Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Ayirt etme gucunden gecici yoksunluk nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.233
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Ayırt etme gücünden geçici yoksunluk nedir?​

Ayırt etme gücü, Türk MedenÂή Kanunu’nun 13. maddesinde, olumsuz bir şekilde tanımlanmıştır. Bu madde uyarınca, yaş küçüklüğü, akıl hastalığı, akıl zayıflığı veya sarhoşluk ve buna benzer haller dolayısıyla, makul surette hareket etme iktidarından mahrum olan kimse, ayırt etme gücünden yoksun sayılacaktır.
Ayırt etme gücü bulunmayan birinin yaptığı hukuki işlemlerin yaptırımı nedir?
Klasik görüş olarak adlandırılan görüşü savunanlara göre18; ayırt etme gücüne sahip olmayan kişilerin yaptıkları hukuki işlemler “ kesin hükümsüzlük” yaptırımına tabidir. Bunun sonucu olarak, baştan itibaren hüküm ve sonuç doğurmazlar.
Ayırt etme gücünden yoksun bir kimsenin yapacağı sözleşmenin hukuki sonucu nedir?
tmk’nın 15. maddesine göre, “Kanunda gösterilen ayrık durumlar saklı kalmak üzere, ayırt etme gücü bulunmayan kimsenin fiilleri hukuki sonuç doğurmaz”.

Ayırt etme gücünden yoksun olan kişiye ne denir?​

Türk Medeni Kanunu’na göre, ayırt etme gücünden yoksun olan kişiler, fiil ehliyetleri yönünden “tam ehliyetsizler” olarak nitelendirilir.
Geçici yoksunluk nedir?
Ayırt etme gücünden gecici yoksunluk: Evlenme sırasında geçici bir sebeple ayırt etme gücünden yoksun olan eş, evlenmenin iptalini dava edebilir (TMK m. 148). Bu hâlde iptal davası açma hakkı sadece ayırt etme gücünü geçici olarak yitiren kişiye aittir.
Sınırlı Ehliyetsizlerin haksız fiillerden sorumlu olma ehliyetleri var mıdır?
TMK m.16/f.2 Ayırt etme gücüne sahip küçükler ve kısıtlılar haksız fiillerinden sorumludurlar. Kişiye kusurun isnat edilebilmesi için onun ayırt etme gücüne sahip olması yeterlidir. Bu yüzden ayırt etme gücüne sahip kişiler haksız fiillerinden ve borca aykırı davranışlarından sorumlu olurlar.

Ayırt etme gücüne sahip olmayanlar evlenemez hangi hukuk kuralı?​

I-) Türk Kanunu Medenîsi: Evlenmeye, yalnız mümeyyiz olanlar ehildir. Akıl hastalıklarından birine müptelâ olan kimse asla evlenemez.
Tam ehliyetsiz ayırt etme gücü olmayan bir kimsenin yapacağı sözleşmenin hukuki sonucu nedir?
Madde 15 – Kanunda gösterilen ayrık durumlar saklı kalmak üzere, ayırt etme gücü bulunmayan kimsenin fiilleri hukukî sonuç doğurmaz.
Tam ehliyetli olmak ne demek?
Tam ehliyetliler: Fiil ehliyetinin tüm koşullarına sahip kimselerdir. Ayırt etme gücü olan, ergin olan ve kısıtlı olmayan bütün gerçek kişilerdir. Tam ehliyetsizler:Fiil ehliyeti hiç olmayan kişilerdir.

Ayırt etme prensibi nedir?​

Kişiyi borç altına sokmayan bir hukuki işlemle karşı karşıyaysak kişi ayırt etme gücüne sahipse reşit olmasa bile, yani ergin olmasa sınırlı ehliyetsizler kategorisine girecek. Sınırlı ehliyetsizler kategorisine girdiğinde de kendisini borç altına sokmayan hukuki işlemleri serbestçe yapabilecek.
Yoksunluk sendromu nasıl geçer?
Yoksunluk belirtileri gösteren hastalarda ilaç veya madde bağımlılığının değerlendirilmesi gerekir. Ani gelişen yoksunluk durumlarında semptomatik tedavi ile hastanın acil durumu giderilirken, uzun dönemde bağımlılıkla mücadele edilmesi ve madde bağımlılığına son verilmesi gerekir.
Haksız fiillerden sorumlu olma ehliyeti nedir?
Haksız Fiillerden Sorumlu Olma Ehliyeti : Doktrinde kısaca haksız fiil ehliyeti diye de isimlendirilen haksız fiillerden sorumlu olma ehliyeti, bir kişinin hukuka aykırı fiilleriyle başkalarına vermiş olduğu zararları bizzat ödemekle yükümlü tutulabilme ehliyetidir.

Sınırlı ehliyetli hangi işlemi yapamaz?​

bu kişiler kanuni müşavirinin oylarını almadan; ödünç alma ve verme, kefalet, sermaye alımı, bağış, taşınmaz alım satımı gibi işleri kendi başlarına yapamazlar. teorik olarak geçici (süreli) bir nitelik taşır.
Ayırt etme gücüne sahip olmayanlar evlenemez mi?
Bir kimsenin evlenebilmesi için ayırt etme gücüne sahip olması ve kanunda öngörülen yaşa ulaşmış olması gerekir. TMK’da öngörülen evlenme yaşına gelmiş olmak, tek başına evlenmek için yeterli değildir. Çünkü TMK’nda açıkça, ayırt etme gücüne sahip olmayanların evlenemeyeceği düzenlenmiştir.
 
Geri
Üst