AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ayla Algan

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Doğum Tarihi
29 Ekim 1937

Ülke
Türkiye

Burç
Akrep

Ayla Algan, 29 Ekim 1937 tarihinde İstanbul’da doğdu. Öğrenimini Dame de Sion ile Fransa’da Versailles Lisesi’nde yaptı. Tiyatro sanatçısı Beklan Algan’la evlendikten sonra, sahne tecrübesini geliştirmek amacıyla Amerika’ya gitti ve burada bir süre New York Actor Stüdyo’da öğrenim gördü. Sahneye ilk kez Amerika’da öğrenimini yaparken çıktı. 1961’de “Tarla Kuşu” oyunuyla tiyatroya başladı. Aynı yıl Hamlet’te iki kez “Ophelia” bir kez de, erkek giysileri içinde “Hamlet” rolüyle çıktı. 3 yıl süreyle LCC’de tiyatro öğretmenliği yaptı, aktör çalıştırma dersleri verdi.
1964’te Vedat Türkali’nin senaryosundan Ertem Göreç’in yönettiği, Türkiye’deki işçi sorununu ve grev olgusunu işleyen “Karanlıkta Uyananlar” ile sinemaya geçti. 1966’da yönetmenliğini Atıf Yılmaz’ın yaptığı ve 1967’de San Remo’da düzenlenen Bordighera Film Şenliği’nde “Gümüş Ağaç Ödülü”nü alan Ayla Algan, “Ah Güzel İstanbul” filmiyle dikkatleri çekti. 1970’de Montreux Festivali’nde kadın özgürlüğü üzerine çevrilen “Kadınlığın Öyküsü” filminde oynadı.
Sinema ve tiyatro sanatçılığının yanı sıra, hafif müzik dalında da ün yaptı. 1971’de Paris’te Olimpia’da sahneye çıktı. 1973’te Altın Orfe Şarkı Yarışması’nda ikincilik ödülünü kazandı ve dünyanın çeşitli ülkelerindeki şarkı yarışmalarında Türkiye’yi temsil etti. Karanlıkta Uyananlar, Ah Güzel İstanbul, Zilli Nazife, Biraz Kül Biraz Duman, Son Söz Benim, Salak Bacılar gibi filmlerde rol aldı.

Ayla Algan, 29 Ekim 1937 tarihinde İstanbul'da doğmuştur. Eğitimine Dame de Sion ve Fransa'da Versailles Lisesi'nde devam etmiştir. Tiyatro sanatçısı Beklan Algan ile evlendikten sonra Amerika'ya giderek sahne tecrübesini geliştirmek amacıyla New York Actor Studio'da eğitim almıştır. İlk kez Amerika'da tiyatro sahnesine çıkmıştır ve 1961 yılında "Tarla Kuşu" oyunuyla tiyatro kariyerine başlamıştır.

Ayla Algan, tiyatro öğretmenliği yapmış ve aktör çalıştırma dersleri vermiştir. Sinemaya adım attığı 1964 yılında Vedat Türkali'nin senaryosundan Ertem Göreç'in yönettiği "Karanlıkta Uyananlar" filmiyle tanınmıştır. 1967 yılında San Remo'da düzenlenen Bordighera Film Festivali'nde "Gümüş Ağaç Ödülü"nü almıştır. Ayrıca Atıf Yılmaz'ın yönettiği "Ah Güzel İstanbul" filmiyle dikkatleri üzerine çekmiştir.

Hafif müzik dalında da başarılı bir kariyere sahip olan Ayla Algan, 1971 yılında Paris'te Olimpia sahnesinde performans sergilemiş ve 1973 yılında Altın Orfe Şarkı Yarışması'nda ikincilik ödülü kazanmıştır. Ayrıca dünya çapındaki çeşitli şarkı yarışmalarında Türkiye'yi temsil etmiştir. Sinema kariyerinde "Zilli Nazife", "Biraz Kül Biraz Duman", "Son Söz Benim" gibi önemli yapımlarda yer almıştır.

Geri