AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Ayhan Çıkın

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38
Unvan
Prof. Dr.


Doğum Tarihi
1 Ocak 1946


Şehir
Muğla


Burç
Oğlak

1 Ocak 1946, Muğla doğumlu. Yatağan Cazkırlar Köyü İlkokulu (1956), Yatağan Ortaokulu (1959), Aydın Lisesi (1962), Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi (1967) mezunu. Uşak Tarım İl Müdürlüğünde 6 ay görev yaptı (1967). 1968’de asistan olarak girdiği E.Ü.Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü’nde doktora (1974) öğrenimini tamamlayarak doçentliğe (1980) ve profesörlüğe (1988) yükseldi.
1978- 1979 arası Paris -INRA’da mesleki çalışmalarda bulundu. Bir süre 19 Mayıs Üniversitesi (Samsun) ve Cumhuriyet Üniversitesi Tokat Ziraat Fakültelerinde görev yaparak (1984-1985) Ege Üniversitesindeki görevine döndü. Burada Bölüm Başkan Yardımcılığı ,Tarım Politikası ve Yayım Anabilim Dalı başkanlığı ve Kooperatifçilik bilim dalı başkanlığı görevlerinde bulunarak 1999 yılında, sağlık sorunu nedeniyle, emekli oldu.
16 Eylül 2000’de geçirdiği kalp nakli ameliyatı biyolojik hayatı kadar sanat ve düşünce hayatını da etkiledi. 2007’de Muğla üniversitesinde görev aldı. Milas Sıtkı Koçman Meslek Yüksekokul müdürlüğü (Eylül 2007-Aralık 2010), Bodrum Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanlığı (Ekim 2008- Haziran 2010), Muğla Üniversitesi senato ve yönetim kurulu üyelikleri görevlerinde bulundu.
Bir röportajında bilime bakışını şöyle özetlemektedir : “Bilime, evrendeki her türlü olguyu gözlemleyerek, deneyler kurarak elde edilen bulguları bilgiye dönüştürme uğraşısı olarak bakıyorum. Daha sonra bu bilgileri işleyerek onu fikir ve düşünceye dönüştürme süreci alır. Fikir ve düşünceye dönüşen bilgilerden sonra onu, insanların (toplumların) sorunlarına çözüm üretebilecek projelere dönüştürme sanatı olarak bakıyorum bilime ”.
BAŞLICA ESERLERİ :
DERS KİTAPLARI : Makroekonomi (çoğaltma,1986), Tarımsal kooperatifçilik (çoğaltma,1991), Tarımsal Kooperatif İşletmeciliği (çoğaltma, 1991), Mikroekonomi (K.Konak ile,1992), Genel Kooperatifçilik (A.R. Karacan ile,1994), Tarımsal Kooperatiflerin Yönetimi (Çoğaltma, 1997), Avrupa Birliği ve Türkiye’de Tarımsal Kooperatifçilik Hareketleri (N.KIZILDAĞ-NERGİS ile,1999).
ARAŞTIRMA (Başlıcaları) : İzmir ve Çevresinde Mevcut Tarım Kooperatifleri ve Sorunları Üzerinde Bir Araştırma (1974), Köy Kalkınmasında Kooperatiflerden Yararlanma Biçimleri (1975), Türkiye Çiftçisi İçin Daha Etkin Bir Örgütlenme Modeli (1978), Kooperatiflerin Tarım İşletmeleri Üzerine Ekonomik Etkileri (1982), Gelişmekte Olan Ülkelerde Kırsal Alanların Sanayileşmesi ve Kooperatifler (1982), Adagüme :Bir Köy Kalkınma Kooperatifinin Anatomisi(1989). Mesleki-bilimsel yazıları EÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, , Verimlilik, Ziraat Dünyası, Dört Mevsim, Revue des Etudes Coopératives, Birlik, Karınca, Kooperatifçilik Dergileri ile Cumhuriyet, Demokrat İzmir, Yeni Asır, Milliyet, Devrim Gazetesi, Önder Gazetesi (Muğla), vb.. gazeteler ile bir çok internet sitelerinde yayımlandı. Ege Tarım Ekonomisi Dergisi’nin ilk kurucuları arasında yer aldı ve editörlüğünü yaptı. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, CÜ Tokat Ziraat Fakültesi, Antalya AÜ Ziraat Fakültesi Dergisi , Samsun OMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, Kayseri-,ERC.Ü. İİBF Dergisi, BİRLİK (İzmir), Ege Tarım, Dört Mevsim ,Tarım Ekonomisi, vb. birçok derginin bilim-yayın kurulu üyeleri arasında yer aldı. Çeşitli tarihlerde TRT radyo ve TV’lerinde konuşmacı oldu ve bazı programlarda danışmanlık yaptı.
Şiir ve edebi yazılarında T. Ayhan ÇIKIN imzasını kullanan yazar, İzmir-Bornova’da zamanın büyük kısmını çiftçilik ve edebiyat çalışmalarına ayırmıştır. 1970’lerde Tuğhan Ayhan, Ayhan Günhan, Aşık Köylü takma adlarıyla da yazı ve şiirleri dönemin çeşitli gazete ve dergilerinde yayınlandı 1994’de Türkiye Tütün Eksperleri Derneği ödülünü, 1995’de “ Fransız Tarım ve Gıda Kalite Plaketi” ödülünü, 2002’de Türkiye Milli Kooperatifler Birliği Kooperatifçilik iletişim ödülünü aldı.18’i kitap ve yüzden fazla bilimsel makalesi , 100 civarında ulusal- uluslar arası düzeydeki bilimsel toplantılara bildirili olarak katılmışlığı var. Ayrıca , ikisi yayınlanmış biri yayına hazır, üç de şiir kitabı bulunmaktadır: Zaman Çiçeği (2000), Ortak Kalpler Türküsü (2005), Başka Yürek (Baskıya hazır)
 
Ayhan Çıkın, 1 Ocak 1946 tarihinde Muğla'da doğmuştur. İlköğrenimini Yatağan Cazkırlar Köyü İlkokulu'nda tamamlamış ve ardından Yatağan Ortaokulu ile devam etmiştir. Lise eğitimini 1962 yılında Aydın Lisesi'nde almış ve 1967 yılında Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nden mezun olmuştur. 1967 yılında Uşak Tarım İl Müdürlüğü'nde görev yapmıştır. Akademik kariyerine Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü'nde asistan olarak başlamış ve doktorasını 1974 yılında tamamlayarak doçentlik (1980) ve profesörlük (1988) unvanlarını almıştır.

Çıkın, kariyeri boyunca çeşitli üniversitelerde görev yapmıştır. Paris'te bulunduğu dönemde INRA'da mesleki çalışmalarda bulunmuştur. Ayrıca 19 Mayıs Üniversitesi ve Cumhuriyet Üniversitesi'nde görev almıştır. Emekli olduktan sonra 2007 yılında Muğla Üniversitesi'nde görev almış, çeşitli idari pozisyonlarda bulunmuş ve akademik çalışmalar yapmıştır.

Bilim anlayışını bir röportajında "evrendeki her türlü olguyu gözlemleyerek, deneyler kurarak elde edilen bulguları bilgiye dönüştürme uğraşısı olarak" özetlemiştir. Ayrıca bilgiyi işleyerek fikir ve düşünceye dönüştürme sürecini önemsediğini belirtmiştir.

Çıkın'ın başlıca eserleri arasında ders kitapları ve araştırmaları bulunmaktadır. Ders kitapları arasında Makroekonomi, Tarımsal Kooperatifçilik, Genel Kooperatifçilik gibi eserler yer almaktadır. Araştırmalarında köy kalkınması, tarım kooperatifleri, kooperatiflerin ekonomik etkileri gibi konuları ele almıştır.

Ayrıca edebi kimliğiyle de dikkat çeken Çıkın, şiir ve edebi yazılarında T. Ayhan Çıkın adını kullanmıştır. Çeşitli takma adlarla da eserleri yayınlanmıştır. Yazarın yayımlanmış şiir kitapları arasında "Zaman Çiçeği" ve "Ortak Kalpler Türküsü" bulunmaktadır.

Ayhan Çıkın, bilimsel çalışmaları, edebi kimliği ve akademik kariyeriyle tanınan bir isimdir. Çeşitli ödüller almış, kitaplar yazmış ve ulusal-uluslararası düzeyde birçok bilimsel toplantıya katılmıştır.
 
Geri
Üst