AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ayni kosullarda ayni nedenlerin ayni sonuclari doguracagi esasina dayali felsefi ogreti nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Aynı koşullarda aynı nedenlerin aynı sonuçları doğuracağı esasına dayalı felsefi öğreti nedir?​

Nedensellik, genel olarak nedensellik ilkesi olarak bilinen; olay ve olguların birbirine belirli bir şekilde bağlı olması, her sonucun bir nedeni olması ya da her sonucun bir nedene bağlanarak açıklanabilir olması ya da belli nedenlerin belirli sonuçları yaratacağı, aynı nedenlerin aynı koşullarda aynı sonuçları …

Nedensellik nedir Türkçe?​

Nedensellik nedir Türkçe?
En yalın anlamıyla biri diğerinin nedeni olan iki şey arasındaki ilişkinin dayandığı ilkeye nedensellik ilkesi denir.

Nedensel karşılaştırma yöntemi nedir?​

Nedensel karşılaştırma yöntemi nedir?
Nedensel karşılaştırma, ortaya çıkmış/var olan bir durumun olayın nedenlerini, ya da bu nedenleri etkileyen değişkenleri ya da bir etkinin sonuçlarını belirlemeye yönelik bir araştırma türüdür.

Nedensellik ve determinizm nedir?​

Determinizme göre İnsanın iradesi nedenler zinciri ile gelişen bir durumdur ve bu durumda insanın etkisi yoktur. Sadece nedenler ve sonuçlar vardır. Bu sebepten nedensellik ilkesi determinizmin temel taşıdır. Bu açıklamaya göre evrenin bugünkü durumu, evrenin önceki durumunun sonucu; sonraki durumunun ise nedenidir.

Nedensellik nedir hukuk?​

Nedensellik nedir hukuk?
İlliyet bağı ya da nedensellik bağı, hukuki sonuç ile sonucu ortaya çıkaran olguların arasındaki bağı belirten bir hukuk terimidir. Ortaya çıkan zarar ile failin davranışı (fiil) arasındaki bağlantı olarak tanımlanabilir.

Fideizm ve çeşitleri nelerdir?​

Fideizm ve çeşitleri nelerdir?
İmancılık (fideizm) İmanın akla dayanmadığını, imanla aklın bir alakasının olmadığını ve akla dayanmayı öngören bir imanın mümkün olmadığını savunan görüştür. İmanı rasyonel bir takım kanıtlarla desteklemeyi reddederler. Bu yaklaşım ılımlı ve radikal fideizm olarak ikiye ayrılabilir.

Kaç çeşit felsefe vardır?​

Metafizik (Fizik ötesi), Siyaset felsefesi, Din felsefesi, Zihin felsefesi.

Aynı neden her zaman aynı şartlar altında aynı sonucu doğurur?​

Aynı neden her zaman aynı şartlar altında aynı sonucu doğurur?
“her şeyin bir nedeni vardır ve aynı koşullar altında, aynı nedenler, aynı etkileri doğurur” biçiminde özetlenebilen ilke.

Fideizm ne anlama gelir?​

Fideizm ne anlama gelir?
Epistemolojide, fideizm, inancın akıldan bağımsız olduğunu veya akılla çatıştığını ve belirli gerçeklere ulaşmada akıldan üstün olduğunu savunan teori. Latince “inanç” anlamına gelen “fide” kelimesinden türetilmiştir.

Kierkegaard hangi akımın öncüsüdür?​

Varoluşçuluk Akımının kurucusu kabul edilen Soren Aabye Kierkegaard, 1813-1855 yılları arasında yaşamış Danimarkalı filozof, teolog ve toplum eleştirmenidir.

10 sınıf felsefe ne demek?​

10 sınıf felsefe ne demek?
“Philia” yani sevgi ve “Sophia” yani bilgelik ya da bilgi anlamına gelen iki kelimeden türemiştir. Dolayısıyla felsefenin tanımı kısaca bilgi veya bilgelik sevgisi olarak yapılabilir. Bu tanımdan hareketle filozof ise bilgeliği, bilgiyi seven, onu arayan ve ona ulaşmak isteyen kişi demektir.

Felsefe bence nedir?​

Felsefe bence nedir?
Felsefe sözcüğünün Yunanca aslı φιλοσοφία(philosophía)’ dır ve iki ayrı sözcükten oluşur. “philo” sevgi anlamına gelir; “sophía” ise “bilgelik” anlamındadır. “Philosophia” bilgelik sevgisi demektir. “Philosophos (filozof) da, “bilgeliği seven”, “bilgiyi arayan ve ona ulaşmak isteyen” dir.

Ilk neden ne demek?​

Arkhe(ἀρχή), Yunanca’da “başlangıç, ilk” anlamına gelen bir sözcüktür. Felsefede ise bu kavramın karşılığı “ana madde” ve ”ilk neden” olarak verilir çünkü bu sözcük insanlık tarihinin belki de en eski sorusunu oluşturmaktadır: “Evrendeki her şeyin varlığını sağlayan ilk neden nedir?”.

Kozalite delili nedir?​

Kozalite delili nedir?
Kozalite (nedensellik) Delili: Kısacası evrende her olgunun bir nedeni vardır. Evren de elle tutulan, gözle görülen bir olgudur. Bunun da bir nedeninin olması gerekir. Evrenin kendiliğinden yaratılmış olması düşünülemez.
 
Aynı koşullarda aynı nedenlerin aynı sonuçları doğuracağı esasına dayalı felsefi öğreti nedir?

Bu felsefi öğretiye determinizm denir. Determinizm, her olayın belirli bir nedeni olduğunu ve herhangi bir durumun, önceki durumların ve nedenlerin doğal bir sonucu olduğunu savunan bir felsefi görüştür. Determinizme göre, evrenin bugünkü durumu, evrenin önceki durumunun doğal bir sonucudur ve gelecekte olacak durumlar da şu anda var olan nedenlerin sonucu olacaktır. Bu nedenle determinizm, aynı nedenlerin aynı koşullar altında her zaman aynı sonuçları doğuracağını öne sürer.

Determinizme göre, insanın iradesi ve eylemleri de nedenler zinciri ile belirlenir. İnsanlar, bilinçli tercihler yapar gibi görünseler de aslında bu tercihler de çevresel etkenler, genetik faktörler, önceki deneyimler gibi birçok nedenin sonucudur ve insanın seçimleri de bu nedenlerin etkisi altındadır.

Determinizm, aynı koşullarda aynı nedenlerin aynı sonuçları doğuracağına inanırken, özgür irade ve rastgelelik gibi kavramlara karşı çıkar. Bu çerçevede, determinizm felsefi tartışmalarda önemli bir role sahiptir ve insan davranışlarının ne kadar öngörülebilir olduğu konularında derin düşüncelere yol açmaktadır.
 
Geri
Üst