AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ayrimcilik davasi nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.722
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Ayrımcılık davası nedir?​

İşverenin eşit davranma ilkesine aykırı davranması sonucu işçiye ödemekle mükellef olduğu tazminata eşit davranmama tazminatı diğer adıyla ayrımcılık tazminatı denir.

Ayrımcılık tazminatı hangi durumlarda alınır?​

İş güvencesi kapsamına giren bir işyerinde, eşit davranma ilkesine aykırı ve geçersiz bir fesih nedeniyle işyerinden çıkartılan bir işçi ayrımcılık tazminatına hak kazanacaktır. Bu durumda da işçi, işe başlatmama tazminatı ile birlikte ayrımcılık tazminatı talep edemeyecektir.

Ayrımcılık tazminatı ne zaman talep edilir?​

Ayrımcılık tazminatı ne zaman talep edilir?
İşverenin eşit işlem yapma borcuna aykırılığın yaptırımı İş Kanunu 5. maddede düzenlenmiştir. Eşit davranma ilkesi iş akdinin devamı ya da sona ermesinde ihlal edilirse işçi dört aya kadar ücreti tutarında bir tazminat talep edebilecektir, bu tazminat ayrımcılık tazminatı olarak isimlendirilmiştir.

Sendikal ayrımcılık tazminatı ne kadar?​

Sendikal ayrımcılık tazminatı ne kadar?
Ayrımcılık tazminatı İş Kanunun 5. maddesinde düzenlenmiştir ve ayrımcılık yasağına aykırı davranış halinde işveren işçiye dört aya kadar ücreti tutarında bir tazminat ödemekle yükümlü olduğu gibi idari para cezası da ödemek durumundadır.

Ayrımcılık tazminatı ne demek?​

Ayrımcılık tazminatı, işverenin eşit davranma yükümlülüğünün ihlali durumunda işçiye dört aya kadar ücreti tutarında verilebilecek olan tazminattır. İşçi ayrımcılık tazminatından başka yoksun kaldığı diğer haklarını da talep edebilir. Bunlara sosyal yardımlar, ikramiye ve seyyanen uygulanan zamlar örnek gösterilebilir.

Eşit davranma borcunun ihlali nedeniyle iş ilişkisinin devamı veya sona ermesinde işçi ne kadar ücreti tutarında tazminat ve varsa yoksun bırakıldığı haklarını talep edebilir?​

Eşit davranma ilkesinin ihlalini öne süren ve bunu kanıtlayan işçi yasal bakımdan korunmuştur. İş ilişkisinde veya sona ermesinde yukarıdaki fıkra hükümlerine aykırı davranıldığında işçi, dört aya kadar ücreti tutarındaki uygun bir tazminattan başka, yoksun bırakıldığı haklarını da talep edebilir.

Ayrımcılık ne demektir?​

Ayrımcılık ne demektir?
Ayrımcılık, geçerli bir neden olmaksızın, fiili veya kendilerine atfedilen özellikleri nedeniyle insanların eşit muamele görmedikleri haksız bir durumdur. Ayrımcılık, örneğin bir iş yerindeki bir kadının, kendisiyle aynı işi yapan erkeklere göre daha düşük ücret alması olarak da ortaya çıkabilir.
 
Ayrımcılık davası, işverenin eşit davranma ilkesine aykırı davranması sonucunda işçiye ödemekle yükümlü olduğu tazminata eşit davranmama tazminatı denir. İş güvencesi kapsamına giren bir işyerinde, eşit davranma ilkesine aykırı ve geçersiz bir fesih nedeniyle işyerinden çıkartılan bir işçi ayrımcılık tazminatına hak kazanabilir. İşverenin eşit işlem yapma borcuna aykırılığın yaptırımı İş Kanunu'nun 5. maddesinde düzenlenmiştir ve işçi dört aya kadar ücreti tutarında bir tazminat talep edebilir.

Ayrımcılık tazminatı, işverenin eşit davranma yükümlülüğünün ihlali durumunda işçiye dört aya kadar ücreti tutarında ödenebilecek bir tazminattır. İşçi ayrımcılık tazminatının yanı sıra yoksun kaldığı diğer haklarını da talep edebilir, bu haklar arasında sosyal yardımlar, ikramiye ve seyyanen uygulanan zamlar da bulunmaktadır.

Eşit davranma ilkesinin ihlali nedeniyle iş ilişkisinin devamı veya sona ermesinde işçi dört aya kadar ücreti tutarındaki tazminatı yanı sıra yoksun bırakıldığı haklarını da talep edebilir. İşveren, ayrımcılık yasağına aykırı davranışı halinde işçiye ücreti tutarında tazminat ödemekle yükümlü olduğu gibi idari para cezası da ödemek durumundadır.

Ayrımcılık, geçerli bir neden olmaksızın, insanların fiili veya kendilerine atfedilen özellikleri nedeniyle eşit muamele görmedikleri haksız bir durumdur. Örneğin, bir iş yerindeki bir kadının aynı işi yapan erkeklere göre daha düşük ücret alması şeklinde ortaya çıkabilir. Ayrımcılığın herhangi bir şekilde kabul edilemez olduğunu ve yasalarla da koruma altına alındığını söyleyebiliriz.
 
Geri
Üst