Ayın Evreleri Hakkında Bilgi

zeberus

Yeni Üye
Katılım
29 Ocak 2024
Mesajlar
74.060
Tepkime puanı
2
Puan
38
Yaş
36
Ayın Halleri - Ayın Evreleri Hakkında Kısa Bilgi - Ayın Hareketleri - Ay Hakkında Bilgi


Ay; yerkürenin tek doğal uydusudur.Ay'da oksijen, su ve atmosfer yoktur. Bununla beraber Ay'da gece ve gündüz sıcaklıklarının çok fazla olması nedeniyle hayat yoktur.Ay çıplak gözle görülebilir. Ancak bir ışık kaynağı değildir. Yalnızca güneşten aldığı ışınları yansıtır.Yapısında dağlar, tepeler, ovalar, kraterler ve küller vardır. Kraterler büyüklükleri değişen dairesel görünümündedirler. Ay toprağı kehribar rengindedir ve içinde cam kürecikler bulunur. Bunların meteorların ay yüzeyine düşmesiyle oluştukları sanılmaktadır. Toprağının yapısında yapılan incelemelerde Demir (Fe), Nikel (Ni), gibi metallerle kalsiyum bulunduğu ortaya konulmuştur. Ay'ın iç yapısı tam bilinmemekle beraber, dünya gibi katmanlı olduğu sanılmaktadır. Ay yeryüzüne 384000 km. uzaklıkta, yarıçapı 1738 km olan bir uydudur. Dünyadan oldukça küçük olduğundan çekim kuvveti dünyanın çekim kuvvetinin 1/6 ' sı kadardır. Bu nedenle atmosferinin olmadığı anlaşılmıştır. Çünkü bu çekim kuvveti atmosferi oluş-(Terbiyeden-Yoksunum)-turacak molekülleri bir arada tutmaya yetmez. Ay, kendi çevresinde, Dünya çevresinde ve Dünya ile birlikte Güneş çevresinde olmak üzere üç çeşit hareket yapar. Kendi ve Dünya çevresindeki hareketinin ikisini de yaklaşık 29,5 günde tamamladığından yeryüzünden her zaman bir yüzü gözlenir. Ayrıca her 29,5 günde bir kez gündüz, bir kez gece olur. Yani bir gündüz veya bir gece süresi yaklaşık iki haftadır.Ay'ın Dünya ile birlikte Güneş çevresindeki hareketi, 365 gün 6 saatte tamamlanır.Ay, yeryüzünden değişik şekilde gözlenir. Bunun nedeni dünya çevresindeki dönüşüdür. Bu değişik şekillere Ay'ın evreleri denir.Ay'ın gözleyemediğimiz evresine Yeni ay denir. Bu evrede güneş ışınları ayın arkasında olduğundan ay karanlıktır. Ay'ın eğri kısmının sağa doğru olan yarım daire biçimindeki evresine ilk dördün, tamamen ay-(Terbiyeden-Yoksunum)-dınlık ve tepsi gibi yuvarlak biçimindeki evresine Dolunay, eğri kısmının sola doğru olduğu yarım daire biçimindeki evresine ise Son dördün denir. İki dolunay veya yeni ay arasında geçen süre 29,5 gündür.
Ay güneş ışınlarını yansıtarak ışıklı görülür. Normalde kendisi ışık çıkartmaz.Ay dünya çevresinde ayda bir kere döner. Ay dünya etrafındaki yörüngeden ilerlerken birkerede kendi çevresinde döner.

Ay bizelere hep aynı yüzünün dönük olmuş olduğu anlamına gelir. Gerçekte bizler ayın bütün yüzeyinin yarısından birazdaha fazlasını görebiliriz. Bunun nedeni eksenin titremesidir.
Ay dünyanın çevresinde dönerken, güneşin aydınlattığı yüzeyi değişir. Buda bizlere ayın evrelerini gösterir.

1)YENİ AY:
Ay'ın Güneş hizasından yeni ayrıldığı andır. İncecik görünümü ile Güneş'in batışından kısa bir süre sonra batıda görülür. Ay, Dünya ile Güneş arasında olduğundan dolayı Güneş'e dönük olan parlak yüzü Dünya'dan görülmez.

2) İLK DÖRDÜN :
Yeni Ay'dan 7,5 gün sonraki görünen durumdur. Ay, Yeni Ay evresinden sonra hilal şeklini alır. Bundan sonra Ay'ın aydınlık yüzeyinin yarısı Dünya'dan gözlenir. Bu döneme Ilk dördün denir.

3) DOLUNAY :
Yeni ay'dan 14 gün sonraki görünen durumudur. Ay, Dünya etrafındaki hareketinin yarısını tamamladığında Dünya ve Güneş'le aynı hizada yer alır. Böylece Ay Güneş'ten aldığı ışınları Dünya'nın karanlık yüzeyine yansıttığı için Dünya'nın bu yüzeyinden daire şeklinde parlak görülür. Bu görünümü dolunay durumudur.

4) SON DÖRDÜN :
Ay'ın Dolunay'dan sonra Yeni Ay evresine yaklaştığı aydınlık yüzeyinin yarısının ikinci kez Dünya'dan görülme evresidir.

AY'IN HAREKETLERİ :

1) AY'IN KENDİ EKSENİ ETRAFINDAKİ DÖNÜŞÜ:
Kendi ekseni etrafındaki hareketi güneş günüyle 29,5 günde tamamlar) Yani Ay'ın kendi ekseni etrafındaki hareketi çok yavaştır.

2) AY'IN DÜNYA ETRAFINDAKİ DÖNÜŞÜ :
Dünya etrafındaki hareketi (Bunu da aynı sürede yani 29.5 günde tamamlar)
Bu nedenledir ki;
* Dünya'dan bakıldığında Ay'ın hep aynı yüzü görülür.
* Ay'da yaklaşık 15 gün gündüz, 15 gün gece yaşanır.
Gece-gündüz süreleri arasmdaki farkm fazla olması ve atmosferinin olmaması günlük sıcaklık farkmm çok fazla olmasmda etkili olmuştur, Bu da Ay'da şiddetli mekanik çözülmelerin görülmesinde etkili olmuştur.

3) AY'IN GÜNEŞ ETRAFINDAKİ DÖNÜŞÜ :
Dünya ile birlikte Güneş etrafındaki hareketi: Bunu da 365 gün 6 saatte tamamlar.


AY HAKKINDA BAZI BİLGİLER

- Ayın Kütlesi.............1024 kg) 0.07349
- Ayın Hacimi.............: (1010 km3) 2.1968
- Ayın Yarıçapı...........: (km) 1737.4
- Ayın Kütle Yoğunluğu: (kg/m3) 3340
- Ayın Yerçekimi Sabiti: (m/s2) 1.62
- Ayın Kavuşum Dönemi: (gün) 29.53
- Ayı Yıldızıl Dönemi...: (gün) 27.3
 
Geri
Üst