AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Ayrintilandirma olasiligi kurami nedir?

Editör

Yeni Üye

Ayrıntılandırma olasılığı kuramı nedir?​

Ayrıntılandırma olasılığı modeli bir iletişim mesajının kabul edilişini belirleyen ögeler açıklar. Buna göre; belli bir mesaj sayesinde gözlenen bir tutum değişiminin büyüklüğü ve yönü, alıcının mesajdan çıkartacağı düşüncelere bağlı kalacaktır.

Cevresel ikna yolu nedir?​

Merkezi yolda karşımızdaki kişi ikna edici mesaja dikkat etmekte ve zihninde mesajı dikkatlice işlemektedir. Çevresel yolda ise mesaj dikkatlice dinlenmez ve kişinin zihninde işlenmez. Sigara reklamlarında daha çok çevresel yol kullanılmaktadır çünkü sigara hakkında söylenebilecek olumlu bilgi ve mesaj yoktur.

Ayrıntılı inceleme olasılığı modeli nedir?​

Ayrıntılı inceleme olasılığı modeli nedir?
Merkezi ve çevresel ikna yolu olmak üzere iki yoldan oluşan ayrıntılandırma olasılığı modeli, bilgi işleme faaliyetlerinin detaylandırılma düzeyine bağlı olarak oluşan tutum değişimlerini ifade etmektedir (Şekil 1). Bu yol, kişinin, tutum objesi veya ele alınan konu hakkında sahip olduğu bilgiyi vurgular.

Detaylandırma olasılığı modeli nedir?​

Detaylandırma olasılığı modeli, insanların tutumlarını değiştirmeye nasıl ikna edilebileceğini açıklar. İnsanlar bir konuya daha az yatırım yaptıklarında, çevre yolu tarafından ikna edilme olasılıkları daha yüksektir ve durumun yüzeysel yönlerinden daha kolay etkilenirler.

Ayrıntılandırma olasılığı modeli kim bulmuştur?​

Petty ve Cacioppo’nun Ayrıntılandırma Olasılığı Modeli (AOM) kapsamında ikna süreci merkezi ve çevresel yön olmak üzere iki yönlü işlemektedir: Çalışmada, gıda kategorisinden iki farklı ürünün tüketilmesine yönelik kamu spotu mesajının hangi yönde işlediğinin ortaya çıkarılması amacıyla derinlemesine görüşme …

Tutumların değişmesi nedir?​

Tutumların değişmesi nedir?
duyguların sonucunda gerçekleştirilen davranışların açıklanmasında yetersiz. tutumunun yönünün (olumlu –olumsuz) ya da şiddetinin (az ya da çok) değişmesidir.

İkna Bilgi modeli nedir?​

(PERSUASIN KNOWLEDGE MODEL) >İkna bilgisi, bir kişinin ikna girişiminin diğer bir kişinin davranışı üzerindeki etkisine aracılık edecek psikolojik durumlar ve süreçler hakkındaki düşüncelerini içermektedir.

Ayrıntılandırma olasılığı kuramı, insanların tutumlarını değiştirme sürecinde detaylandırılmış bilgi işleme sürecini açıklayan bir modeldir. Bu model, alıcının iletişim mesajını nasıl işlediğine bağlı olarak tutum değişimini etkiler. Ayrıntılandırma olasılığı modeli, merkezi yolda karşımızdaki kişinin mesajı dikkatlice işlediği ve çevresel yolda mesajın daha yüzeysel işlendiği iki ikna yolunu vurgular. İnsanların tutumlarını değiştirmeye yönelik ikna sürecinde detaylı inceleme olasılığı modeli önemli bir rol oynamaktadır.

Detaylandırma olasılığı modeli, insanların tutumlarını değiştirmek için hangi yolla ikna edilebileceğini açıklar. Bilgi işleme faaliyetlerinin detaylandırılma seviyelerine bağlı olarak tutum değişimlerinin nasıl oluştuğunu inceler. İnsanlar bir konuya daha az yatırım yaptıklarında, çevresel yoldan etkilenme olasılıkları daha yüksektir ve tutumları daha yüzeysel yönlerden etkilenebilir.

AOM olarak da bilinen Ayrıntılandırma Olasılığı Modeli, Richard E. Petty ve John T. Cacioppo tarafından geliştirilmiştir. Model, ikna sürecini merkezi ve çevresel yollar olmak üzere iki yönlü işleyen bir yapıda açıklar. İkna sürecindeki faktörlerin bu iki yöne nasıl etki ettiğini inceleyen bu model, tutum değişimini çeşitli ikna yollarıyla ilişkilendirir.

Tutum değişmesi, bir kişinin tutumunda yön ya da şiddet değişikliğidir. Bu değişiklik, genellikle duygusal veya bilişsel düzeyde gerçekleşir ve kişinin davranışlarını etkileyebilir. Tutum değişmesi, ikna sürecinde önemli bir adımdır ve bu değişim genellikle ikna çabalarının başarısını gösterir.

İkna Bilgi Modeli (Persuasion Knowledge Model), bir kişinin ikna girişiminin diğer kişinin davranışı üzerindeki etkisine aracılık edecek psikolojik durumlar ve süreçler hakkındaki düşüncelerini içeren bir modeldir. Bu model, kişiler arasındaki etkileşimdeki ikna sürecini anlamaya yönelik bir yaklaşım sunar ve ikna edici iletişimin karmaşıklığını incelemeye çalışır.

Geri