- Konu Yazar
Aynı kurumdan iki maaş alınabiliyor mu?
SGK’dan iki maaş birden. Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK) tarafından gerekli şartları taşıyanlar iki maaş alabiliyor. Ancak pek çok kişi haberdar olmadığı için talepte bulunmuyor ve çift maaş hakkından yararlanmıyor. SGK tek tek açıkladı.Birikmiş yetim aylığı nasıl alınır?
Sigortalının ölüm tarihinde dul veya yetim aylığı alma şartlarını taşıyan kişi aylık bağlanması için başvuruyu aylığa hak kazandığı ölüm tarihin takip eden aybaşından daha sonra yapmış olsa bile fark etmez, başvuru tarihinden önceki döneme ait aylıklarını da toplu olarak alır.
Dul bir kadın hem eşinden hem babasından maaş alabilir mi?
Kendi çalışmasından dolayı SSK emeklisi olarak maaş alırken, vefat eden Bağkur emeklisi kocasının ölümünden sonra dul aylığı alan kadın, Emekli Sandığı’ndan emekli olmuş babasının vefatından sonra yetim aylığı da alabiliyor. Yani üç maaşa da hak kazanıyor.
Birikmiş ölüm aylığı nereden alınır?
Eşini kaybetmiş erkekler de ölüm aylığı alır. Eşini kaybetmiş erkeğin çalışması veya emekli olması ölüm aylığı almasına engel olmadığı için evlenmediği sürece ölüm aylığının alınması mümkündür. SGK’dan ölüm aylığı alabilmek için hem gerekli şartları sağlamak, hem de yazılı olarak SGK’ya başvurmak gerekiyor.Boşanmış kadın babasından ne kadar maaş alır?
Sigortalının dul eşine % 50 si; aylık bağlanmış çocuğu bulunmayan dul eşine ise Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (a), (b) ve (e) bentleri hariç Kanun kapsamında veya yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında çalışmaması veya kendi sigortalılığı nedeniyle gelir veya aylık bağlanmamış olması halinde % 75 i …
Ev kadını sigorta primi ne kadar?
Emekli olmak isteyen ev hanımları için güzel bir imkan var. Primi eksik olanlar ya da çalışma imkanı bulamayanlara emeklilik yolu isteğe bağlı sigorta ile açılıyor. Bunun için aylık prim yeni yılda bin 601 liraya çıkarken, brüt asgari ücretteki 10 puanlık avantaj sayesinde 2022’de bin 461 lira cepte kalacak.