AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Aylik prim ve hizmet belgesi duzeltme nasil yapilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.450
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Aylık prim ve hizmet belgesi düzeltme nasıl yapılır?​

Aylık prim ve hizmet belgesi e-bildirge üzerinden Sosyal Güvenlik Kurumu’na verildikten sonra bazı düzeltmeler işverenin iptal veya ek belge vermesine gerek kalmadan müdürlükler tarafından yapılabilmektedir. Bazı düzeltmeler içinse iptal ve/veya ek aylık prim ve hizmet belgesi verilmesi gerekmektedir.

Aylık prim ve hizmet belgesi ne demek?​

Aylık prim ve hizmet belgesi ne demek?
APHB evrakı, işverenin bir aylık süreç içerisinde çalıştırdığı personelin, SGK tarafından belirlenen tarihte, SGK’ya sunduğu ve içeriğinde işverene dair istenen bilgilerin eksiksiz şekilde yer aldığı evraktır.

Aylık prim ve hizmet belgesi ne zaman verilir?​

Sigortalıların cari aya ait prime esas kazanç ve hizmet bilgilerini içeren muhtasar ve prim hizmet beyannamesi en geç ertesi ayın 26 ıncı günü saat 23.59’a kadar yetkili vergi dairesine verilecektir.

SGK aylık prim ve hizmet belgesi nereden alınır?​

SGK aylık prim ve hizmet belgesi nereden alınır?
Diğer taraftan, e-Bildirge üzerinden aylık prim ve hizmet belgesi gönderecek işverenlerimizin 2020/Ocak ayından itibaren e-Bildirge v.1 yerine e-Bildirge v.2 uygulamasını kullanmaları gerekmektedir. e-Bildirge v.2 uygulamasına https://ebildirge.sgk.gov.tr/EBildirgeV2 adresinden ulaşılabilir.
Aylık prim ve hizmet belgesi iptali nasıl yapılır?​
- 1- e bildirge şifresi ile uygulamaya giriş yapılır. 2- Aylık prim hizmet belgesi girişi menüsü seçilir.
- 4- Belge mahiyeti “iptal” seçilir. Tahakkuk Nedeni “(D) belge türü veya kanun numarası
- 7- Yeni oluşturulacak belge işlemlerine geçilir.
- 11- Onayla ekranına geçilir.

Aylık prim ve hizmet belgesi hangi kuruma verilir?​

Aylık prim ve hizmet belgesi hangi kuruma verilir?
saat 23.59’a kadar e-Sigorta (e-Bildirge) kanalıyla Kuruma göndermeleri gerekmektedir. Belgenin gönderilmesi gereken sürenin son gününün resmi tatile rastlaması halinde, aylık prim ve hizmet belgesi, son günü izleyen ilk iş günü saat 23:59 a kadar, Kuruma, e-Sigorta kanalıyla gönderilebilir.

Sigortalı hizmet Dökümü nereden alınır?​

SGK hizmet dökümü, e-Devlet üzerinden alınır. Uygulamaya giriş, turkiye.gov.tr üzerinden yapılır. e-Devlet, farklı kurumlara ait 2500’e yakın hizmeti içerisinden barındırır.

Sigortalı hizmet listesi nasıl çıkarılır?​

Sigortalı hizmet listesi nasıl çıkarılır?
SGK hizmet dökümü, turkiye.gov.tr internet sitesinden e-Devlet uygulamasına giriş yapılarak alınır. Uygulamaya giriş yapıldıktan sonra, e-Hizmetler bağlantısı açılır. “Sosyal Güvenlik Kurumu” menüsünden 4A, 4B ve 4C hizmet dökümü bağlantılarıyla SGK Hizmet dökümü sorgulaması yapılabilir.

SGK prim iadesi nasıl hesaplanır?​

1 Ekim 2008’den önce sigortalanan SSK’lılar, o tarihe kadar olan brüt kazancın %20’sini, 2008’den sonra ise brüt kazancın %9’u oranındaki primi iade alabilmektedir. BAĞ-KUR prim iadesi ise brüt kazancın %20’sine denk gelmektedir. Memurlardaki prim iade işleminde ise ödenen her şey hesaplamaya katılmaktadır.
 
Aylık prim ve hizmet belgesi düzeltme işlemi, genellikle işverenin iptal veya ek belge vermesine gerek kalmadan, ilgili müdürlükler tarafından yapılabilmektedir. Ancak bazı durumlarda iptal ve/veya ek belge verilmesi gerekebilir. Bu durumlar ile ilgili detaylı bilgi ve adımlar ilgili müdürlüklerden veya SGK'dan alınabilir.

Aylık prim ve hizmet belgesi, işverenin bir aylık süreç içerisinde çalıştırdığı personelin SGK'ya sunduğu ve içeriğinde işverene dair istenen bilgilerin eksiksiz şekilde yer aldığı bir evraktır. Bu belge, SGK tarafından belirlenen tarihte SGK'ya sunulmalıdır.

Aylık prim ve hizmet belgesi genellikle e-Bildirge üzerinden gönderilmektedir. İşverenlerin 2020'den itibaren e-Bildirge v.2 uygulamasını kullanmaları gerekmektedir.

Aylık prim ve hizmet belgesi iptali için uygulanacak adımlar şu şekilde sıralanabilir:
1. e-Bildirge sistemine e-bildirge şifresi ile giriş yapılır.
2. Aylık prim hizmet belgesi girişi menüsü seçilir.
3. Belge mahiyeti "iptal" olarak seçilir.
4. Tahakkuk Nedeni kısmına "(D) belge türü veya kanun numarası" yazılır.
5. Yeni oluşturulacak belge işlemlerine geçilir.
6. Onaylama ekranına geçilerek işlem tamamlanır.

Aylık prim ve hizmet belgesi diğer adıyla APHB, e-Sigorta (e-Bildirge) kanalıyla Kuruma gönderilmelidir. Belgenin gönderilmesi gereken son günün resmi tatile denk gelmesi durumunda, belge, takip eden ilk iş günü saat 23:59'a kadar Kuruma gönderilebilir.

SGK hizmet dökümü, e-Devlet üzerinden alınabilir. turkiye.gov.tr üzerinden e-Devlet sistemine giriş yapıldıktan sonra, SGK'ya ait hizmet dökümüne erişilebilir.

SGK hizmet listesi (hizmet dökümü) e-Devlet üzerinden alınabilir. turkiye.gov.tr üzerinden e-Devlet sistemine giriş yaparak "Sosyal Güvenlik Kurumu" menüsünden hizmet dökümüne erişilebilir.

SGK prim iadesi hesaplama işlemi, sigortalının işe başlama tarihine, prim ödeme tarihlerine, brüt kazancına ve diğer detaylara göre değişkenlik gösterebilir. Bu hesaplama işlemi genel olarak sigorta kurumu tarafından yapılır ve detayları SGK'dan öğrenilebilir.
 
Geri
Üst