbere
- Xemiraşı
- Gurze
- Kuymak
- Firni
- Suzme xingal

3. Et Yemekleri:
- Tike kebap
- Tavuk kebabı
- Amator kebabı
- Lule kebabı
- Tava kebabı
- Abgust

4. Pilavlar:
- Sutlu pilav
- Meyveli pilav
- Parca doşemeli pilav
- Dereotulu pilav
- Tavuklu pilav
- Cığırtma pilav
- Kıymalı pilav
- Hamdoşemeli pilav
- Sebze kavurmalı pilav
- Fasulyalı pilav
- Fisincan pilavı
- Tahta pilav
- Salyangoz pilavı
- Ciğerli pilav

5. Salatalar:
- Soyutma
- Khazar salatası
- Azerbaycan salatası
- Yeşillikler
- Fasulye fisindjan

6. Çorbalar:
- Umac
- Piti
- Köfte bozbaş
- Turşu sıyık
- Parca bozbaş
- Tavuk çorbası
- Pelmeni
- Haş (Kelle paca)
- Sulu xingal
- Dovğa
- Ayran doğramac
- Hamuraşı
- Balva

7. Dolmalar:
- Yarpaq dolması (Yaprak dolması)
- Kələm dolması (Lahana dolması)
- Badımcan dolması (Patlıcan dolması)
- Əvəlik dolması
- Soğan dolması
- Heyva dolması (Ayva dolması)
- Alma dolması (Elma dolması)
- Pamidor dolması (Domates dolması)
- Nar kavurması
- Turşu kavurması
- Kızartılmış hayvan içi
- Tava eti
- Patlıcan cığırtması
- Tendirde kızartılmış piliç
- Arzuman köftesi
- Ovrişte
- Yayma
- Sebze kavurması

Bu yemekler Azerbaycan mutfağının sadece bir bölümünü oluşturmakta olup, zengin bir lezzet çeşitliliği bulunmaktadır. Azerbaycan'ın yöresel yemekleri ve kültürü gastronomi tutkunları için keşfedilmeyi beklemektedir.
 
Geri
Üst