AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ayni anda doktora ve yuksek lisans yapilir mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Aynı anda doktora ve yüksek lisans yapılır mı?​

3- Bir üniversitede Doktora programına kayıtlı olan öğrenci, ikinci bir Tezli Yüksek Lisans programına veya Doktora programına kayıt yaptıramaz. Yönetmelikte “LİSANSÜSTÜ” tanımı geçtiği için Doktora eğitimine devam edenler sadece Tezsiz Yüksek Lisans programlarına kayıt yaptırabilirler.

Önce doktora mı master mı?​

Doktora = Doktora. Yüksek lisans, doktorayı da içine alan genel bir kavram değildir. Yüksek lisans, İngilizcede “master” olarak bilinen eğitim seviyesinin Türkçe adıdır; bu nedenle Türkçede de “master” olarak bilinir. Eğer istenirse, yüksek lisans üzerine (ve hatta yüksek lisansı hiç yapmadan da) doktora yapılabilir.

Doktora yapınca ünvan ne olur?​

Doktora yapınca ünvan ne olur?
Doktora, bir lisans ve yüksek lisans programını bitirdikten sonra o bilim dalında sınav ve bilimsel bir eserle erişilen bir derece veya basamaktır. Bu dereceyle “bilim doktoru” veya uluslararası kısaltmayla “PhD” unvanı alınır. Ancak sadece lisans programını tamamlayanlar da başvuru yapabilirler.

Doktora için yüksek lisans şart mı?​

Doktora için yüksek lisans şart mı?
Doktora programlarına başvurabilmek (diğer bir deyişle doktora yapabilmek) için bir lisans veya yüksek lisans diplomasına sahip olmanız gerekir. (YÖK – Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönetmeliği’ne göre doktora programlarına lisans mezunu olarak da başvurabilirsiniz.)

Yüksek lisans yaparken Bütünleşik doktora yapılır mı?​

Lisans mezunu olan kişiler, yüksek lisans yapmadan doğru lisansüstü programlara başvuru yapabilirler. İşte bu programlar bütünleşik doktora olarak anılır. Ancak öğrenciler yüksek lisans tezi hazırlamaya gerek olmadan, doktora başvurusu yapmadan doktora programına devam etmiş olacaktır.

Mezun olmadan yüksek lisansa başvurur mu?​

Başvuru yaptığınız an itibariyle mezun değilseniz fakat başvuru yaptığınız programın ilk eğitim döneminden önce mezun olabilecek durumdaysanız mezun olabileceğinize dair belgeyle de başvurabilirsiniz. Ancak mezuniyet belgesini sunmadığınız sürece kesin kayıt yaptıramazsınız.

Yüksek lisans mı daha yüksek doktora mı?​

Yüksek lisans mı daha yüksek doktora mı?
Doktora ile yüksek lisans arasındaki en önemli fark; doktora sonrasında akademik bir unvan yani ” doktora unvanı” na sahip olunur. Ancak tezli yüksek lisans başarı ile tamamlanmadan zaten doktora programına da başvuru yapılamaz.

Yüksek lisans ve doktora kaç yıl sürer?​

Yüksek lisans ve doktora kaç yıl sürer?
Eğer normal toplam süre içerisinde doktora bitirilmek isteniyorsa, yüksek lisans sahibi olan kişiler 8 yarıyıl içerisinde bunu tamamlayabiliyor. Eğer lisans üzerinden doktora tamamlamak istenirse o zaman 10 yarıyıl bulunmaktadır. Azami Toplam süre içerisinde ise yüksek lisansta olanlar için 12 yarıyıl ön plana çıkıyor.

Doktora için tezli yüksek lisans şart mı?​

Doktora programına başvurabilmek için adayların bir lisans veya tezli yüksek lisans diplomasına, hazırlık sınıfları hariç en az on yarıyıl süreli Tıp, Diş Hekimliği ve Veteriner Fakülteleri diplomasına, Eczacılık ve Fen Fakültesi lisans veya yüksek lisans derecesine veya Sağlık Bakanlığınca düzenlenen esaslara göre bir …

Yuksek lisans yapmadan doktora yapilir mi?​

 
Yüksek Lisans programına kayıtlı olan öğrenci, Doktora programına kayıt yaptıramaz. Bu durumda "Aynı anda doktora ve yüksek lisans yapılır mı?" sorusunun yanıtı net olarak hayır olacaktır. Üniversitelerin ilgili yönetmeliklerinde belirtilen kısıtlamalar gereği, bu iki seviyeyi aynı anda tamamlamanız mümkün değildir.

"Doktora yapınca ünvan ne olur?" sorusuna gelirsek, doktora programını başarıyla tamamlayanlar "bilim doktoru" veya uluslararası adıyla "PhD" unvanını almaktadırlar. Bu unvan, lisans ve yüksek lisans derecelerinin ardından gelen en yüksek akademik unvandır.

Doktora programlarına başvurabilmek için genellikle lisans veya yüksek lisans diplomasına sahip olmanız gerekmektedir. Dolayısıyla, doktora için yüksek lisans yapmak zorunlu olmayabilir ancak programın başvuru şartlarına göre değişebilir.

Bahsedilen "Bütünleşik doktora" programları, lisans sonrası doğrudan doktora yapma imkanı sunan programlardır. Bu programlarda yüksek lisans yapmadan direkt olarak doktora programına geçiş sağlanabilmektedir.

"Mezun olmadan yüksek lisansa başvurulur mu?" sorusuna verilen yanıt ise, başvurulan programın mezuniyet şartlarını karşıladığınızı gösteren belgelerle başvurabileceğiniz yönündedir. Ancak kesin kayıt için mezuniyet belgesini sunmanız gerekmektedir.

Yüksek lisans ile doktora arasındaki fark, doktora programının akademik bir unvan ve daha derinlemesine bir araştırma gerektirmesidir. Yüksek lisans programını başarıyla tamamlamadan doktora programına başvurulamamaktadır.

Yüksek lisans ve doktora programlarının süreleri üniversiteden üniversiteye ve programdan programa değişebilmektedir. Genel olarak yüksek lisans programları 2 yıl sürerken, doktora programları 4-6 yıl arasında değişebilmektedir.

Son olarak, "Doktora için tezli yüksek lisans şart mı?" sorusuna yanıt verirsek, doktora programına başvurabilmek için genellikle bir lisans veya tezli yüksek lisans diplomasına sahip olmanın gerektiği belirtilmektedir. Ancak bu kural programın gereksinimlerine ve üniversitenin politikalarına göre değişebilir. Tezsiz yüksek lisans programlarından doğrudan doktoraya geçiş imkanı da bazı durumlarda söz konusu olabilmektedir.
 
Geri
Üst