AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ayni tur mahkemelerin gorevine giren davalara hangi yerdeki mahkemenin bakacagi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.522
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Aynı tür mahkemelerin görevine giren davalara hangi yerdeki mahkemenin bakacağı?​

Görev tür olarak bir davaya hangi mahkemenin bakacağını gösteriyor; yetki ise aynı tür mahkemelerin görevine giren davalara hangi yerdeki mahkemenin bakacağını gösteriyor. Bir davada Danıştay görevli ise Danıştay tek yerde bulunduğundan aynı zamanda Danıştay yetkili demektir.

Bir davaya hangi hukuk mahkemenin bakacağını ifade eden kavram?​

Bir davaya hangi yargı kolundaki mahkeme tarafından bakılacağı konusu, yargı yolu ilişkisidir.
Bir davaya yer itibariyle hangi mahkemenin bakacağı?​
Buna göre genel yetkili mahkeme, davalı gerçek veya tüzel kişinin, davanın açıldığı tarihteki yerleşim yeri mahkemesidir (HMK m. 6). Kanun, davalı tarafta birden fazla kişinin bulunması hâlinde davacıya, davasını, davalılardan birinin yerleşim yeri mahkemesi mahkemesinde açılabilme imkânı da tanımaktadır (HMK m.7 / I).

Adli yargı kolundaki özel hukuk mahkemeleri nelerdir?​

Adli yargı kolundaki özel hukuk mahkemeleri nelerdir?
Adli yargı ilk derece hukuk mahkemelerinden genel mahkemeler asliye hukuk ve sulh hukuk mahkemeleridir. Özel mahkemeler ise asliye ticaret mahkemesi, iş mahkemesi, aile mahkemesi, icra mahkemesi, kadastro mahkemesi, tüketici mahkemesi ile fikri ve sınai haklar hukuk mahkemesidir.

Bir davaya aynı yerde bulunan hukuk mahkemelerinden hangisinin bakacağını belirleyen kurala ne denir?​

Bir davaya aynı yerde bulunan hukuk mahkemelerinden hangisinin bakacağını belirleyen kurala ne denir?
Görev, bir davaya konu itibari ile hangi yargı yerinin bakacağını belirleyen usul kuralıyken; yetki, yargı yerinin konu itibari ile bakacağı davanın hangi coğrafi alanlarla sınırlı olduğunu düzenleyen usul kuralıdır.

Kesin yetki kuralı nedir?​

6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu kapsamında “YETKİ” Kesin Yetki Kuralları: Kamu düzeni ile ilgili olarak, uyuşmazlığa ilişkin yetkili tek mahkemeyi gösteren, dava şartı olarak kabul edilen yetki kurallarıdır.

Kesin yetki genel yetkiyi kaldırır mı?​

İlke olarak, özel yetki kuralları genel yetkiyi kaldırmaz, onunla birlikte uygulanır. Ancak istisna olarak, bazı davaların mutlaka belli bir yer mahkemesinde açılması öngörülmüştür ki, bu halde kesin yetki söz konusudur. Kesin yetki halleri, genel yetkiye istisnadır.
Birden fazla yetkili mahkeme belirlenebilir mi?​
6100 sayılı HMK’nın 17. maddesine göre; “Tacirler veya kamu tüzel kişileri, aralarında doğmuş veya doğabilecek bir uyuşmazlık hakkında, bir veya birden fazla mahkemeyi sözleşmeyle yetkili kılabilirler. Taraflarca aksi kararlaştırılmadıkça dava sadece sözleşmeyle belirlenen bu mahkemelerde açılır.”

Adli yargı hakimi hangi davalara bakar?​

Adli yargı hakimi hangi davalara bakar?
Adli yargı mahkemelerinin yüksek yargı organı Yargıtay’dır.

Idari yargı nedir ne ise yarar?​

Idari yargı nedir ne ise yarar?
İdari yargı, üst derece mahkemesi Danıştay olan ve kamu idarelerinin yaptıkları tüm eylem ve işlemlerin hukuka uygunluk denetimini gerçekleştiren mahkemeler topluluğudur. İdare mahkemeleri, vergi idaresi dışında kalan idarelerin yaptıkları tüm işlem ve eylemlerinin hukuka uygunluğunu denetler.

Dava şartı noksanlığı nedir?​

Dava şartı noksanlığı, mahkemece, davanın esasına girilmesinden önce fark edilmemiş, taraflarca ileri sürülmemiş ve fakat hüküm anında bu noksanlık giderilmişse, başlangıçtaki dava şartı noksanlığından ötürü, dava usulden reddedilemez.” hükmünü içermektedir.
 
Aynı tür mahkemelerin görevine giren davalara hangi yerdeki mahkemenin bakacağı konusu aynı tür mahkemelerin yetkisini belirler. Örneğin, bir davada idari yargıya ilişkin bir konu varsa, bu durumda ilgili idari yargı mahkemesi yetkili olacaktır. Yetki, davanın hangi coğrafi alanda hangi mahkemenin bakacağını belirleyen bir kavramdır. Yani, davaya hangi yerdeki mahkemenin bakacağını gösterir.

HMK'ye göre genel yetkili mahkeme, davalı gerçek veya tüzel kişinin, davanın açıldığı tarihteki yerleşim yeri mahkemesidir. Eğer davalı tarafta birden fazla kişi varsa, davacı dava açabileceği yerleşim yerindeki mahkemede de dava açabilir.

Adli yargı kolundaki özel hukuk mahkemeleri, genel mahkemeler olarak asliye hukuk ve sulh hukuk mahkemeleri olarak adlandırılırken, özel mahkemeler arasında asliye ticaret mahkemesi, iş mahkemesi, aile mahkemesi, icra mahkemesi, kadastro mahkemesi, tüketici mahkemesi ve fikri ve sınai haklar hukuk mahkemesi bulunmaktadır.

Kesin yetki kuralı ise 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu kapsamında, uyuşmazlığa ilişkin yetkili tek mahkemeyi belirleyen dava şartı olarak kabul edilen yetki kurallarını ifade etmektedir. Kesin yetki, genel yetkiye istisna oluşturur ve belirli durumlarda mutlaka belirli bir mahkemede davaya bakılmasını öngörür.

Idari yargı, kamu idarelerinin yaptığı işlemlerin hukuka uygunluk denetimini gerçekleştiren mahkemelerin bütünüdür. Üst derece mahkemesi Danıştay olan idari yargı, vergi idaresi dışında kalan idarelerin yaptığı işlemlerin hukuka uygunluğunu denetler.

Dava şartı noksanlığı ise, mahkeme tarafından davanın esasına geçilmeden önce fark edilmeyen ve taraflarca ileri sürülmeyen bir eksiklik durumunu tanımlar. Bu noksanlık, hüküm verilirken giderilmişse, dava usulden reddedilemez.
 
Geri
Üst